Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Florjančič izvoljen za predsednika vrhovnega sodišča

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2017, 07:19 dop

Vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča  so poslanci izvolili za šefa vrhovnega sodišča za šest let. Za je bilo 48, proti 13 poslancev.  Ostro proti so bili prejšnji teden in tudi danes poslanci SDS.  Da bo izvoljen, so  pokazale že napovedi poslancev iz vrst vladne koalicije zadnje dni, pa tudi prvo glasovanje v mandatno volilni komisiji prejšnji teden, ko je bilo za Florjančiča 11 poslancev, proti pet.

SDS je proti Florjančiču, ker je sodeloval v postopkih v primeru Patria, katerih posledica je bila, da je moral predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša v času kampanje pred zadnjimi volitvami v zapor.

Vse odločitve rednega sodstva proti Janši je ustavno sodišče pozneje razveljavilo.

O Branku Masleši, ki je vrhovno sodišče vodil do novembra lani, so ustavni sodniki ugotovili, da je tudi osebno kršil Janši pravico do nepristranskega sojenja, ker se iz odločanja na vrhovnem sodišču ni izločil.

Naslednika Masleše, ki mu je mandat že potekel, poslanci doslej niso izvolili, ker zaradi številnih zapletov ni bilo kandidata. Najprej se na razpis ni prijavil sploh nihče, na drugega sta se Rudi Štravs in Vladimir Horvat.

Sodniki vrhovnega sodišča so podprli Štravsa, a se je sodni svet, tudi po posvetu s pravosodnim ministrom Goranom Klemečičem, odločil, da ga ne predlaga. Med vrhovnimi sodniki je »razveljavitev« njihovega soglasja na nižji in bolj politični ravni sprožila veliko čudenja.

Poslanec SDS Vinko Gorenak, na posnetku v ozadju povsem desno, je prejšnji teden pred mandatno volilno komisijo ocenil, da je bi Štravs zavrnjen, ker je nasprotoval stališču večine sodnikov, da sodi Janez Janša v zapor. Florjančič mu ni.

trojkaGlasovanje o novem šefu vrhovnega sodišča bo pozno zvečer.

 

Državni zbor danes razpravlja tudi, ali bi policistom dovolili rabo električnih paralizatorjev, ki so v drugih evropskih državah običajno orodje varuhov reda pri delu.

Pri nas že več kot desetletje poteka le burna razprava o nevarnosti »šokerjev«.

Namesto njih policisti v nuji uporabljajo strelno orožje.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu