Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mad Max: Motorji kot konjenica, ženske v klavnici, uničena Su-27

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd julij 2024, 07:10 pop

Več posnetkov ruskih vojakinj, ki so del samomorilskih ruskih napadov, so v zadnjih dneh objavili ukrajinski spletni portalu. Pa tudi množično pokopališče uničenih motorjev, s katerimi so poskusili Rusi prodreti pri Vuhledarju kot z moderno konjenico. A se je slabo končalo. Po posnetkih ujetja vojakinje, za katero na ukrajinski strani trdijo, da je nekdanja ruska zapornica, je bil objavljen še posnetek vojakinje, ki jo med napadom z avtomatsko puško rani dron, dva ruska vojaka ji pomagata, eden ustavlja krvavitev in jo poskuša obvezati, a potem ob vseh treh, ko že bežijo, eksplodira dodaten dron.

Podobnih posnetkov klavnice na fronti je še veliko, a redko so udeležene ženske. Na Ukrajinski strani je dekleta bolj opaziti v podpornih enotah in ne v prvih vrstah napadov. Že daljše obdobje ukrajinsko obrambno ministrstvo poroča, da je vsak dan v Ukrajini onesposobijo več kot tisoč ruskih vojakov. To je več kot jih Rusija uspe na novo mobilizirati. Število “novincev” bi naj znašalo do 30.000 na mesec. Ocene o tem, ali lahko politiko žrtvovanj velikega števila vojakov, ker ima veliko večjo populacijo kot Ukrajina, Rusija vzdrži dolgoročno, so različne.

V Ukrajini je danes na obisku Viktor Orban kot bodoči predsedujoči EU, ki je predsedniku Ukrajine Volodimirju Zelenskemu predlagal premislek o možnosti ustavitve spopadov, da bi se začela mirovna pogajanja. Malo verjetno je, da bi se to zgodilo, ker je to odvisno od Rusije, ki je sprožila spopade in okupirala obsežna ukrajinska ozemlja. Rusi ne kažejo znakov, da bi se nameravali umakniti nazaj v Rusijo. To je prvi Orbanov obisk v Kijevu od napada Rusije na Ukrajino. Orban slovi po dobrih odnosih z Vladimirjem Putinom in za zaviralca pomoči Ukrajini in sankcij proti Rusiji v Evropi. V odnosih med državama je težava tudi madžarska manjšina, ki ji po oceni Madžarske Ukrajina ne zagotavlja dovolj pravic.

To, da so med borci v prvih vrstah zadnje čase tudi ženske in moški starejši od 60 let, v boj pa Rusi pošiljajo tudi za silo pokrpane ranjene vojake in nenavadna tehnična sredstva, kaže na težave ruske vojske. Posnetek ujetnice, ki bi naj bila ruska zapornice, ki je zapor zamenjala za služenje vojske, je takšen:

Na precej inventivnosti pa kažejo tudi številna nenavadna vozila, ki jih ruska vojska uporablja, od štirikolesnikov brez vsakega oklepa, znanih kot vozila za golf, do množice motorjev, s katerimi poskušajo s hitrostjo prebiti fronto, kjer imajo oklepniki velike težave z minami. A ne uspeva nobena od taktik. Na posnetku je eden od takšnih poskusov napadov v bližini Vuhledarja, ki že leta velja za zakleto območje za Rusijo, kjer izgubljajo velikansko število oklepnikov in vojske, preboji pa jim ne uspejo.

Rabo nenavadnih sredstev kaže tudi pregled Adrewa Perpetue, ki prikazuje s posnetki dokazane dnevne izgube tehničnih sredstev na obeh straneh. Na Ruski strani je v statistiki danes 25 motorjev. Na Ukrajinski strani pa dve letali Su-27, eno uničeno in eno poškodovano, ki sta bila žrtev dveh zaporednih napadov z balističnimi izstrelki na ukrajinsko letališče, kjer je dogajanje snemal in usmerjal ruski dron. Ker se je zgodilo na letališču daleč za frontno črto, je to sprožilo precej kritik, da bi morali letala bolje zaščititi in predvsem onemogočiti ruske izvidniške drone. Podobnim kritikam smo bili priča tudi na ruski strani, ko so jim Ukrajinci že nekajkrat sesuli letala na letališčih. Za dodatno zaščito bodo pomembni dodatni sistemi Patriot, ki prihajajo v Ukrajino, ti bodo zagotovili dodaten radarski nadzor dogajanja v zraku.

Oznaka o uničenih vrtnih hišicah v pregledu uničenih tehničnih sredstev se nanaša na ruske oklepnike, na katere so Rusi privarili velike kovinske in drugačne plošče za zaščito in jih uporabljajo za transport. Zdi se, da gre večinoma za poškodovane tanke in druge oklepnike, ki pa jih je še mogoče uporabiti za prevažanje vojakov, za kar jim najbrž zmanjkuje ustreznejših specializiranih oklepnikov za prevoz pehote.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu