Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum o evtanaziji bo nepošten in neustaven, opozarja stroka. DVK pa na pomanjkanje papirja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st april 2024, 08:51 pop

Kar dva udarca sta doletela politike vladne koalicije, ki si poskušajo z izvedbo referenduma o evtanaziji hkrati z evropskimi volitvami popraviti možnosti. Ideja je, da bi z dodatnim referendumskim odločanjem, ki ga predlagajo Svoboda, SD in Levica, na volišča pritegnili dodatne volivce za vladne stranke in si s tem zagotovili kak dodaten sedež. Najprej je državna volilna komisija opozorila, da bodo, ker časa do volitev več ni veliko, težave z zagotavljanjem dovolj papirja za vsa gradiva za volivce. Potem pa je še pravna služba državnega zbora opozorila, da bi bil referendum o evtanaziji kot ga predlagajo vladajoči nepošten in kršitev cele vrste členov ustave.

DVK: “Zmanjkalo bo papirja”

Državna volilna komisija je vladajoče opozorila, da se lahko znajdejo v težavah, če bodo morali hkrati z evropskimi volitvami na vrat na nos izvesti še dodaten referendum, še posebej, ker vladajoči zavlačujejo z odločitvijo o tem in ni jasno, kakšne cilje sploh imajo. Tako so opozorili iz DVK:

“Napovedi o morebitni istočasni izvedbi posvetovalnih referendumov skupaj z volitvami predstavljajo določeno zagato, saj dobavitelji volilnega gradiva opozarjajo, da zaradi izjemno kratkih časovnih rokov v primeru razpisa referendumov ne bodo mogli pravočasno zagotoviti zadostnih količin papirja za tiskanje glasovnic, javne objave in podobno. Trenutni dobavitelj je Službo DVK opozoril, da bi morali količine za tisk gradiva za referendume sporočiti že sedaj, da bi lahko referendume izvedli nemoteno. DVK bo v primeru hkratne izvedbe evropskih volitev in referendumov vsa referendumska opravila izvedla v skladu z zakonodajo in predpisi, vendar bo najverjetneje primorana iskati material za volilno gradivo pri različnih dobaviteljih.

Zakonodajno pravna služba: Nepošteno in neustavno

Da bi bil referendum o pomoči pri končanju življenja v neskladju z več členi ustave in tudi poslovnikom državnega zbora, pa je s podpisom vodje Nataše Voršič opozorila zakonodajno pravna služba državnega zbora: kršena bi bila načela poštene izvedbe referendumskega postopka, pravica do informiranega izjavljanja na referendumu in učinkovito izvrševanje pravice, je zapisano v mnenju. Mnenje je nastalo po tem, ko so poslanci Svobode najprej zavrnili predlog zakona “civilne družbe”, po katerem bi zdravniki izvajali usmrtitve hudo bolnih, kar je sprožil revolt v zdravstveni stroki, saj jim njihov kodeks prepoveduje takšno ravnanje. Državno pomoč pri samomoru in tudi aktivno izvedbo usmrtitve, v postopku bi sodelovale posebne državne komisije, pa bi, če bi tisti predlog potrdili, država razglasila za obliko zdravljenja, stroške bi plačala zdravstva zavarovalnica.

A poslanci Svobode so tak zelo določen predlog “ljudstva” zavrnili. Glasovanje se je izšlo tako:

Potem pa so s poslanci Svobode, SD in Levice predlagali razpis neobvezujočega referenduma o ideji evtanazije, a brez konkretnosti. Imeli bi neobvezujočo anketo o nejasni stvari. Tako je lažje zmagati. Namesto v vladi dobro pripravljenega zakona, ki bi ga vladna koalicija sprejela, ker ima državnem zboru velikansko večino, zdaj pripravljajo neobvezujoč referendum o ideji, ki jo po anketah podpira večina ljudi, da bi s tem privabili več volivcev na evropske volitve. Za lastne koristi torej. Vrsto referendumov so predlagale tudi opozicijske stranke, a ti bodo zelo verjetno zavrnjeni, ker ti bi pa, če bi bili hkrati z volitvami lahko škodovali vladajočim.

O poskusu Svobode, SD in Levice, da bi si z nejasnim vprašanjem povečali možnosti zmage na referendumu, so v zakonodajno pravni službi opozorili:

Celotno mnenje zakonodajno pravne službe, ki je hudo razsula predlog vladnih strank, je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu