Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Polet v večnost: v “AWACS-U” so videli izstrelek. A ni bilo rešitve. Po seriji Sujev padel že drugi A-50

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th februar 2024, 12:13 pop

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v dobrem mesecu dni se končuje katastrofičen teden za rusko letalstvo. Rusi so po ocenah iz ukrajinske strani v tednu dni izgubili sedem vrhunskih reaktivcev Su-35 in Su-34. Iz ruske strani so priznali padec le dela Sujev. Že drugo letalo A-50 z radarjem dolgega dosega pa je bilo nocoj sestreljeno na istem področju kot prvi A-50 pred mesecem. Iz ruske strani je slišati ocene, da so si tudi drugega sestrelili sami. Na portalu Fighterbomber, ki velja za povezanega z ruskimi zračnimi silami, so sestrelitev potrdili, po posnetkih pa ocenili, da je posadka vedela, da proti letalu leti izstrelek, storili so vse, kar so mogli in kar so lahko, da bi se rešili. In poleteli v večnost.

Na posnetkih je mogoče videti izstrelitev rakete ruske protizračne obrambe in izstreljevanje toplotnih vab iz A-50, ki pa izstrelka niso preusmerile. Posnetki kraja padca velikega letala so takšni:

Glavna vidna komponenta tega letala je velikanski radar, ki nadzoruje območje čez 500 kilometrov, letalo pa lahko upravlja do deset lovcev. Pilotira in sicer upravlja ga praviloma petnajst članska posadka. Vrednost plovila v Rusiji ocenjujejo na več sto milijonov dolarjev. Po padcu A-50 so Ukrajinci poročali o sestrelitvi še dodatnega Su-34 na področju Hersona. Potrditve tega iz ruske strani še ni.

Komentatorji na ruski strani so ob sestrelitvi že drugega A-50 precej jezni, precej točne pa so njihove ocene, da vrhunskih strokovnjakov, ki upravljajo takšno letalo, ni mogoče na hitro izobraziti ali nadomestiti z uvozom iz centralne Azije.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu