Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kozmična šlamparija ob 13.000 prenosnikih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th februar 2024, 05:57 pop

Po tem, ko je koaliciji zaradi upora SD na kolegiju državnega zbora propadlo hitro popravljanje zakona o digitalni vključenosti, da bi rešili problem 13.000 prenosnikov, ki so ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh (Svoboda) obstali v skladišču, ker svojih idej digitalizacije države niso premislili, se je vladajočim zgodila še nova sramota.

Zahteva za izredno sejo parlamenta, da bi na hitro opravili vsaj prvo razpravo, kako se 13.000 računalnikov čim prej znebiti, so vložili z verjetno starim spiskom poslancev, na katerem je tudi podpis ministrice za kmetijstvo Mateja Čalušić, ki je že zaslovela s predstavljanjem z izobrazbo, ki je nima. Spisek na katerem je podpis, ki ga ne bi smelo biti, je takšen:

Za zdaj iz državnega zbora še niso sporočili, da bi od vladajočih zahtevali, da morajo zahtevo vložiti ponovno na zakonit način: s podpisi tistih, ki so res poslanci. Podpisov je sicer dovolj tudi brez ministrice. Koalicija ima večina v državnem zboru.

Glavni razlog, da je naglica reševanja sramote s prenosniki vladi že prejšnji teden propadla, je bila odločitev vodje poslanske skupine SD Janija Prednika, da šlamastike ministrice Stojmenove Duh s 13.000 prenosnike za šest milijonov evrov ni pripravljen reševati na vrat na nos. Skrajšan postopek je, ker je Prednik glasoval proti, propadel, ker ima Svoboda po tem, ko so po sporu z Robertom Golobom iz poslanske skupine nagnali Mojco Pašek Šetinc le še 40 poslancev, Levica pa pet. Skupaj torej manj kot 46 glasov. Večina vseh poslancev (46) je nujnih za skrajšani postopek.

Celoten predlog za sklic izredne seje s podpisom, ki ni dopusten, je takšen:

Iz vlade so nakup 13.000 prenosnikov, ki bi jih država posojala ljudem, predstavljali kot reševanje problema digitalne izključenosti, kar je precej bizarno, saj bi po tej logiki država lahko nakupila še vsaj toliko pametnih telefonov, tablic, stacionarnih računalnikov in podobnih digitalnih dobrin in jih posojala “digitalno deprivilegiranim”, da bi rešila probleme. Po domače: nekaj so arbitrarno za šest milijonov evrov nakupili, ker nimajo kaj bolj pametnega početi, in zdaj ne vedo, kaj bi s tem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu