Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Prava Trenta je ta posel pravosodnega ministrstva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2024, 08:11 pop

Na poročanje medijev, da je ministrstvo za pravosodje za 7,7 milijona evrov kupilo stavbo na Litijski cesti od koprskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja, ki jo je tri leta prej kupil za vsega 1,7 milijona, se je na spletnem omrežju odzval predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS), ki je spomnil, kakšen kraval so mediji in tudi sodišča delala, ko je sam kupil in trinajst let pozneje prodal posest v Trenti. Oba posla Janša primerja. Denar za nakup prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče v Ljubljani, za kar bo stavbo treba še prenoviti, je vlada zagotovila tik pred novim letom, v sodstvu pa o tem, da jim je Švarc Pipanova rešila prostorsko stisko, niso bili posebej obveščeni. Pa tudi velikega navdušenja nad nakupom ni zaznati.

Na posnetku sta pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in njen državni sekretar, nekdanji predsednik računskega sodišča in evropski poslanec Igor Šoltes:

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in njen državni sekretar Igor Šoltes Foto: DZ

Tako je primera reševanja prostorskih težav sodstva in primer Trenta opisal Janša:

“V prvem primeru zasebnik kupi poslovno stavbo za 1.7 milijona evrov. Zgolj tri leta pozneje, vmes ni bistvenih sprememb na trgu, to isto stavbo kupi ministrstvo za pravosodje za 7.7 milijona evrov. Preplača za šest milijonov ali 4.5 krat. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (SD) izjavi, da je to trg in da je vse ok. V drugem primeru zasebnik kupi leta 1992 od zasebnika posestvo v Trenti za 45.000 takratnih DM. Trinajst let kasneje ga proda zasebnemu podjetju za tri kratnik nakupne cene oziroma 120.000 evrov. Vmes SLO stopi v EU, cene nepremičnin na trgu v tem delu države zrasejo za najmanj štirikrat.

V prvem primeru naj bi se v stavbo naselila sodna veja oblasti. V drugem primeru ista sodna veja že petnajst let preganja zasebnika, češ da je prodal predrago, izvaja sodno preiskavo, sprejema prazne obtožnice ter skupaj s tožilstvom zavlačuje postopek. MSM (veliki mediji) napišejo nekaj 100 obtožujočih prispevkov. Vmes ministrstvo za pravosodje še nezakonito vzame licenco sodnemu cenilcu, ki ga določi preiskovalna sodnica sama in ki v nasprotju s “pričakovanji” realno oceni vrednost posestva v času prodaje. Je to vladavina prava ali vladavina ta pravih?”

Kriminalisti NPU po poročanju več medijev zbirajo obvestila, ali so vključeni v nakup stavbe storili kazniva dejanja, “katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti“.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu