Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Goloba dohitevajo napake

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th oktober 2023, 07:20 pop

Premier Robert Golob (Svoboda) je sredi množičnega odstavljanja ministrov priznal, da je bila napaka inflacija ministrstev. Za pet dodatnih ministrstev so svoje pristaše spravili celo na referendum. Jasno je bilo že lani: ustanovitev petih dodatnih ministrstev bo veliko stala, povečal se bo kaos, delo vlade bo slabše. Golob pa je tudi že odstavil pet ministrov in s tem dohitel Marjana Šarca (Svoboda), ki je v manj kot dveh letih tudi uspel odstaviti toliko ministrov. Po 495 dneh vodenja vlade pa je potem še sam odstopil. Golob bo 495 dni dosegel prihodnji teden. Ker ni zavladal kot volilni poraženec, kot je Šarec, puške prihodnje dni Golob še ne bo metal v koruzo. Se je pa končalo medeno obdobje, ko je nastavljal množice svojih kadrov na vse mogoče položaje, za vse težave pa krivil prejšnjo vlado. Zdaj lahko odstavlja le še svoje, pokazati pa bo treba kakšne rezultate. Pri tem pa so in bodo velike težave.

Ko pride Martić po denar

Bivša ministrica Irena Šinko in Robert Golob Foto: DZ/Matija Sušnik

Ta teden je premiera med odstavljanjem ministrov, ki se niso dovolj izkazali ali pa so šli predaleč pri privatiziranju države, obiskal novi predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić, ki, kot vsi direktorji zadnja desetletja, od države hoče več denarja. Poseben pa je po tem, ker je k premieru prišel po tem, ko so vladajoči, tudi tu s pomočjo referenduma, na hitro odstavili prej pluralen vrh RTVS in nastavili svoje direktorje in urednike, ki so povsem na liniji strank, ki nam vladajo. To so dosegli tako, da so v nov svet RTVS imenovali številne predstavnike nevladnih organizacij, s katerimi so povezani. Tudi tiste, ki so ta teden pozivale premiera Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon (SD), naj namesto podpore Izraelu po brutalnem in povsem nečloveškem terorističnem napadu iz Gaze, s sankcijami udarita Izrael in takoj priznata Palestino. To bi jim naj Golob in Fajonova s svojo koalicijo obljubila že pred volitvami.

Doslej Golob in Fajonova nista storila, kar so zahtevali njuni nevladniki. Nekaj podobnega kot nevladne organizacije pa je že prej zahtevala Levica Aste Vrečko. So pa iz vlade po brutalnih pomorih po Izraelu napovedali, da bodo Palestincem poslali več denarja za pomoč kot so prej načrtovali. Ubijanje ljudi v sosednji državi to zahteva. Ni poceni. Denarja pa naši vladi ne manjka. Hitro višajo davke, uvajajo nove prispevke in podržavljajo prej prostovoljne. Za več denarja je tudi Martić lobiral pri premieru za medij, ki ga namesto enega generalnega direktorja zdaj vodi kar štiričlanska uprava. Če ste pomislili, da so vanjo ob Martiču vključili direktorja televizije, radia in MMC, se motite. Te direktorje imajo še dodatno. Direktorjev in denarja je kot peska v puščavah Bližnjega vzhoda. Golob pa ga bo dal še več. Če je za Palestino po obsežnih terorističnih napadih na Izrael našel dodatni denar, bo še za Martića.

Vsaka vlada ima sicer težave, ko poskuša ljudem po tem pojasniti, zakaj morajo plačevati več za programe RTVS, ki niso nič boljši od tistih, ki jih nič ne stanejo. Ali pa so celo slabši. Ob pretresljivih dogodkih, kot so bili zadnje tedne v Izraelu, se skoraj nikoli ne izkažejo. Kljub dragim dopisnikom po svetu. Kot se niso pri Ukrajini. Vsakič nam pokažejo, da jim za res pomembne dogodke zmanjka poguma in sil, povrhu pa se zdi, da delajo z roko v roki z nevladnimi organizacijami, ki vladi pošiljajo ideje, kako mora kaznovati Izraelce, ker jih je napadel Hamas, Palestince pa nagraditi z mednarodnim priznanjem in dodatnim denarjem. Da delajo z roko v roki, ni le vtis. Dejstvo je. To vemo, ker so aktivistični novinarji RTVS z nevladniki povsem neskrito pomagali strankam Golobove koalicije, da je lahko prevzela ta medij in tam izvedla čistke. Zdaj so pa pred nami posledice.

Obsodimo Izrael, nagradimo Hamas

Po brutalnih in povsem nečloveških terorističnih napadih na Izraelce in po obsežnem raketiranju Izraela iz Gaze, ki še poteka, je bil za našo državo celo povsem značilen ta poziv nevladnikov, v celoti ga objavljam na koncu kolumne, v katerem ocenjujejo, da je Izrael teroristična država, ki jo morata Golob in Tanja Fajon obsoditi in kot nagrado za načrtovan in sistematično izveden pomor stotin mladih na koncertu in celih družin z otroci v kibucih, takoj priznati Palestino. Čudno, da tega ni podpisala še Nika Kovač. Za tiste, ki jih zanima širše ozadje: priznanje Palestine je kot najboljši odgovor na teroristične napade na Izrael prvi ponudil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Pri nas takoj za njim stranka Levica Aste Vrečko. Da bo jasno od kod je smer. Ni le Iran v ozadju.

Ko gre za denarne težave RTVS, se je dobro spomniti, da je Golobova koalicija lani odločila, da ne bo reševala finančnih in strukturnih težav RTVS, namesto tega so zakon popravljali tako, da so si lahko le v celoti podredili medij. Ker tega naravnost niso smeli povedati, so menjave razglasili za depolitizacijo. Torej, da RTVS ne bo več pod vplivom politikov naše države. To je pomenilo, da vpliv dobi nekdo drug. Denimo, Palestinci. Ali Hamas. Ali Iran. Ali Rusija. Rusija in Iran sta državi, ki po Evropi, tudi pri nas, pomoč pogosto plačujeta, da bi dosegli svoje cilje. Iranu smo nekoč, ko se je preko državne NLB valila milijarda, celo pomagali pri tem. Po poročanju medijev na Zahodu pa bi naj s pomočjo kriptovalut iz Moskve finančno zajetno zalivali tudi Hamas, da je sprožil morijo v Izraelu in Gazi.

Tisti, ki jih finančno podpirata Moskva in Iran, teroristično gibanje Hamas praviloma označujejo za palestinsko gibanje. Herojske upornike. Kot to občasno počnejo tudi novinarji RTVS. Če je Hamas res gibanje Palestincev in ne teroristična organizacija, so vsa zaklinjanja, kako so Palestinci zdaj žrtve terorizma Hamasa in da moramo to ločevati, napačna. Ne le za gibanje Palestincev, celo za osvobodilno gibanje občasno Hamas razglašajo novinarji spletnega portala RTVS MMC. Osvobodilna gibanja smejo pobijati in terorizirati, mar ne? To je opravičevanje terorizma.

Po številnih prestolnicah so se zadnje dni vrstile demonstracije Palestincev, ki so ob izražanju strahu pred povračilnimi ukrepi Izraelcev, ki bodo prizadela tudi civiliste, občasno slavili tudi teroristična dejanja in masakre, ki jih je Hamas izvedel nad neoboroženimi civilisti v Izraelu in rakete, ki že teden dni letijo iz Gaze na Izrael. Kar je popolnoma nesprejemljivo. To je najbolj skrajna verzija nacizma. Slavljenje pobijanja ljudi, ker so druge vere ali rase. Kar nekaj evropskih držav je takšne proteste prepovedalo. In uporabilo so tudi silo.

Pri nas pa Palestincem in Hamasu ni treba na ulice. Tukaj so v vladi z Levico in na RTVS z načinom obveščanja.

Ko gre za Goloba, ki je začel opažati napake, pa je njegova vloga tako le v tem, da plača račune.

Je pa vsaj opazil, da je nekaj narobe.

Poziv nevladnikov Golobu in Fajonovi je bil v celoti takšen:

“Poziv predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon k takojšnjemu umiku podpore izraelski okupacijski politiki.

Ob političnih obsodbah Hamasovih napadov na Izrael, ki smo jih lahko slišali tudi s strani slovenskih političnih predstavnikov, predsednika vlade Roberta Goloba in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom. Predsednik vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve napade Palestine na Izrael obsojata in jih označujeta za teroristične, medtem ko izraelske napade na Palestino obravnavata kot del pravice do samoobrambe. Tovrstne izjave ignorirajo kršitve mednarodnega prava Izraela in pravico palestinskega prebivalstva do obstoja, samoodločbe in samoobrambe. Hkrati pa takšna enostranska in neomajna podpora Izraelu prispeva k stopnjevanju nasilja v regiji, v kateri je žrtev civilno prebivalstvo.

Gaza je danes največje koncentracijsko taborišče na svetu. Palestinsko prebivalstvo v Gazi je že 75 let podvrženo rutinskim pokolom, omejitvam oskrbe z električno energijo, vodo, zdravniško oskrbo, soočajo se z bombnimi napadi in umirajo zaradi izraelske blokade. Tudi na Zahodnem bregu so palestinski prebivalci nenehno podvrženi nasilju izraelske vojske in naseljencev, ki so tam nezakonito, napadom, mučenju, rušenju domov, prisilnemu izseljevanju, arbitrarnemu zapiranju in drugim kršitvam temeljnih človekovih pravic.

Samo do konca avgusta 2023 je v letošnjem letu zaradi okupacije življenje izgubilo 200 prebivalcev Zahodnega brega. Palestinci že desetletja pozivajo mednarodno skupnost, naj sprejme konkretne ukrepe, ki presegajo izjave obsojanja, da bi končali izraelske kršitve človekovih pravic in mednarodnega prava, vključno z uvedbo sankcij in embargom na orožje. A mednarodna skupnost, s tem pa tudi EU in Slovenija, to ignorira, z gospodarskim in političnim sodelovanjem podpira Izrael v njegovi politiki ter mu s tem omogoča kršenje človekovih pravic in mednarodnega prava. Izrael mora odgovarjati za desetletja zločinov proti človeštvu, zločine nad palestinskim prebivalstvom, vojaško okupacijo in apartheid. Če Slovenija želi prispevati h končanju nasilja in zaščititi civilno prebivalstvo, mora aktivno nasprotovati izraelskim zločinom proti človeštvu in prenehati podpirati Izrael na politični in gospodarski ravni.

Dne 9. 10. 2023 je izraelski obrambni minister Yoav Gallant napovedal popolno blokado Gaze. Izraelske oblasti bodo v nasprotju z mednarodnim pravom Gazi, ki je pod izraelsko blokado že 16 let, prekinile dobavo z elektriko, hrano in gorivom. Navedeni ukrepi bodo zahtevali povečanje žrtev med najranljivejšimi civilisti in ogrozili obstoj celotnega prebivalstva na najbolj gosto naseljenem območju na svetu. Podpisniki pozivamo k prekinitvi ognja, obsodbi izraelskih zločinov proti človeštvu in takojšnjemu prenehanju okupacije in apartheida.

Predsednika vlade dr. Roberta Goloba in ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon spodaj podpisane organizacije pozivamo k:

– takojšnjemu umiku izjav podpore Republike Slovenije Izraelu in obsodbi izraelske okupacijske politike,
– prekinitvi gospodarskega in političnega sodelovanja z Izraelom, vključno s prepovedjo uvoza izraelskih izdelkov,
– priznanju Palestine kot samostojne države.

Slednje so le prvi koraki, s katerimi bo Republika Slovenija pričela zahtevati spoštovanje mednarodnih obveznosti s strani Izraela, Vlada Republike Slovenija pa izpolnjevati predvolilne
obljube.

PODPISI:
Gibanje za pravice Palestincev
PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja
Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje
Mirovni Inštitut
Zavod Proja
Zavod Emma
Zavod Global
Slovenska filantropija
Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona – PLAC
Društvo OVCA
Kulturno društvo Gmajna
Ambasada Rog
Zavod Tri
Avanta Largo
Društvo Raznolikost
Mladi za podnebno pravičnost
Glas ljudstva
Pekarna Magdalenske mreže
Organizaciji za participatorno družbo
Iniciativa Mestni Zbor
Sindikat Mladi plus
Umanotera
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta v Ljubljani
Študentsko društvo Iskra
Kulturno društvo Prostorož
IŠSP – Inštitut za študije stanovanj in prostora

Založba /*cf.
Kulturno ekološko društvo Smetumet
Arabski klub
Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi
Protivojna mreža
Focus, društvo za sonaraven razvoj
Danes je nov dan
Civilna iniciativa Infokolpa
Skupnost Sončni log/Hiša Marigold
Inštitut za afriške študije
CEDRA Center za družbeno raziskovanje
Kolektiv Rdeča pesa
Zavod BOB
Društvo CIIA
ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihov pravic
Lista demokratičnega študentstva

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu