Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Goran Klemenčič je mednarodno osramotil našo vlado in sodstvo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2023, 02:05 pop

Ker je pravosodni minister Goran Klemenčič javno zagrozil sodnikom, da bodo letele glave, če bo pri sojenju Igorju Bavčarju prišlo do zastaranja, je evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) odločilo, da je bilo v sojenju kršeno načelo domneve nedolžnosti in načelo, da lahko le zakon določi kazen. Da je bilo kršeno načelo presumpcije nedolžnosti je glasovalo šest sodnikov, eden pa proti, da je bilo kršeno načelo, da lahko le zakon določi kazen, pa so sodniki odločili soglasno. Edini sodnik, ki je bil deloma proti, je bila sodnica. Vasiljka Sancin. Iz Slovenije.

Klemenčič je minister v vladi Mira Cerarja postal po tem, ko je pred tem po odstopu s položaja namestnika notranje ministrice Katarine Kresal (LDS) preskočil na vrh KPK in tam z nenavadnimi poročili o predsednikih večjih strank, ki so vsebovale hude obtožbe čez Janeza Janšo in Zorana Jankovića, ki jima ni ponudil možnosti odgovora, kar bi po zakonu moral, dosegel padec druge vlade Janeza Janše (SDS) in prihod Alenke Bratušek (takrat PS, danes Svoboda) na vrh izvršne oblasti.

Kozinc: Neprimerno. Trapasto.

Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel in Janez Bučar v imenu pokojnega Franceta Bučarja, ko so od predsednika republike Boruta Pahorja sprejeli leta 1993 vrnjena odlikovanja Zlati častni znak svobode. Foto: Bor Slana/STA

»Nobenega razloga ni za ministrove povišane tone in zaostrovanje retorike, ki v sodstvo vnaša nemir,« je leta 2016 po Klemenčičevem nastopu povedal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, ki je bil kot Bavčar v preteklosti tudi sam del izvršne oblasti v vladi Janeza Drnovška (LDS) in se je že leta 2016 zavedal, da je izjava pravosodnega ministra Klemenčiča hudo problematična. Med drugim je Pogačnik povedal: »Če minister želi mojo glavo, mu jo vsak dan dam na pladenj, pa naj poišče drugega predsednika.«

Nekdanji minister za pravosodje v vladi Janeza Drnovška in pozneje dolgo predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc pa se je odzval: “Tudi če bi minister imel kakršne koli pristojnosti, da bi lahko letele glave, je taka izjava neprimerna. Ker jih nima, je pa trapasta.«

Igor Bavčar je imel kot politik, ugotavlja evropsko sodišče, pomembno vlogo v osamosvojitvenem procesu države kot minister za notranje zadeve (v Demosovi vladi) in kasneje tudi kot minister za evropske zadeve (v vladi Janeza Drnovška). Pozneje, v tistem času je bil tudi podpredsednik vladajoče LDS Janeza Drnovška, je Bavčar postal predsednik uprave Istrabenza, enega največjih slovenskih holdingov. Leta 2016 je bil na prvostopenjskem sodišču v ponovljenem postopku obsojen zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic.

Po prvi obsodbi leta 2015 je bila njegova zaporna kazen na njegovo prošnjo prekinjena zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja. Na ponovnem sojenju in medtem ko je pritožnik čakal na obvestilo o sodbi, pa se je v medijih pojavil videoposnetek, kako igra košarko. Istega dne je takratni minister za pravosodje Goran Klemenčič v televizijskem intervjuju med drugim izjavil: »To, kar se zdaj dogaja, pa je čista klofuta za slovensko pravno državo … mora biti pravnomočno obsojen… Če ta zadeva zastara, naj povem tukaj: jaz sem se že večkrat zavezal… Tukaj bom naredil vse, kar je v moji moči, da bodo letele glave… Ne zato, ker bi moral biti nekdo obsojen ali oproščen …, Ampak zato, ker je zastaranje vsake sodne zadeve, ki jih imamo preveč, najslabši možni rezultat. Verjamem, da se to ne bo zgodilo, če pa se bo … Mislim, da bo moralo [za to] odgovarjati veliko ljudi in bom prvi zahteval odgovore…”

Izjava je povzročila odziv predsednika prvostopenjskega sodišča in takratnega predsednika vlade. Slednji je med sejo DZ izjavil, da mora vlada zagotoviti, da “tisti, ki bi verjetno morali prestajati kazen v zaporu, ne bodo igrali košarke”.

Na ustavnem sodišču 6:1

Bavčarjeva pritožba čez ravnanje izvršne oblasti, ki je pritiskala na sodišča, sta bila v slovenskem rednem sodstvu in na ustavnem sodišču neuspešni.

Ko gre za ustavno sodišče so zavrnili odločanje o tem in stvar zavrgli sodniki Matej Accetto, Dunja Jadek Pensa, Špelca Mežnar, Marijan Pavčnik in Katja Šugman Stubbs. Sodnika Rok Čeferin in Marko Šorli sta bila pri odločanju o tej zadevi izločena. Proti je bil le sodnik Klemen Jaklič, ki je napisal tudi ločeno mnenje. Tako:

Evropsko sodišče je odločilo, da mora država Bavčarju plačati 10.000 evrov za škodo in šest tisoč evrov za stroške, ki jih je imel s sporom.

Sodba, ki je za zdaj dostopna le v angleškem jeziku, je po sporočilu za javnost ESČP takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu