Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Interpelacija: Koalicija bo rešila Milojko Kolar Celarc

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 01/10/2017)

Koalicijski poslanci SMC, Desus in SD bodo ponoči ubranili sedež ministrici za zdravje Milojki Kolar Celar (SMC). Napovedanih je več kot 15 ur razprave.  Pade lahko ministrica le bolj teoretično: če bi se čez dan v interpelacijski razpravi zgodi čudež.

Ko se je Möderndorfer zmotil

Interpelacijska matematika je preprosta. Opozicija lahko ministrico na seji, ki se je začela ob 10.30 in bi lahko trajala do polnoči ali še dlje, odstavi le, če k temu, da jo je to nujno, prepriča najmanj 46 od 90 poslancev. Pred letom, ko je državni zbor o odstavitvi Kolar Celarčeve že glasoval, je bilo za odstavitev 24 poslancev. Pa še med temi je bil eden, Jani Möderndorfer (SMC), ki je za odstavitev glasoval po pomoti. Če ga odštejemo, so bili proti le poslanci SDS, NSI in nepovezani Bojan Dobovšek.

Strukturno je so bili glasovi proti razdeljeni tako:

Veliko bolj odločna in predvsem številčnejša je bila obramba.

Zmanjkala še Gantar in Veber

Proti odstavitvi ministrice so bili pred letom z izjemo Möderndorferja vsi poslanci SMC, podobno pa so bili proti razrešitvi – s po eno izjemo – tudi vsi poslanci Desusa in SD. Pri Desusu ni glasoval nekdanji minister za zdravje in zdaj šef odbora za zdravstvo Tomaž Gantar, pri SD pa nekdanji obrambni minister Janko Veber. Strukturno so bili glasovi v prid ministrice razdeljeni tako:

Iz SD tudi pred današnjim glasovanjem napovedujejo, da Milojke Kolar Celarc zanesljivo ne bo zapustilo pet njihovih poslancev, ki so jo podprli že pred letom. Pri Janku Vebru pa se nikoli ve. Pri Desusu zagotavljajo, da bo ministrico podprlo najmanj šest njihovih poslancev od enajstih. A to, če seštejemo s 35 glasovi poslancev SMC pomeni 46 glasov proti odstavitvi in torej že zanesljivo zavrnitev interpelacije. Če se ne zgodi kaj zelo presenetljivega. Denimo številne napake v SMC kot se je pred letom zgodila Möderndorferju. V SD in Desus nad ministrico niso nič navdušeni, a še manj navdušeni so nad SDS Janeza Janše. 19 poslancev SDS je že drugič zahtevalo razpravo o delu ministrice in razrešitev.

Levica in Alenka Bratušek nikjer

[wp_ad_camp_3]

Pred letom se je “vzdržalo” takrat še šest poslancev Levice. Po izstopu Matjaža Hanžka jih je še pet. Podobno pred letom ni bila ne za in ne proti nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je bila prejšnji teden zelo kritična do interventnega zakona, ki ga je, da bi poplačala nekaj več kot 130 milijonov evrov nakopičenih izgub bolnišnic predlagala vlada.

Bratuškova je med drugim opozorila, da od 136 milijonov, ki jih poskuša vlada interventno zagotoviti bolnišnicam še ta mesec, kar 107 odpade na dogovore te vlade o višanju plačah v javnem sektorju, težava pa je, ker teh 136 milijonov v proračunu ni in takšnega zakona parlament sploh ne bi smel sprejetmati. Nujno bi bilo, je opozorila nekdanja premierka, ki je pred tem dolga leta delala na finančnem ministrstvu, hkrati rebalansirati državni proračun sicer zakona ne bo mogoče izvesti. Podariti denarja bolnišnicam v izgubah, če povemo po domače.

Rebalans v vladi še pripravljajo.

 

Te izgube, ki so tudi posledica povišanja plač, za višje plače se je vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja, niso pa za višja plačila zdravstvu zagotovili dodatnega denarja, so eden od očitkov v interpelaciji.

 

 

 

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu