Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Anže Logar Tanji Fajon: »To se zdi povsem neverjetno«

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th april 2023, 07:54 pop

Zunanji minister v prejšnji vladi Anže Logar (SDS) od predsednice SD in zdaj zunanje ministrice Tanje Fajon zahteva pojasnila, kako so lahko tujci že pred mesecem vdrli v računalniški sistem zunanjega ministrstva, ministrica in vlada pa ne reagirata. Logar je v poslanskem vprašanju med drugim zapisal: “Zdi se skoraj neverjetno, da predsednik vlade Robert Golob še ni sklical Sveta za nacionalno varnost.”

Anže Logar Foto: DZ/ Matija Sušnik

Celotno poslansko vprašanje je takšno:

“Mediji so objavili, da je bilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve tarča kibernetskega napada. Kot je razumeti, je šlo za napad na več ministrstev za zunanje zadeve držav članic EU. Ministrstvo je sporočilo, da je “napad odkrilo samo v sodelovanju s partnerji”. Iz tega se sicer ne da razbrati, kako je prišlo do odkritja napada in kdo so ti partnerji – domači ali tuji – ki so očitno pomagali pri odkritju ali pa morda celo obvestili naše ministrstvu o potekajočem kibernetskem napadu. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem dejala:

“Vesela sem, da so službe to pravočasno oziroma dovolj hitro ugotovile in nas obvestile. V stiku smo s strokovnimi organi in pristojnimi službami in bomo ukrepali najhitreje možno, da zaščitimo sistem. Najprej moramo zaščiti sistem, da se zavarujemo in ocenimo škodo, ki je zagotovo nastala”.

Zadnje informacije kažejo, da je napad trajal že mesec dni, preden so ga službe po besedah ministrice “pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile”. En mesec naj bi bila tuja sila prisotna v zavarovanem sistemu državnega organa. Pri vsem tem pa glede na razsežnost vdora v enega od najbolj občutljivih sistemov v državi, ministrica in vlada očitno ne ocenjujeta, da je potrebna takojšnja politična in strokovna reakcija, četudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pri svojem delu sodeluje in si izmenjuje (zaupne) podatke z drugimi državo tvornimi ministrstvi ter drugimi državami. Glede na obseg in možne posledice kibernetskega napada se zdi skoraj neverjetno, da predsednik vlade še ni sklical Sveta za nacionalno varnost.

Zato Vlado RS sprašujem:

1.     Ali drži informacija, da naj bi kibernetski napad trajal že mesec dni? Kdaj je bilo MZEZ o tem obveščeno? Kdaj ostali organi? Kaj konkretno so MZEZ in ostali organi naredili po seznanitvi z napadom?

2.     Ali je ministrstvo že ocenilo škodo oz. ali vemo, do katerih dokumentov in informacij so dostopali napadalci?

3.     Ali so strokovni organi in pristojne službe ugotovile, kdo so napadalci oz. od kod izvira napad?

4.     Ali ministrstvo za zunanje in evropske zadeve na datum tega poslanskega vprašanja deluje normalno oz. deluje nemoteno, kot izhaja iz objave na socialnem omrežju z dne 7. 4. 2023?

5.     Glede na razsežnost kibernetskega napada in informacije, ali je podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon predsedniku vlade predlagala sklic Sveta za nacionalno varnost?”

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (14)

https-spletnicasopis-eu