Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sebastian Nerad o izločitvi sodnice: “Bomo še videli”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th april 2023, 06:39 dop

“Glede izločanja sodnikov pa velja, da lahko predlog za izločitev podajo stranke postopka oziroma sodnik sam, vedno pa o izločitvi odločajo drugi sodniki. Kako se bo razvijalo v tem primeru, bomo še videli.” je generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad odgovoril na vprašanje, ali bo ustavna sodnica Neža Kogovšek Šalamon izločena iz odločanja o ustavnosti spremembe zakona o RTV Slovenija, ker ob sodniškem delu še dodatno dela za Mirovni inštitut, s katerim je že prej sodelovala.

Mirovni inštitut je aktivno sodeloval v kampanji o zakonu o RTV in se pojavlja tudi v postopku pred ustavnim sodišče. Ta teden je s še vrsto organizacij, ki so politično blizu vladajočim strankam (Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open), vložil celo posebno intervencijo na ustavno sodišče, v kateri se zavzema, da je treba nujno takoj odstaviti celoten vrh RTV Slovenija in ocenjuje, da to nikakor ni kršitev ustave.

Ustavna sodnica Neža Kogovšek Šalamon Foto: US

Generalnega sekretarja ustavnega sodišča sem prosil za pojasnilo, ali veljajo za ustavne sodnike podobna pravila kot za ministre in poslance, da morajo pridobiti dovoljenje za dodatno petinsko delo in, če so dovoljenja potreba, kateri sodniki so jih dobili. Odgovoril je: “Za dopolnilno delo vsak potrebuje soglasje delodajalca, pri ustavni sodnikih to pomeni soglasje predsednika US. Dopolnilno delo ustavnih sodnikov sicer ni nič neobičajnega, veliko sodnikov danes in v preteklosti je opravljalo dopolnilno delo. Recimo v sedanji sestavi so to sodniki Accetto, Knez, Mežnar, Kogovšek Šalamon, Svetlič in Šugman Stubbs. V vseh primerih gre za izobraževalno/pedagoško oziroma znanstvenoraziskovalno delo.”

Mirovni inštitut sam sodelovanje z ustavno sodnico Nežo Kogovšek Šalamon sam opisuje tako:

“Dne 27. oktobra 2022 je bila v Državnem zboru Republike Slovenije izvoljena za ustavno sodnico z devetletnim mandatom. Funkcijo ustavne sodnice je začela opravljati 1. januarja 2023. Z Mirovnim inštitutom nadaljuje sodelovanje na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu