Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SD in Svoboda sta v Brgleza vložila 190.617 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:15 pop

Za predsedniško kandidaturo Milana Brgleza je SD Tanje Fajon skupaj z Gibanjem svoboda Roberta Goloba investirala 190.617 evrov. S tem vložkom se Brglezu ni uspelo uvrstiti v drugi krog. S 15,5 odstotno podporo glasujočih je ostal na tretjem mestu. Nekoliko morda tudi, ker je v spopad vstopil pozno. Gibanje Svoboda je najprej nameravala poskusiti z Marto Kos, a se je takrat še podpredsednica te stranke umaknila, ko so ji prve raziskave javnega mnenja bolj slabo kazale. V drugi krog sta se uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Njuni poročili o kampanjah še nista objavljeni. Stranka SD, ki je za Brgleza vodila kampanjo, bo, ko poslovanje in poročanje pregleda računsko sodišče, prejela 16.167 povračila stroškov. Podatki o cenah kampanj za vse kandidate, ki so doslej poročali, so takšni:

Stranka Gibanje svoboda je svoj del stroškov, tako določa zakon, plačala na redni račun stranke SD in iz objavljenega poročila o zbiranju denarja ta prispevek ni razviden. Zakonodaja, ki jo imamo, je precej čudaška zaradi reforme v času vlade Alenke Bratušek. Najprej so pri popravljanju zakona takrat možnost skupne kandidature spregledali in skupno financiranje celo strogo prepovedali. Nenavaden dovoljen način sofinanciranja je posledica slabo premišljenega poznejšega popravljanja napake.

V poročilu SD o Brglezovi kampanji je razkrito, da so s prostovoljnimi prispevki za Brgleza zbrali 96.600 evrov, še 94.017 evrov pa je prišlo iz rednega računa SD. Nakazila, ki so presegla povprečno plačo, so morali razkriti. Brglezu so v kampanji pomagali:

Jan Šabič€ 3.700
Tončka Šabič€ 3.700
Ceglar Tjaša€ 2.800
Rok Bucuk€ 3.700
Miha Kregar€ 3.700
Anja Lovrenčič€ 3.700

Večina prispevkov je bila pod povprečno plačo. Donatorji so prikriti.

Koliko so vložili in kakšne deleže so dosegli kandidati, ki so že objavili poročila o kampanjah, kaže preglednica:

Celotno poročilo za Milana Brgleza je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu