Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Butalski kolesarski protesti s policisti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th marec 2023, 08:13 dop

Dušan Čegovnik, Essen

Ko smo se nazadnje družili v prijetnem vzdušju, so ga nenadoma spremenili različni pogledi. Bivša policistka me je hotela prepričati, da so bile dvoletne kolesarske demonstracije miroljubne. Ugovarjal sem, da so na butalski TV pokazali prizore, na katerih so demonstranti razbijali izložbe v glavnem mestu Butal, poškodovali fotoreporterja, metali granitne kocke v policiste, ki so se trudili obdržati red na butalskih ulicah…

Nadaljeval je nekdanji policist, ki je trdil, da so policisti prekršili pravila. Ne verjamem. Saj je bilo poškodovanih malo demonstrantov, več pa policistov, povrhu se je dogajalo v času Covida ali Corone, ko so bile demonstracije in shodi prepovedani, da bi zmanjšali nevarnosti širjenja nalezljive bolezni. Ugovarjal mi je, da je šlo za kršitve človekovih pravic. Sam menim, da zaradi izrednih razmer ni šlo za nikakršne prekoračitve. Tudi drugod po Evropi so bili protesti v času covida prepovedani ali pa omejeni na manjše število ljudi. V kolikor se demonstranti v drugih državah po Evropi niso prostovoljno razšli, jih je policija pošpricala z vodnim topom. Mokri protestniki se pogosto razbežijo. Tiste, ki so še vedno demonstrirali, je policija aretirala in odpeljala na policijsko postajo na identificiranje in zaslišanje.

Nek protestnik v Nemčiji je klofutnil policista. Dobil je finančno kazen v višini pet tisoč evrov. Uradnih oseb se ne sme pretepati.

Ukrepanje proti demonstrantom širom po Evropi je bilo različno. Najbolj grobo in nasilno so policisti obračunali z njimi v Franciji. Precej nehumano so se proti covid protestnikom znesli na Nizozemskem.

V Butalah so enkrat uporabili vodni top in so jih pošpricali. Butalska policija si ni smela privoščiti blamaže ob obisku številnih predsednikov vlad EU v glavnem mestu Butal. Na srečo se ni zgodilo nič hudega. Tam, kjer so demonstranti zaprli prometno cesto, jih je butalska policija razgnala.

Seveda še dandanes, ko je že več kot pol leta na oblasti nova vlada, ne pojenjajo sumi o kršitvah butalskih policistov, ki so opravljali svojo službo.

Nova predsednica butalskega parlamenta je dejala, da se ne bo nikoli več zgodilo, da bi butalska policija s silo nastopila proti protestnikom, ker so protesti po ustavi dovoljeni in demokratični. Vendar ni trajalo dolgo, da je butalska policija pod novim vodstvom nasilno napadla in poškodovala kmeta, ki je bil na svoji zemlji.

Upajmo, da bo takšnih dogodkov v Butalah manj. A nikoli se ne ve.

Dušan Čegovnik, Essen 8. marec 2023

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu