Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janez Suša: Butalska investicija župana Kopra Bržana v smrad

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th januar 2023, 07:56 dop

NAJBOLJ BUTALSKA INVESTICIJA ŽUPANA ALEŠA BRŽANA IN SMRDLJIVA ODDAJA JAVNEGA NAROČILA
V odprtem pismu Janez Suša ocenjuje, da v Kopru gradijo mobilno napravo za sušenje blata, ki je po njegovi oceni povsem zgrešena. Mnenje objavljam kot je bilo poslano:

“Občina Koper tačas izvaja povsem zgrešeno 2 milijonsko butalsko investicijo v »mobilno napravo« za sušenje komunalnega blata. Za izvedbo tega hudo ekološko in strokovno spornega projekta se je občinsko podjetje Komunala Koper-Marjetica zadolžilo za 2 milijona EUR. Za kar je oktobra 2022 zagotovila sredstva občina Koper, ki je lastnik podjetja. Čeprav je vsakomur z zdravo pametjo jasno, da je cena energije -plina, ki je potrebna za sušenje blata od februarja 2022 trikrat poskočila. Že meseca junija 2022 pa je po šestih mesecih občina Logatec, zaradi neznosnega smradu, ustavila obratovanje povsem identične naprave za sušenje blata istega dobavitelja. Župan Bržan je investiral v povsem zgrešeno napravo za proizvodnjo odvratnega smradu, tople vode in ogromne finančne izgube, ki jo bodo plačali občani preko položnic Marjetice in/ali velikega primanjkljaja v mestnem proračunu.
ZA KAKŠNO NAPRAVO ZA SUŠENJE KOMUNALNEGA BLATA PRI ZGREŠENI INVESTICIJI V »MOBILNO NAPRAVO« V RESNICI GRE?
Komunalno podjetje Koper – Marjetica pridela letno ca 5500 ton odvečnega blata iz dehidracije z vsebnostjo 20% suhe snovi in 80% vode. Naprava za tračno sušenje blata, izpareva vodo iz blata pri temperaturi vrelišča vode in blato osuši na 90% vsebnosti suhe snovi. Pri tem naprava kuri enormne količine plina in elektrike. Kar pomeni pri sedanjih cenah energije finančno katastrofo.
Naprava za sušenje blata v resnici ni mobilna. Gre za stacionarno sušilno napravo z pralci za neučinkovito čiščenje smrdečega zraka, ki nastaja pri sušenju blata. Izraz »mobilna naprava« si je Bržanova ekipa poniglavo izmislila, kar je naprava montirana v ladijske kontejnerje. Izključno zato, da so se pri pridobitvi gradbenega dovoljenja pobalinsko izognili pridobitvi okoljevarstvenega soglasja posebej za napravo za sušenje blata. Na ta način so izigrali vso okoljevarstveno zakonodajo RS. Podobno kot Jankovič pri kanalizaciji C0 čez zajetje pitne vode v Klečah v Ljubljani.
Povsem zgrešena naprava, ki komunalno blato posuši od 20% na 90 % suhe snovi, za sušenje ene tone blata, proizvede 780 kilogramov vodne pare in 27.000 kubičnih metrov ogabno smrdečega zraka. Sporna naprava za sušenje ene tone blata porabi 750 kW toplotne energije in 55 kW električne energije. Če številke pomnožimo z 5500 tonami blata na leto ter ceno plina in elektrike, dobimo mračen vpogled v ekološko in finančno katastrofo, ki v letu 2023 čaka občane Kopra. Kakšne pol milijona EUR na leto bo šlo samo za plin, naslednje pol milijona pa za strošek elektrike, obratovalne stroške, stroške neučinkovitega čiščenja zraka in stroške odvoza posušenega blata. Skratka, občane Kopra čaka v letu ki prihaja, ena sama smrdeča nesreča in 3x dražje položnice.
Primorske novice, v lasti Marjetice Koper in Odlazka, so dne 22.6.2021 na prvi strani bombastično poročale: Komunalno blato bodo sušili in prihranili do pol milijona na leto. Na prvih treh straneh primorskih novic je že težko napisati več neumnosti o »fantastični investiciji« v koprsko sušilnico blata. Bržanovi strokovnjaki so naredili ogromne EXEL tabele, računali, obračali in vrteli številke, računalniki so se že hudo pregrevali, dokler niso dobili željenega fantastičnega rezultata. Glej no glej, čira čara hokus pokus, s sušenjem komunalnega blata bodo prihranil pol milijona EUR na leto. So ugotovili. Če bomo kurili plin in elektriko ter proizvajali toplo vodo in smrdeč zrak, bomo prihranili pol milijona na leto. To je res super. Fantastično. In to neumnost zaračunali občanom občine Koper.
Žal je ugotoviti je, da med Bržanovimi kadri na občini in komunali, očitno ni niti enega resnega inženirja, ki bi znal izračunati energijsko in masno bilanco. Kakšno koncizno strateško načrtovanje in abstraktno mišljenje, pa je že preveč pričakovati. Očitno je Bržanova ekipa skregana tudi z zdravo kmečko pametjo, nekateri pa so eksperti in svetovalci župana za šikaniranje delavcev na komunali. Pametnjakoviči se hvalijo in utemeljujejo, da sedaj plačajo podjetju Saubermacher 200 EUR za odvoz ene tone mokrega blata z 20% suhe snovi. Ko pa bodo postavili fantastično sušilnico blata, ki bo uparila vodo iz tega blata, bo na koncu količina posušenega blata ca 4 x manjša, kot prvotna količina mokrega blata. Tako bodo prihranili pol milijona EUR na leto, se hvalijo v primorskih novicah 6.10.2022. Sliši se logično, dokler ne bo podjetje Saubermacher spremenilo poslovni model in podražilo ceno za odvoz posušenega blata, ker bo hotelo zaslužiti enako, kot pred butalsko investicijo.
Bržan in njegova ekipa uživajo v svoji iluziji svobode in od februarja do oktobra 2022, ko bi lahko ustavili že v osnovi butalsko investicijo, še niso slišali, da je Rusija napadla Ukrajino in da so cene energije krepko poskočile. Čeprav so junija 2022 v Logatcu po pol leta obratovanja, zaradi ogabnega smradu, ustavili identično napravo istega dobavitelja, jih to niti najmanj ni ustavilo. Oktobra 2022, ko je občina Koper zagotovila 2 milijona EUR za butalsko investicijo, so še vedno vztrajno lagali, da bodo proizvajali toplo vodo in smrdeč zrak, ter zraven zaslužili pol milijona EUR na leto. Primorska kronika TV Koper je dne 4.1.2023 ponovno poroča o fantastični investiciji v napravo za sušenje blata. Na primorskih novicah in TV Koper očitno ni novinarskega junaka, ki bi odgovorne vprašal o ogromnih stroških energije in zakaj neki so v Logatcu ustavili identično napravo? Če nekdo tako vztrajno lažno propagira, da je pripravljen pahniti celotno občino Koper v ekološko in finančno katastrofo, je očitno, da so na delu hudi in zavržni koruptivni finančni interesi. Velike provizije.
150 MILIJONOV KUBIČNIH METROV OGABNEGA SMRDEČEGA ZRAKA NA LETO
Preliminarni izračuni kažejo, da bodo Bržanovi veleumi na leto pridelali katastrofalno finančno izgubo, ca 780 kg/t x 5500 t = 4.290 ton tople vode s ca 90 stopinj cenzija (kondenzat), ca 27.000 m3/t x 5500 t = 148,5 milijonov kubikov ogabno smrdečega zraka in ca 1200 ton posušenega blata, ki ima kurilno vrednost rjavega premoga, ki ga nihče noče. Niti cementarne. Za kar bodo skurili za pol milijona EUR plina in naslednjih pol milijona EUR za elektriko in ostale stroške. Zakaj že, je treba kuriti plin in elektriko, da prideluješ rjavi premog, se Bržan in njegovi veleumi niso nikoli vprašali.
Proizvedena topla voda bo šla najbrž v morje, da se bo malo pogrelo. Ko pa bo zapihal maestral, se bo v ogabnem smradu dušil ves koprski »Beverly Hills« vse do Sv. Antona. Južni veter ne bo več prinašal pesmi z juga, temveč ogaben smrad Ankarančanom. Rahel burin bo temeljito osmradil Luko Koper in center Kopra, severnik pa Žusterno, Markovec, Semedelo, Olmo in Vanganel. Veter bo smrdljivo pihljal in mrmral: Bržan, Bržan, Bržan, pojdi čim prej v Zanzibar. Občani bodo molili, da pihne krepka burja in vso to kramo odpihne v morje, skupaj z Bržanom in njegovo ekipo.
Glavni ekološki problem Bržanove butalske investicije v sušilnico komunalnega blata je onesnaževanje zraka, saj naprava proizvaja bestijaličen smrad. Prebivalci Vrtojbe in okolice, kjer že nekaj let deluje taka naprava, se vse od začetka obratovanja pritožujejo nad neznosnim smradom. Nihče jim ne prisluhne, saj smrad v slovenski zakonodaji ni kvalitativno in kvantitativno definiran. Smrad uradno ne obstaja. Kar pa Bržanovega varovanca Averja, čudežnega ekonomista iz zavarovalnice Vzajemna ni odvrnilo, da nebi v Logatcu 2021 postavil enako napravo za sušenje blata, kot se sedaj gradi v Kopru. Zaradi neznosnega smradu, so se ljudje v Logatcu množično pritoževali in demonstrirali. Meseca junija 2022 so napravo v Logatcu, po šestih mescih obratovanja, zaradi neznosnega smradu ustavili. Župana Logatca Berta Menarda pa sedaj hudo boli glava, ker je za butalsko investicijo hudo zadolžil občino. Jaz sem župana Menarda večkrat osebno kontaktiral in mu strokovno dokazal, da naj nikakor ne gre v to butalsko investicijo. Mož je skregan z zdravo pametjo. Odstopiti mora.
Naprava za sušenje blata, ki je v izgradnji v Kopru je kritična tudi glede eksplozijske varnosti. Prah od posušenega blata je namreč hudo eksploziven (podobno kot v rudniku rjavega premoga), česar pa vrli Bržanovi projektanti niso upoštevali, saj naprava ni, ne projektirana, ne izgrajena, v eksplozijsko varni coni. Kar bi po zakonu morala biti. Najbrž nameravajo pri pridobitvi obratovalnega dovoljenja goljufati, podobno kot na Urgenci Šempetrske bolnišnice, kar je na koncu to z življenjem plačalo večje število pacientov. Kar nekaj tovrstnih naprav za sušenje blata na svetu je že eksplodiralo. S številnimi mrtvimi. Kar proizvajalci skrbno skrivajo. Izbrisali so iz spleta. Takih naprav že leta nihče več na novo ne postavlja, posebej v Nemčiji, Avstriji, Švici, ne. Tisti, ki pa jih imajo, jih mečejo ven. Razen v Kopru, kjer se gradi nov spomenik Bržanu in večnim Butalam.
SMRDLJIVA TUDI ODDAJA JAVNEGA NAROČILA
Smrad pa ne prihaja samo od sušenja blata, temveč tudi iz izvedbe postopka oddaje javnega naročila za nakup naprave za sušenje blata JP Marjetice Koper d.o.o.. Obstaja utemeljen sum, da je Bržanov kader, direktor Marjetice Koper Briševac protizakonito, koruptivno izigral zakon o javnem naročanju. Zato, da bi v postopku oddaje javnega naročila izločil vse ostale konkurenčne ponudnike naprav za sušenje blata (samo v Nemčiji jih je vsaj 5), ter izbral istega proizvajalca naprave za sušenje blata, kot Aver v Logatcu, si je izmislil, da je naprava izbranega nemškega proizvajalca patent in zato edina na trgu. Na osnovi listin se izkaže, da ne gre za veljavni patent, temveč za pretečen in že zastaran nemški »Gebrauchmusterschrift«. Gre za zaznambo patentno nepreizkušenega in nezaščitenega industrijskega vzorca. Ta pretečena in zastarana zaznamba industrijskega vzorca v Nemčiji, nikoli ni veljala nikjer drugje na svetu. Tudi v Sloveniji ne. Dejstvo je, da ne gre za nikakršno zaščito izključnih pravic, vključno s pravicami intelektualne lastnine, kot to določa člen 46 zakona o javnem naročanju. Omenjena flagrantna zloraba pomeni hudo kršitev zakona o javnem naročanju in je lahko v končni konsekvenci vzrok za ničnost pogodbe z dobaviteljem naprave za sušenje blata. V Kopru in v Logatcu. Organom pregona se torej v letu 2023 obeta veliko zanimivega dela.
Občini Koper pa se v letu 2023 obeta ekološka katastrofa oblakov odvratnega smradu iz nove naprave za sušenje blata Marjetice Koper in najmanj 3x višje položnice za komunalne storitve. Za kar se lahko občani zahvalijo novopečenemu svobodnjaku županu Bržanu, ki jih je glede višine položnic Marjetice Koper že večkrat krepko nalagal. Samo preko mojega trupla se bodo podražile položnice za komunalo, je februarja 2021 grmel župan Bržan, ko je protizakonito imenoval Briševca za direktorja Koprske komunale in posledično protizakonito tudi Averja za predsednika nadzornega sveta. Čez 3 mesece je neznano truplo zamašilo centralni kanal, Rižana pa naplavila 100% višje položnice. Novopečeni svobodnjak župan Bržan, mora odstopiti.

Dne 7.1.2023 Dr. Ing. Janez Suša”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu