Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Antisemitizem v Butalah

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:41 pop

Večina butalskih medijev je barbarski napad Hamasa na civilne prebivalce Izraela le omenila in se posvetila odgovoru izraelske vojske, usmerjenim proti Hamasu v Gazi. Po številnih evropskih mestih so bile pro-palestinske in pro-izraelske demonstracije. V Berlinu so pro-palestinsko demonstracijo prepovedali zaradi strahu, da ne bi prišlo do izgredov, kajti v Berlinu živi 30.000 Palestincev. Vseeno se je zbralo 800 demonstrantov, v petindvajset primerih je morala posredovati policija. Blizu nas v Düsseldorfu je bilo 6.900 demonstrantov in le v enem primeru je posredovala policija. Tudi v glavnem mestu Butal so prejšnji teden protestirali za Palestino. Na shodu so povedali toliko neresnic, ki jih že dolgo nisem slišal. Pozabili so, da imajo Palestinci v Gazi svojo univerzo. Oba naroda – tako Izraelci kot Palestinci, trpita zaradi strahu pred možnimi terorističnimi ali vojaškimi napadi. Seveda imajo obojni pravico se braniti v samoobrambi.
V vseh dosedanjih vojnah med Arabci in Izraelci je Izrael zmagal. Izrael se je želel dogovarjati o miru in o priznanju tako Palestine kot Izraela. Žal do teh dogovorov ni prišlo. V političnem vodstvu Palestine je bilo, žal, preveč jastrebov.
Nemir v tem delu sveta traja že več kot 70 let. Žal je napad Hamasa izbil sodu dno. Izrael je vpoklical v armado več kot 300.000 Izraelcev. Njihov cilj je uničenje organizacije Hamas. V Gazi je do sedaj živelo 2 milijona ljudi. Iz strahu pred izraelskimi napad, se jih je veliko odselilo v južni del Gaze. Številnim Palestincem je umik na varno področje Hamas onemogočil. Sosednje arabske države kot Egipt, Jordanija in druge ne želijo sprejeti beguncev iz Palestine. Lahko se zgodi, da bodo palestinski begunci pripotovali v Evropo, ki zapira vrata beguncem iz številnih držav.
Slovenski komisar za Sveto deželo pater, frančiškan Peter Lavrih je pred kratkim v intervjuju za Demokracijo povedal tudi naslednje: ”Tam v osnovi živijo ljudje dveh dominacij, Judje in Arabci. Po šest dnevni junijski vojni leta 1967 je prišlo med samimi Arabci do nove delitve, severni del Arabcev, torej Galileja, je sprejel državo Izrael. Postali so enakopravni državljani judovske države. Medtem ko je južni del, Zahodni breg in Gaza, po letu 1967 dobila nov status in sta postala palestinsko ozemlje, ki vključuje tudi Jeriho in Betlehem. Gaza se je politično od tega arabskega sveta oddaljila, saj je v njej zavladal Hamas, ki je podaljšek Irana. Z Zahodnim bregom in Jerihom pa upravlja gibanje Fatah, ki se je razšlo s Hamasom. Čeprav mediji še vedno govorijo o vseh Arabcih, to ne drži. Arabci severnega dela Izraela imajo v izraelski vladi svoje stranke, v parlamentu je celo mošeja. Mednarodne sile so priznale nekakšno avtonomijo celotnega območja, to je Zahodnega brega, Betlehema in Gaze. Cilj Palestincev je vzpostaviti Jeruzalem kot glavno mesto Palestine. Isti cilj ima tudi Izrael. To je stična točka vseh konfliktov. EU zelo podpira ubogo palestinsko ljudstvo, vendar je največja prevara tega, da gre denar, ko sirote stradajo, za orožje.”
Tako ZDA kot EU opozarjata Izrael, da se naj vzdrži napadov na civilno prebivalstvo in naj spoštuje mednarodno pravo. Izrael je priporočil Palestincem, da se odselijo iz severnega dela Gaze, ker načrtujejo napad na ta del Gaze. Začela se je kopenska ofenziva in obračun med Hamasom in izraelsko armado. Glede na to, da sever Izraela napada organizacija Hezbolah, se lahko požar vojne razširi na Libanon. V kolikor se bo vmešal še Iran bo to postal mednarodni spopad, ki lahko dolgo traja.

Vsega tega očitno butalski protestniki ne vedo. Tudi zgodovina o tem delu sveta jim je španska vas. Namesto, da so demonstrirali, bi rajši delali in del zaslužka poslali kot humanitarno pomoč za Palestince. Pametneje bi bilo, da bi kupili hrano in zdravila, da bi to Palestinci tudi zares prejeli.
Združeni narodi so pred kratkim v Varnostnem svetu ZN sprejeli resolucijo, ki zahteva takojšnjo ustavitev vojaških operacij in omogočanje humanitarne pomoči prebivalcem. Tej resoluciji so se Butale pridružile. Proti resoluciji sta glasovali butalski sosedi Avstrija in Hrvaška. Nemčija kot velik zagovornik Izraela se je glasovanja vzdržala. Zaradi tega so jo nemški mediji zelo napadli. Novinar dnevnika Die Welt in glavni zunanji komentator Clemens Wergin je celo zapisal, da so Združeni narodi pod sedanjim vodstvom sovražno nastrojeni proti Izraelu. Glede na to, da resolucija ni zavezujoča, se vojna v Gazi nadaljuje. Tudi Izrael je negativno ocenil resolucijo ZN, saj nikjer v njej ni omenjen masaker nad židovskim prebivalstvom. Nikjer ni omenjen storilec zločina.
Očitno je, da bo ta nerešen problem med Izraelci in Palestinci še dolgo trajal. Ne EU ne ZDA ne ZN nimajo recepta, kako doseči mir med sprtimi stranmi v tem konfliktu.

Dušan Čegovnik, Essen
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu