Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Urška Klakočar Zupančič ne more čestitati novemu Kovšci, ker ga ni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:00 dop

Novega predsednika so na ustanovni seji iskali državni svetniki, a je spodletelo. Bojanu Kekcu, Jožetu Školču in Marku Lotriču ni uspelo zbrati večine vseh glasov svetnikov, torej 21. Ponovno bodo poskusili z iskanjem kandidatov in glasovanjem prihodnji teden. Prejšnjemu predsedniku Alojzu Kovšci se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič “za sodelovanje” zahvalila že pred dobrim tednom, ko je sklicala današnjo ustanovno sejo. A zahvala Kovšci je bila prehitra. Po tem slovesu je prejšnji teden državni svet še izglasoval veto na povišanje dohodninskih obveznosti državljanov. V petek je morala koalicijska večina zaradi tega spremembo, s katero zagotavljajo dodaten denar proračunu, na izredni seji, ki jo je sklicala Klakočar Zupančičeva ponovno potrditi. Razplet glasovanja, s katerim so razveljavili veto, je bil takšen:

Zakon je po vetu potrjen, če zanj glasuje najmanj 46 poslancev.

Bo o najvišjih funkcijah trgovina?

Svetniki so si danes najprej potrjevali mandate. Najpomembnejša odločitev ustanovne seje državnega sveta pa je izvolitev predsednika. Pred volitvami predsednika pride pogosto do trgovine tudi o položaju generalnega sekretarja, torej o delitvi dveh funkcij, ki edini prinašata najvišjo funkcionarsko plačo.

Ostali svetniki so zaposleni drugje, za delo v državnem svetu prejemajo dodatek k plačam. V zgodovini državnega sveta se še ni zgodilo, da bi bil predsednik po petih letih ponovno izvoljen vsaj za svetnika. Tudi Alojza Kovšco, ki je svet vodil zadnjih pet let, je to doletelo. Sekretar državnega sveta je zadnja leta Dušan Štrus. Pred prvo sejo je bilo slišati, da bi se za vodenje lahko potegoval Jože Školč, ki je pred skoraj tremi desetletji po odstopu Hermana Rigelnika (LDS) že krajši čas vodil državni zbor. Iz nekdanjega LDS pa je možen kandidat za šefa DS tudi župan Zagorja Matjaž Švagan, ki je bil zadnja leta podpredsednik državnega sveta, zaradi česar ima izkušnje. Možnih kandidatov je bilo še veliko. Za funkcijo bi se lahko potegoval tudi predstavnik ljubljanskega območja, za katerim je Zoran Janković Dejan Crnek, ki je v Ljubljani tudi svetnik. Vsi ti se lahko za vodenje potegujejo tudi v drugem poskusu drug teden. Na spletni strani mestne občine Ljubljana Crneka tako predstavljajo kot gimnazijskega maturanta:

Bo uničilo javne finance ali ljudi

Pred glasovanjem, s katerim so razveljavili zadnji veto prejšnjega državnega sveta, sta poslanki največjih strank v petek prejšnji teden razloge, zakaj so povišali dohodninsko obremenitev državljanov in zakaj so bili proti, pojasnili tako:

Andreja Kert (GS) Foto:DZ/TejaPerko

“V koalicijsko pogodbo smo zapisali, da bomo posegli v višino splošne dohodninske olajšave. S pričo naše transparentnosti nam je opozicija vmes postavljala določene proceduralne ovire, a smo vseeno tik pred ciljem. Na začetku je potrebno poudariti, da smo se s pričo draginjske krize v koaliciji vseeno odločili, da dvignemo splošno olajšavo na 5 tisoč evrov in dodatno splošno na 16 tisoč evrov, s čimer bomo zaščitili najranljivejše. Zakaj sploh spreminjamo dohodninsko novelo prejšnje Janševe vlade? Predvsem, zaradi njenih uničujočih posledic za javne finance. Fiskalni svet je namreč v svoji analizi ocenil, da bi bil zaradi postopnega dviga splošne olajšave v letu 2025 proračun prikrajšan za 726 milijonov evrov.” 

ANDREJA KERT (GS)
Suzana Lep Šimenko (SDS) Foto: DZ/Teja Perko

“Letna inflacija se giblje med 10 in 11 odstotki, gospodarska rast pada, k čemur znatno pripomore tudi manjša potrošnja gospodinjstev. Napovedi za naslednje leto so zaskrbljujoče. Po napovedih se bo gospodarska rast Slovenije gibala med 0,5 odstotki, to je napoved OECD, in 1,4 odstotka, to je napoved Umarja. Naša največja gospodarska partnerica Nemčija drsi v recesij. Kljub rekordnim odhodkom v proračunu za leto 2023, in sicer v višini 16,7 milijarde evrov, se za pomoč državljanom v boju proti draginji namenja izjemno malo Zato je seveda izjemno težko razumeti zakaj želite spremeniti spomladi sprejet Zakon o dohodnini, zakon, ki bi v letu 2025 vsem zaposlenim prinesel eno neto plačo zraven.”

SUZANA LEP ŠIMENKO (SDS)--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu