Site icon Spletni časopis

Posnetek, kako Ukrajinci vadijo s slovenskimi M55-S #video

V Ukrajini so objavili posnetek, kako ukrajinski vojaki v precej hudem blatu vadijo z nedavno prejetim tankom iz Slovenije. Prejeli bi naj, kot poročajo, 28 tankov M55-S. To so modernizirane verzije predpotopnega ruskega tanka T-55, razvitega ob koncu druge svetovne vojne, ki velja za najbolj pogosto izdelan tank na svetu. Po več kot 60 letih je ta tank še v uporabi v vojskah manj razvitih držav. Ob objavah posnetkov tankov iz Slovenije v Ukrajini opozarjajo, da so bili tanki podarjeni v dogovoru z nemško vlado, ki je v zameno Sloveniji zagotovila 8×8 tovornjake.

Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata še iz časov vlade Janeza Janše, ki so se nanašali na pomoč z modernejšimi tanki M-84, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila, denimo, dodatne oklepne osemkolesnike boxer, ki jih je takrat država tudi kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu.

Iz Ukrajine je tudi danes objavljenih veliko posnetkov spopadov, v katerih so udeleženi veliko modernejši tanki, ki gorijo:

Modernejših tankov Ukrajini nismo poslali, po spremembi vlade se je Robert Golob osemkolesnikom boxer že spet, kot že prej vlada Marjana Šarca patriam, odpovedal, z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem pa je pred tremi meseci dosegel dogovor o menjavi 28 slovenskih tankov tipa M55-S, ki so zdaj v Ukrajini, za 40 nemških transportnih vozil, od tega 35 8×8 tovornjakov in pet 8×8 cistern.

Te tanke je država prej dalj časa poskušala tudi prodati, a posebnega interesa zanje ni bilo.

Foto iz objavljenega videa.

Tanki, ki so v Ukrajini, so v Sloveniji ostali iz časov jugoslovanske armade, sredi 90 let prejšnjega stoletja so se jih v času ministra za obrambo Jelka Kacina odločili modernizirati, potem pa so jih leta 2006 “konzervirali”. Cena modernizacije je bila, so opozarjali kritiki, višja kot bi bila cena nakupa precej modernejših in boljših tankov, ki so bili na voljo na trgu. Je pa bilo takrat slišati, da je nadgrajevanje, pri katerem so pomagala izraelska podjetja, koristilo slovenski industriji.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version