Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Covid: Omejitve v DZ, odpovedi potovanj, za novinarje odprto

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Zaradi tveganja okužb s koronavirusom je po posvetih vodij poslanskih skupin novi predsednik Igor Zorčič (SMC) nekoliko zaostril običajno veliko odprtost parlamenta javnosti.

Vsi javni ogledi in obiski državnega zbora in ne nujni dogodki so prestavljeni za nedoločen čas. Na sejah državnega zbora in delovnih teles bodo zmanjšali število sodelujočih na najnujnejše. Da bi zmanjšali tveganje okužb so preložili že sklicane javne predstavitve mnenj, preložene so razstave in ostali javni dogodki z večjim številom udeležencev.

Za novinarje, ki spremljajo delo parlamenta v času, ko potekajo zaslišanja ministrskih kandidatov in ko bodo prihodnji teden tudi volitve ministrske ekipe, se za zdaj nič ne spreminja. Velja pa tudi za novinarje, da naj brez potrebe ne povečujejo tveganj, številne dogodke v državnem zboru je mogoče brez težav spremljati tudi s pomočjo televizijskih postaj in spleta.

Seja za imenovanje ministric in ministrov bo sklicana po poslovniku na običajen način, je napovedal Zorčič.

Iz DZ so sporočili še, da redno spremljajo aktualne informacije institucij glede novega koronavirusa in da so skladno z njihovimi priporočili sprejeli že vrsto preventivnih ukrepov, ustanovljene je posebna koordinacijsko skupino, ki se redno sestaja. Prvič se je že februarja.

Državni zbor je omejili notranje sestanke, službene poti v tujino, zadnja službena pot v Italijo je bila v začetku februarja, izdali so tudi priporočila glede odpovedi zasebnih potovanj v tujino. Pripravljajo se na morebitno odreditev dela na domu za zaposlene, dodatno so povečali frekvenco čiščenja izpostavljenih površin (tudi glasovalnih naprav, mikrofonov, dodatno čiščenje kljuk, …), poskrbeli za redno zračenje skupnih prostorov (sejne sobe, saloni, hodniki …), zaposlene prosijo, da skrbijo za redno zračenje svojih pisarn, v toaletnih prostorih so nameščena navodila za umivanje rok, na določenih, še posebej izpostavljenih mestih tudi razkužila za roke.

Na posnetku je dvorana državnega zbora:

Dvorana državnega zbora Foto: DZ/ Matija Sušnik

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu