Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar ne bo šef DZ, izstopil je iz SMC

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

“Izstopam iz stranke SMC,” je v državnem zboru povedal zunanji minister Miro Cerar, ki je to stranko pred šestimi leti ustanovil in je na začetku tudi nosila njegovo ime. Izstop je razglasil pred začetkom seje, na kateri bodo poslanci jutri odločali, ali bo vlado tretjič sestavil Janez Janša (SDS). Od lani, ko je bil za predsednika izvoljen Zdravko Počivalšek, je bil Cerar častni predsednik SMC.

Na oblast sporno, padec še bolj čuden

Izstop iz stranke je Cerar pojasnil tako:

“To ni več stranka modernega centra, ni več moja stranka, ni več verodostojna v uresničevanju svojih vrednot. Njeni poslanci so pozabili, kdo jih je izvolil.”

Cerar je odstop javno razglasil po tem, ko ga je predsednik stranke Zdravko Počivalšek v nedeljo obvestil, da ne bo kandidat stranke za predsednika državnega zbora. Ta položaj je Cerar poskušal prevzeti že po volitvah leta 2018, a mu je takrat načrte prekrižal Milan Brglez, ki se je sam ponudil za vodenje in so ga zaradi tega izključili iz stranke. Je pa Cerar upal, da ga bo dobil zdaj in se o tem tudi pogovarjal.

Če bo Janez Janša (SDS) jutri izvoljen za mandatarja in bo Dejan Židan (SD) takoj odstopil, kar je napovedal, bo za novega šefa DZ najbrž predlagan Igor Zorčič (SMC).

Cerar je s SMC zmagal na volitvah pred skoraj že šestimi leti in prevzel vodenje vlade, a tiste volitve je zaznamoval nenavaden dogodek, glavni konkurent Janez Janša (SDS) je na začetku kampanje moral v zapor. Sodba Janši in zaporna kazen sta bilo po volitvah v celoti razveljavljena na ustavnem sodišču.

Vlogo pri nepoštenem sojenju je imel, kot je ugotovilo ustavno sodišče, Branko Masleša, s katerim je pred tem Cerar skupaj vodil sodni svet. Ko je bil Masleša izvoljen za šefa vrhovnega sodišča, je vodenje sodnega sveta kot prej podpredsednik prevzel Cerar.

V času, ko je Cerar vodil vlado in največjo stranko, so v parlamentu Janši odvzeli poslanski mandat, kar je ustavno sodišče odpravilo kot nezakonito ravnanje in s tem kršitev ustave.

Kot šef vlade je Cerar odstopil, ko je vrhovno sodišče odločilo, da mora država ponoviti referendum o drugem tiru, ker si je vlada v kampanji zagotovila nepošteno prednost, ker si je za reklamo iz državni rezerv vzela slabih sto tisoč evrov. Da je to napačno in nepošteno sem opozoril v Spletnem časopisu.

Možnost, da so to lahko storili, je s popravkom zakona omogočila koalicija, ki je nekoč podpirala vlado Boruta Pahorja SD, Zares, Desus in LDS.

Da je to bilo neustavno je ustavno sodišče ugotovilo še preden je vrhovno sodišče zahtevalo ponovitev referenduma in je Cerar zaradi tega odstopil. Razveljavljen člen sem v Spletnem časopisu poimenoval “Lex Čepin”, ker je z njegovo pomočjo vlada Boruta Pahorja, zanjo pa takrat šef Ukoma Darijan Košir, nekoč izplačala honorar Urški Čepin.

Premier Miro Cerar je po objavi sodbe, da mora biti celoten referendum ponovljen, odstopil, zaradi česar predsednik republike Borut Pahor ni razpisal rednih volitev poslancev, kar bi že moral, je pa razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve.

Ko potem še zmaga Janša

Volitve je Pahor določil na datum, ko bi lahko bile že redne. Na volitvah pa je daleč največ volivcev potem volilo SDS Janeza Janše, ki zaradi tega zdaj prevzema oblast:

Podobni izstopi nekdanjih predsednikov strank in premierov kot je zdaj Cerarjev so bili tudi že v preteklosti. Iz LDS je izstopil Janez Drnovšek, ko je bil predsednik republike, Tone Rop, ki ga je na vrhu LDS in vlade nasledil, pa je celo prestopil v drugo stranko, v SD, ki jo je takrat vodil Borut Pahor.

Če bo Janša izvoljen za mandatarja in mu bo državni zbor potrdil še ministre, bo Cerarju avtomatično pripadel sedež v državnem zboru, v katerega je bil izvoljen leta 2018. Ob status nadomestnega poslanca bo Jani Möderndorfer, ki edini med poslanci SMC nasprotuje koaliciji SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki prevzema oblast v državi.

Če bo Cerar kot poslanec morebiti sčasoma odstopil, govori se, da bi se jeseni lahko vrnil na prano fakulteto, bo Möderndorfer dobil polni poslanski mandat.

Celotna odstopna izjava

Celotna izstopna izjava Mira Cerarja, objavljena na družabnem omrežju FB, je takšna:

“Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja – in zanjo zastavil svoje ime. SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra. Razen če z »modernostjo« razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru; s »centrom« pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč.

SMC sem s somišljeniki ustanovil zato, da delamo dobro za Slovenijo ter varujemo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava. V polnih štirih letih vodenja vlade je SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem.

Danes žal SMC ni več moja stranka.
1. Ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot.
2. Ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe: ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk.
3. Ker so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Pozivam poslanke in poslance, da začnejo misliti s svojo glavo.
Če se to ne zgodi, pozivam člane in članice, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC – demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži – da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranke modernega centra.
Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti.

Realist sem, zato vem, da bodo celo to mojo načelno odločitev poskušali diskreditirati. Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.

V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu