Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Šarec o koronavirusu, jutri prihaja na vrh Janša

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Z volitvami Janeza Janše (SDS) za predsednika vlade bodo poslanci opoldne razširili dnevni red. Marjan Šarec (LMŠ), ki je odstopil konec januarja, bo danes zadnjič odgovarjal na novinarska vprašanja kot predsednik vlade. Iva Dimic (NSi) ga bo spraševala o nevarnosti epidemije koronavirusa. Volitve Janše, kar bo najpomembnejši dogodek zasedanja parlamenta, bodo v torek.

Hitro najbrž še ministri, zaradi potreb države

Zdi se, da bo Janša, ki ga za premiera predlaga predsednik republike Borut Pahor, v torek gladko izvoljen. Glasovanje bo tajno. Za izvolitev bo nujnih 46 glasov. Janša bo v torek zjutraj poslancem najprej predstavil programske zasnove nove vlade. Po razpravah poslancev je glasovanje pričakovati zvečer. Če bo Janša izvoljen, bo imela država nekaj časa dva premiera. Šarec bo moral s svojo ekipo ministrov opravljati posle, dokler Janši DZ ne potrdi še ministrov. Za to zadošča navadna večina glasujočih poslancev. Pričakovati je, da se bo zgodilo v kakšnih dveh tednih, ker država potrebuje vlado tudi zaradi nevarnosti epidemije koronavirusa in možnih težav z migranti zaradi zapletenega dogajanja med Sirijo in Turčijo.

Takšni so bili doslej časi, ki so jih mandatarji dosegali pri iskanju ministrov:

Čas od izvolitve mandatarja do izvolitve ministrov

Šarec tokrat brez Klampferjeve

Na vprašanja poslancev danes ne bosta odgovarjala obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) in ministrica za delo Ksenija Klampfer, ki je sporočila, da je na dopustu. Klampferjeva je nedavno izstopila iz SMC, njena politična kariera na državni ravni pa se s tem najbrž končuje.

Erjavec pa je sporočil, da bo na srečanju z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem ob svetovnem dnevu civilne zaščite.

Šarcu sta danes uradno napovedani le dve vprašanji. Iva Dimic (NSi) bo spraševala, kakšne ukrepe je vlada že sprejela in kaj še namerava za zajezitev epidemiji koronavirusa. Dušan Šiško (SNS) pa o nuklearni varnosti v povezavi z nuklearko Krško. Na posnetku Šarec za njim ministrica Klampferjeva:

Premier Marjan Šarec, za njim Ksenija Klampfer Foto: DZ/Matija Sušnik

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu