Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Močni skrajneži: Turingija med Levico in AfD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Po hitrem odstopu predsednika deželne vlade Turingije Thomasa Kemmericha iz liberalne FDP, ki je na oblast prišel s pomočjo glasov krščanski demokratov (CDU) in Alternative za Nemčijo (AfD), a ga je spodnesel konflikt, ki so ga sprožili konflikt iz desne, ki so ga sprožili iz CDU in FDP z dilemo, ali je s skrajno AFD dopustno vladati.

Posledica je, da je mogoče, da bo oblast v Turingiji spet prevzela druga skrajna stran, torej Levica.

Razmere so zapletene, ker nobena stran nima jasne večine.

Levica (Die Linke) ima z 29 sedeži največ predstavnikov v deželnem parlamentu, na drugem mestu je AfD z 22 sedeži, na tretjem mestu CDU z 21 sedeži, na četrtem mestu pa SPD s samo osem poslanci, na petem mestu sta stranki FDP Kemmericha s po pet poslanci in Zeleni prav tako s petimi sedeži.

Na položaj šefa vlade se bo najbrž po odstopu Kemmericha poskusil spet povzpeti bivši predsednik Bodo Ramelow. Iz Levice.

Nemška Levica (Die Linke) je nastala 16.junija 2007 z odcepitvijo frakcije WASG iz SPD in združitvijo te frakcije z levo stranke PDS. Slednja je nastala iz vzhodnonemške komunistične partije SED.

Levica ima dvojno vodstvo, iz obeh delov nekoč razdeljene nemške države. Predsedujoča sta Katja Kipping in Bernd Riexinger. Predsedujoča parlamentarne frakcije sta Sara Wagenknecht in Dietmar Bartsch. So tretja najmočnejša stranka v zveznem nemškem parlamentu in največja leva stranka v opoziciji.

V Turingiji je za »Die Linke« od 2014 do 2020 deželno vlado že vodil Bodo Ramelow. Tudi v Berlinu vladajo od leta 2016 v rdeče-rdeče-zeleni koaliciji pod vodstvom SPD (SPD, Die Linke in Zeleni). Zastopana pa je tudi v nekaterih deželnih parlamentih zahodne Nemčije.

Cilji nemške stranke »Die LINKE« so precej podobni ciljem slovenske Levice.

Posnetek je s kongresa naše Levice marca 2018, na katerega je v imenu strank Evropske Levice prišel Gregor Gysi, ki je prevzel vodenje vzhodnonemške partije po odstopu Egona Krenza decembra 1989, ni pa več prevzel popolne oblasti v propadajoči socialistični državi. V prvem govoru je priznal, da je njegova stranka državo pripeljala na rob propada in sprožil transformacijo v stranko demokratičnega socializma. Imunitetni odbor nemškega parlamenta je v prejšnjem tisočletju ugotovil, da je bil med leti 1978 in 1889 Gysi sodelavec vzhodnonemške tajne službe z nadimkom IM Notar. Ugotovitvi je Gysi ugovarjal. Foto P. J.

Die Linke si, kot Levica pri nas, prizadeva za premagovanje revščine, varovanje okolja, boj proti terorizmu, za razoroževanje, ustvarjanje novih delovnih mest, zvišanje minimalne plače in zvišanje pokojnin, varstvo pokojnin, skrajšanje delovnega časa, uvedbo davka za najbogatejše, uvedbo novega sistema za zdravstveno zavarovanje…

Predstavnika parlamentarne frakcije »Die Linke« Amira Muhamed Ali in Dietmar Barsch sta ob izvolitvi predsednika vlade Turingije Thomasa Kemmericha sporočila:

»Zgodil se je desni puč. Unija (CDU in CSU) in FDP paktirata z ekstremno desno AfD. Če je oblast v dosegljivi bližini, bo demokracija pokopana kot kolateralna škoda. Za to sta politično soodgovorna predsednica CDU AKK (Annegret Kramp – Karrenbauer) in predsednik FDP Christian Lindner. To, da je Unija (CDU in CSU) pripeljala v urad predsednika deželne vlade predstavnika stranke, ki ima pet odstotkov in le ovira Boda Ramelowa, pove veliko o razumevanju demokracije Unije…«

S to taktiko jim je uspelo zamajati dogovore strank v sredini in na desni.

Ali bodo z Leve tudi prevzeli oblast, pa še ni gotovo.

Če jim ne uspe, bodo volitve.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu