Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je avantura Šarčeve koalicije, ki je škodila državi, kaj naučila stranke?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th marec 2022, 10:41 dop

Po nekdanji premierki Alenki Bratušek (SAB), ki je s posebnim pismom večini strank predlagala dva dni premisleka o novi projektni anti Janša vladi, je vabilo vsem na pogovore v petek poslal še Janez Janša.

To je storil po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki danes začenja posvete z vodji vseh poslanskih skupin ali bi sestavili novo vlado ali razpustili državni zbor.

Pahor je dogovor z zmagovalcem volitev SDS Janeza Janše strankam predlagal že po volitvah. Želel je stabilno vlado, ker je to v dobro države.

Avantura, ki je škodila državi

A so se stranke, ki so bile na volitvah potolčene in bi s tem izgubile oblast, odločile drugače in vlado je sestavljal LMŠ Marjana Šarca, katerega stranke celo v seštevku s SD Dejana Židana na volitvah ni podprlo toliko volivcev kot SDS.

A ta avantura ni dolgo trajala in je bila za državo škodljiva. Uspelo jim je sprejeti proračun, torej finančne načrte za prihodnji dve leti, zaradi odstopa vlade pa zdaj ni nikogar, ki bi načrte množice strank z malo volivci tudi izvajal.

V pismu Janša opozarja, da so druga možnost, če že spet ne bo dogovora, predčasne volitve, na katere je SDS kot največja stranka pripravljena, a po njih so spet mogoče težave, ker bo v DZ najbrž spet množica strank.

Hipotetično je mogoče celo, da Bratuškovi uspe sestaviti še eno koalicijo nacionalnega obupa strank, ki so izgubile volitve proti Janši.

Bratuškova ponuja koalicijo, ki je državi zadnja leta že vladala: LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS in za vsak slučaj, če se med temi spet zalomi, še NSi.

Dogovarjanja te koalicije z NSi Mateja Tonina so na začetku mandata že propadli in ni čisto jasno, zakaj bi bili zdaj uspešnejši.

Koalicija preostalih pa je zadnje dobro leto ves čas le razpadala.

Po anketi v Spletnem časopisu bralci ideji Bratuškove, da bi nastala nova bolj leva vlada, denimo Dejana Židana in Luke Meseca, dajejo najmanj možnosti.

Največ pa, da bo vlado prevzel Janša z desnosredinsko koalicijo ali da bodo predčasne volitve.

Glasujete lahko še vedno

Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca

View Results

Loading ... Loading ...

Predlog Bratuškove je bil verjetno bolj posledica obupa, da ne bi imel vseh adutov sestavljanja vlade ali predčasnih volitvah v rokah Janša. To je Bratuškova celo zapisala. S stavkom: “izbira med zgolj dvema možnostma, tj. predčasne volitve ali vlada pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu”.

Po Šarcu je naslednji, ki bi vlado za Bratuškovo lahko sestavljal, najbrž Dejan Židan (SD), ki ga je volilo celo za odtenek manj kot desetina volvicev.

Stavek Bratuškove je najbrž pomenil, da takšna alternativa med Janševo vlado in predčasnimi volitvami predvsem ni v interesu SAB, ker Bratuškova v obeh primerih izgublja. Če Janša sestavi vlado brez nje, bo, ker ni bila izvoljena niti za poslanko, povsem izpadla iz vrha državne politike. Podobno se ji lahko zgodi tudi na volitvah, kjer po sedanjem volilnem sistemu ni gotovo, ali bo ponovno izvoljena. Če ga popravijo, kot se majhne stranke dogovarjajo, da bi mu dodali prednostni glas za volivce, ima Bratuškova več možnosti. A do predčasnih volitev se to ne da.

Je mogoče bolj resno?

Janševa ponudba je bolj resna, ker Janša preprosto združuje krepko več poslancev in je torej za njim veliko več volivcev. SDS je bila najuspešnejša na volitvah poslancev, na evropskih in lokalnih volitvah (ko gre za občinske svete). Gre za najmočnejšo stranko v državi. Tudi finančno je SDS daleč pred vsemi.

Mediji zadnje tedne navajajo nenavadne podatke o tem, ki praviloma kažejo lepšo sliko SD, ki je bila finančno zadnja leta največji bolnik med strankami.

Kakšna so razmerja sil po zadnjih uradno objavljenih bilancah strank, lahko preberete tukaj: ŽIDANOVA SD V LETO EU VOLITEV S KAR 1.116.292 EVROV MINUSA

Bratuškova ima pet poslancev, SDS pa od volitev 25. Od prestopa Lidije Ivanuša pa celo 26. Janša lahko pride do večine za prevzem vlade, seštevek glasov, če se poveže z desetimi poslanci SMC, sedmimi iz NSi, petimi iz DeSUS in ga podprejo še trije iz SNS je 51. Tudi če nekaj poslancev ne bi bilo discipliniranih, je nekaj rezerve.

A dilema je, ali si stranke želijo nove vlade. Če ne, bodo najbrž predčasne volitve.

Celotno pisno vabilo Janeza Janše na pogovore je takšno:

»Spoštovani!
Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. Ta cilj danes ostaja enak kot po zadnjih predčasnih državnozborskih volitvah junija 2018. Enak bo tudi po morebitnih naslednjih, že četrtih zaporednih predčasnih volitvah v Sloveniji. Ta žalostna številka sama po sebi postavlja Slovenijo v skupino najbolj nestabilnih evropskih držav z velikimi razvojnimi in socialnimi posledicami za večino državljanov.

Kljub mnogim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.

Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest. V takih razmerah je bila oblikovana hibridna koalicija šestih manjših strank, ki pa je z odstopom g. Marjana Šarca dokončno razpadla že po letu in pol ter s tem vrnila Slovenijo pred podobno dilemo kot junija 2018 z resnimi obeti, da se ob ohranitvi proporcionalnega volilnega sistema lahko ponovi tudi po verjetnih četrtih predčasnih volitvah.

Večinska koalicija s SDS danes tako kot takoj po volitvah 2018 terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

V SDS smo razpad koalicije pod vodstvom LMŠ v letu 2020 pričakovali, zato smo že septembra 2019 pričeli s pripravami na volitve. Smo verjetno edina stranka, ki je nanje programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Zavedamo pa se, da bomo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes. Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja.

Zato vas po posvetu s predsednikom RS vabim na pogovor o možnih razpletih politične krize ter pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije »Za Slovenijo«. Predlagam (podobno kot že 12. julija 2018), da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bi skupaj preverjali:

Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za večinsko koalicijo;
Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;
Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.
Predlagam, da prve formalne pogovore opravimo v petek, 7. februarja 2020, po končanih posvetih vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike in sicer:

Lista Marjana Šarca ob 10.00

Stranka modernega centra ob 11.00

Socialni demokrati ob 12.00

Levica ob 14.00

Nova Slovenija ob 15.00

Demokratična stranka upokojencev ob 16.00

Stranka Alenke Bratušek ob 17.00

Slovenska nacionalna stranka ob 18.00

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:

Skladnost programov po posamičnih resorjih
Organizacijsko obliko prihodnje vlade
Ustreznost kadrovskih ponudb
Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe.

Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v torek, 11.2.2020 oziroma po dogovoru.

Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171.

Lep pozdrav,

Janez Janša

Ljubljana, 3.2.2020«

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu