Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

2019: Policisti ujeli več kot 16.000 migrantov po švercu čez mejo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 8. februarja, 2020)

Tudi decembra se ni dramatično zmanjšalo število migrantov, ki so ji policisti ulovili po prečkanju meje. Konec leta 2018 je to število okoli novega leta upadla na okoli tristo mesečno. Lani decembra jih je bilo 810. Prvi podatki kažejo, da se je policija lani v celotnem letu po nezakonitem vstopu v državo ujela 16.031 migrantov. Leto prej 9.242.

Odprta meja privlači nove migrante

Rast ostaja strma in kot opozarja policija informacije, da je naša meja lahko prehodna, ker ni dovolj ograje in je nadzor slab, povzročajo dodaten “poteg”: še več pretežno ekonomskih migrantov, katerih cilj so bogate zahodnoevropske države in ne Slovenija, bo prišlo po balkanski poti pretežno preko BiH in Hrvaške. V EU je Maročanom lažje priti preko Slovenije kot preko veliko bližjih držav, kjer se odzivajo drugače.

Številke vsebujejo le migrante, ki so jih policisti, pogosto s pomočjo ljudi, ki živijo v obmejnih krajih, opazili. Mnogih migrantov pa policija, ko prečkajo državo, ne opazi in teh ni v statistiki:

Lani je rekordno število migrantov policija prijela avgusta, septembra in oktobra, ko jih je vsakič okoli dva tisoč. Iz policije so mi poslali statistične podatke za december, ne pa še poročila za vse meseca lanskega leta, s celotno oceno položaja.

Največ iz Pakistana, azil pa najbolj iščejo Maročani

Decembra je bilo od 810 ujeli največ migrantov iz Pakistana (193), Maroka (131), Afganistana (104) in Iraka (73). Ko gre za vrnjene v sosednje države, večinoma na Hrvaško, pa so bili na vrhu Pakistanci (169), Afganistanci (65) in Iračani (77). Maročanov (68) in Alžircev (38) je največ napovedalo prošnje za azil in jih zaradi tega država ni hitro vrnila. Praktično vsi ti pozneje pobegnejo na zahod. In te še prej kot država odloči o njihovih prošnjah. Vlada to ve, a ne stori nič. Ker je to tudi za državo najcenejše. Trdijo pa, da ne morejo nič zaradi evropskih direktiv.

V preglednici po mesecih, ki sem jo sestavil sam, so uporabljeni podatki policije za december in tisti, ki so jih za prejšnje mesece objavili že prej, a ti se lahko rahlo še spremenijo. Podatki po mesecih, ki vsebujejo tudi podatek, koliko je bilo lani po informacijah iz MNZ vsak mesec vloženih (in ne le napovedanih) zahtev za azil, so takšni:

Da se tudi januarja položaj ne spreminja, pa kaže zadnje včerajšnje poročilo policije iz Novega Mesta:

"Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju  Gornje  Težke  Vode, Črmošnjic pri Stopičah, Svržakov, Butoraja in Sevnice  izsledili  in prijeli 14 državljanov Maroka, državljana Pakistana, državljana  Egipta  in državljana Alžirije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni."

Drugače je bilo na Primorskem, od koder so sporočili:

“V zadnjih 24ih urah na PU Koper nismo obravnavali ilegalnih migrantov.”

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu