Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POPTV: Levica, ki ni več kolaborant, krepko preskočila SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:58 pop

Levica Luke Meseca je krepko prehitela SD Dejana Židana, LMŠ Marjana Šarca pa je povsem na vrhu rahlo pred SDS Janeza Janše. To je pokazala raziskave Mediane, katere rezultate je včeraj objavila POPTV.

Tudi tokrat pa razmerja sil precej dramatično odstopajo od rezultatov, ki jih je teden prej za javno TVS (in časopisa Dnevnik in Večer) pokazala raziskava Ninamedie, ki je v lasti Nikole Damjanića. Po raziskavi Ninamedie je tradicionalno LMŠ daleč pred SDS.

Ko našim merijo naši, ki ne bi smeli

Damjanić je bil v času, ko je TVS začela objavljati rezultate raziskav njegove agencije, član programskega sveta RTVS na predlog Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. V tej stranki sta bila takrat tudi danes predsednik LMŠ Marjan Šarec in šefica SAB Alenka Bratušek. Članom programskega sveta zakon, da bi zmanjšali tveganje korupcije, prepoveduje sklepanje poslov z javno RTV. A Jankovićevi kadri so vedno znali “hvatati krivine”. Tudi Damjanić. Da je posel stekel, se je za nekaj časa formalno umaknil iz lastništva Ninamedie. Pozneje, ko ni bilo več sporno, pa se vrnil.

Primerjava rezultatov, ki sta jih zadnji teden objavili dve televiziji, je takšna (s klikom jih lahko povečate):

Da je mogoča primerjava z volitvami in med raziskavami sem rezultate preračunal tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce. Mediana meri in prikazuje deleže za več strank. Upošteva vse, ki so na zadnjih volitvah dosegle vsaj odstotek. Pri Ninamedii je kriterij, katere stranke ponuja v naboru in potem prikazuje, bolj nejasen. Zdi se, da parlamentarne, a po potrebi v to vključi dodatne. Pred lanskimi volitvami poslancev je kot takšno, denimo, LMŠ Marjana Šarca.

Velikanske razlike med Ninamedio in Mediano, ko gre za LMŠ in SDS, so značilne za daljše obdobje.

Vlogo kolaboranta od Levice prevzela SNS

Ko gre za druge stranke je v tokratni raziskavi za POPTV najboljši rezultat zadnje mesece dosegla Levica Luke Meseca, ki je že nekaj časa v opoziciji brez tihega dogovora z vladnimi strankami o skupnem vladanju, zaradi katerega je ta stranka vladnim strankam dolgo zagotavljala pomoč vsakič, ko je to bilo nujno. Imeli so dogovor o kolaboraciji. Vlogo Levice je prevzel SNS Zmaga Jelinčiča. To se je nazadnje pokazalo prejšnji teden pri glasovanju o novi ministrici Angeliki Mlinar, ki bi brez pomoči Jelinčiča padla. A ni zgrmela, ker nista glasovala dva poslanca te stranke. Le Jelinčič bi bil premalo.

Podatki za zadnjih šest mesecev o nihanju podpore za večje stranke po meritvah Ninamedie in Mediane so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu