Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po Delu navdušenje ljudstva nad Levico, po Novi24TV ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:25 dop

Veliko povečanje popularnosti Levice Luke Meseca med ljudstvom je pokazala raziskava Mediane, katere rezultate je včeraj objavil časopis Delo. Visok delež Levice, nekaj čez deset odstotkov, a tam niso izmerili dramatičnega povečanja popularnosti med ljudstvom, je pokazala tudi skoraj hkrati objavljena raziskava agencije Parsifal SC za Novo24TV.

Obe meritvi sta se začeli še pred prestopom Levice iz pogodbene opozicije v polno opozicijo, do česar je prišlo konec prejšnjega tedna. Po glasovanjih v državnem zboru se je ta “prestop” iz navidez opozicije v še bolj navidez opozicijo vladi zgodil že prej, vsaj že septembra.

Po obeh raziskavah, po Mediani in Parsifalu, je Levica med strankami trenutno na tretjem mestu.

Sta LMŠ in SDS daleč spredaj ali niti ne?

Precej izenačeni čisto na vrhu pa sta po Delu in Novi24TV LMŠ Marjana Šarca in SDS Janeza Janše, le da so deleži obeh največjih strank po meritve agencije Parsifal, krepko višji. Po Delu sta LMŠ in SDS nekaj nad 20 odstotki, po Novi24TV pa se gibljeta okoli 30 odstotkov.

Razlika gre na račun manjših strank, ki imajo po Parsifalu vse po vrsti krepko nižje deleže: ob Levici, tudi SD Dejana Židana, ki je po obeh raziskavah na četrtem mestu, NSi Mateja Tonina, SNS Zmaga Jelinčiča

Podatki so takšni:

Da lahko primerjam rezultate različnih agencij medsebojno in z volitvami, rezultate vseh preračunam tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce.

Po raziskavah, ki sta bila v zadnjem mesecu objavljeni za POPTV (Mediana) in za TVS (Ninamedia), smo zdaj bili priča skoraj neverjetnemu preobrati na tretjem mestu. Po raziskavi Ninamedie nekdanjega programskega svetnika Pozitivne Slovenije (PS) na RTVS Nikole Damjanića je bila pred tremi tedni na tretjem mestu s 16 odstotki SD Dejana Židana, po raziskavi Mediane za Delo pa ima 16 odstotkov zdaj Levica Luke Meseca.

Le po Damjanićevi Ninamedii bila je LMŠ daleč pred SDS, po vseh ostalih raziskavah sta Janševa in Šarčeva stranka relativno blizu skupaj:

Kot sem ta mesec že opozoril se na raziskave javnega mnenja ni mogoče preveč zanesti. Še posebej je problematična Ninamedia tudi po tem, ker se je pokazalo, da je Damjanić čez poletje s svojim hrvaškim podjetjem spet prevzel lastništvo podjetja, iz katerega je leta 2015 izstopil. Najbrž se je izstop zgodil, ker to podjetje sicer ne bi smelo začeti delati raziskave za javno RTV.

Programski svetniki, tudi tisti, ki so v državnem zboru izvoljeni na predlog strank, imajo namreč po zakonu prepoved poslovanja. V zakonu so te določbe, da bi zmanjšali tveganje korupcije.

Kako so odstopali rezultati raziskav javnega mnenja v mesecih pred lanskimi volitvami poslancev, ko so dolge mesece kazali, da sta LMŠ in SD celo pred SDS, na volitvah pa sta celo v seštevku zaostali, kaže za sedem strank grafika:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu