Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kongres stranke Dom: Brščič predsednik, Jereb sekretar, Ušajeve ni več

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2019, 09:43 pop

Na kongresu stranke Dom v Kranju je bil za predsednika danes ponovno izvoljen Bernard Brščič, generalni sekretar stranke ostaja Žiga Jereb. Kot mi je Brščič sporočil po kongresu je Lucija Ušaj že pred dnevi “odstopila s funkcije podpredsednice in se izčlanila iz stranke”.

Stranka Dom je nastala letos pred evropskimi volitvami. To je sprožilo nekaj pomislekov predvsem v največji stranki na desni SDS Janeza Janše, da na volitvah zaradi visokega praga novinka nima resnih možnosti za uspeh in da je velika verjetnost, da bo posledica predvsem izguba kar nekaj glasov na desni. Izgubo glasov je SDS poskušala zmanjšati tudi tako, da se je povezala s SLS Marjana Podobnika, ki je na prejšnjih volitvah nastopila v povezavi z NSi. Obakrat je za poslanca dobila Franca Bogoviča.

A Bernard Brščič in Lucija Ušaj, ki je na lanskih volitvah poslancev kandidirala še za SDS, sta vztrajala. Na EU listi sta bila ob predsedniku in donedavni podpredsednici Ušajevi še Norma Korošec, ki je volitvah poslancev prej kandidirala za stranko God, in Marko Oblak.

A nova stranka je na EU volitvah s 8.184 volivci ali 1,7 odstotka glasujočih ostala daleč od rezultata, ki bi ga bilo treba doseči za izvolitev. To je 11,1 odstotka, kolikor je dosegla NSi.

Po slabem razpletu na volitvah je v stranki prišlo do precejšnjih konfliktov, Ušajeva je namreč ocenila, da bi moral Brščič odstopiti. Očitala mu je celo prikrivanje finančnega poslovanja in dopuščanje infiltracije kadrov iz SDS. V medijih pa so bile tudi precej rumene zgodbe o domnevnih romancah znotraj stranke.

A rezultat ni bil največja katastrofa, ker gre za novo stranko in tudi ne največja cepitev glasov. Če bi šlo za volitve poslancev, bi si s 1,7 odstotka zagotovili celo redne mesečne dotacije za delovanje. Na evropskih volitvah pa tega ni.

Še veliko bolj kot Dom sta ga na liberalnem in bolj levem polu na evropskih volitvah polomili SMC z Mirom Cerarjem in SAB z Alenko Bratušek.

Po učinkovitosti EU kampanj so si stranke, večina ima daljšo zgodovino, sledile tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu