Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dvakrat veto: svetniki so pokvarili počitnice poslancem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:02 pop

Državni svetniki so pokvarili počitnice poslancem, ko so z vetom popoldan najprej ustavili nižanje financiranja šolanja otrok na O.Š. Alojzija Šuštarja, ki ga poskuša doseči vlada Marjana Šarca, pozneje pa so veto izglasovlai še na nižanju zaslužkov nepremičninskih posrednikov pri oddaji stanovanj. Slednje je zahtevala Levica Luke Meseca. Veto na dodatno varčevanje pri financiranju osnovnega šolanja, s čemer so se vladajoči odzvali na zahtevo ustavnega sodišča, da morajo dati več denarja za šolanje malčkov, da bi odpravili diskriminacijo, je izglasovalo 17 svetnikov, proti jih je bilo 13. Za veto na državno interveniranje pri nepremičninskem posredovanju pa je bilo 19 svetnikov, proti štirje.

So se že vračali s Hvara in Cresa

Izredna seja državnega zbora, da bi odpravili oba veta, bi lahko bila že v četrtek ta teden, je slišati neuradno. Takšno dogajanje med parlamentarnimi počitnicami, ki se danes uradno začenjajo, ni neobičajno. Leta 2013 je na začetku parlamentarnih počitnic državni svet z vetom podobno ustavil višanje sodnih taks in dodatno obdavčitev srečk. Koalicija vlade Alenke Bratušek (PS, DL, SD, DeSUS) je še isti teden v DZ oba veta razveljavila. Da so za to zagotovili 46 glasov, sta se dva poslanca morala ekspresno vrniti z dopustov v bolj oddaljenih krajih na hrvaških otokih: iz Cresa in Hvara. Veto bolj prizadene koalicijske poslance, ki morajo zagotoviti večino vseh glasov. Opozicijski lahko tudi manjkajo, ker se manjkajoči glasovi ali vzdržani pri takšne odločanju štejejo enako kot proti.

Še posebej napeto bo pri zakonu, s katerim poskuša koalicija za nekaj sto tisoč evrov znižati financiranje šolanja otrok na O.Š. Alojzija Šuštarja (in na še nekaj podobnih šolah), da bi s tem uresničili sodbo ustavnega sodišča, po kateri bi najpozneje že pred tremi leti in pol morali za nekaj sto tisoč evrov povišati financiranje šolanja otrok na teh šolah, ki ga morajo starši zdaj doplačevati.

V državnem svetu je dodatno varčevanje pri financiranju šolanja dela otrok v osnovnih šolah najmočneje branil levi sindikalist Branimir Štrukelj, ki je pred glasovanjem besedo dobil kar štirikrat. Govoril je kot predsednik komisije za področje kulture, kot sindikalist, kot navaden svetnik, na koncu pa je pred glasovanjem še pojasnil svoj glas. Štrukelj je na posnetku:

Branimir Štrukelj med sejo državnega sveta Foto: DS

A Štrukelj ni prepričal večine svetnikov, da ne bi izglasovali veta. Se je pa zelo trudil, ker za ponovno potrditev hudo sporne odločitve koalicija namreč nima večine v državnem zboru. Deset poslancev SMC je odreklo podporo varčevanju že pri prvem glasovanju, ker so ocenili, da to ne izvršuje sodbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo odpravo diskriminacije in ne povečanja.

SMC ustavila blef Levice

Brez SMC nasprotniki enakega financiranja šolanja otrok v tej šoli sežejo največ do števila 44. Za odpravo veta je nujnih 46 glasov. Da jih toliko ni, je pokazal rezultat prvega glasovanja v DZ, kjer je spremembo podprl tudi največji del Levice, ki se je do odločitve SMC napovedovala, da se bodo njeni poslanci vzdržali. A ko je stvar postala resna, so si hitro premislili. Razpletlo se je v državnem zboru prejšnji teden tako:

Nekoliko manj pomembno je dogajanje pri hitri intervenci na stanovanjskem trgu vladajočih za nižanje cen nepremičninskim posrednikom, kar je izsilila Levica. Po oceni šefa Levice Luke Meseca bi posrednikom prihodke od posredovanj pri oddaji stanovanj znižali za polovico. Revolucionarnega učinka na trg ne bo imelo: več kot dve tretjin poslov že zdaj poteka brez nepremičninskih posrednikov neposredno med lastniki in najemniki. Intervencijo na trgu nepremičnin so iz Levice koaliciji množice strank, ki na volitvah ni bila najuspešnejša, postavili kot pogoj, da bi jim še zagotavljali večino za manjšinsko vladanje v DZ. Da bi udarili po nepremičninskih posrednikih in s tem zagotovili dodatne glasove za svojo vlado, je prejšnji teden soglašalo 48 poslancev. To je dovolj, da lahko morebiten veto tudi razveljavilo. Rešilo pa ne bo nobene večje težave na stanovanjskem trgu.

Glasovanje v DZ se je prejšnji teden razpletlo tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu