Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Han Levici: Rušite Erjavca in vlado. Trček Hanu: Ščijete po nas

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:53 pop

“Tudi če je v koalicijski pogodbi stokrat krat napisano, jaz tega ne bom podprl. Nikdar. Sto krat je lahko napisano, pa ne bom podprl. Jaz ne. Tega ne. Te zgodbe ne. Sicer pa vi koalicijske pogodbe sploh podpisali niste.”

Tako je Matjaž Han (SD) Levici Luke Meseca očital, da je spremembo zakona o obrambi, da bi o napotitvah vojske na mednarodne misije poslej odločal državni zbor, predlagali za rušenje Karla Erjavca in manjšinske vlade in da tega pa že ne bo podprl.

Trček: Ščijete po nas

Han je s tem sprožil burne odzive iz Levice, kup proceduralnih zapletov, najbolj nenavaden pa je bil odziv Franca Trčka, ki je SD očital celo da “ščijejo” po Levici. Za spremembo so na koncu ob sedmih poslancih Levice glasovali le še trije iz opozicijska SNS Zmaga Jelinčiča. Proti je bilo 73 poslancev iz vseh drugih strank. Na posnetku sta šef SNS Zmago Jelinčič in Franc Trček (Levica):

Franc Trček in Zmago Jelinčič Foto: DZ

Da Levica sodleuje pri sestreljevanju Erjavca je Han dejal tako: “Ker mi je zelo jasno, tako dolgo sem v politiki, zakaj je ta zakon dva dni pred interpelacijo na državnem zboru in upam, da ima Karl dosti to kožo, da bo tudi to preživel.” Že pred tem pa je Han dejal, da poskušajo “zdaj Karl Erjavca na hitro očrniti, kako je v vsem v obrambi narobe in kako Karl Erjavec laže” in dodal “ker je treba na nek način zrušiti to manjšinsko vlado, eno s šovom v komisiji za nadzor obveščevalnih služb, drugi s predlogom sprememb Zakona o obrambi, ki v osnovi vemo, da ni šans, da gre skozi. Ni šans.”

Levica je tako ostre domneve sprožila s predlogom, da bi o tem, ali vojaki gredo na tuje, poslej odločal državni zbor. To so predlagali že v preteklosti in propadli. Tokrat bo lahko bilo drugače, ker so se sklicevala na podpisan dogovor petih koalicijskih strank, ki dejansko vsebuje določbo, da bodo vladajoči to storili. Tako je zapisano v koalicijski pogodbi, ki so jo podpisali predsedniki LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB:

Trditev Hana, da Levica ni podpisnik tega koalicijskega dogovora, je točna, a so podpisnik posebnega dogovora o sodelovanju, ki pravi, da je koalicijski pogodba, ki je Levica ni podpisala, ker si želi ustvarjati vtis, da je opozicija, skupen temelj sodelovanja. Zadnjo, leto parafirano verzijo dogovora med Levico in koalicijo, ki govori o spoštovanju koalicisjkega dogovora in razglašanju Levice za opozicjo, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Horvat: Levica je sesula že Boxerje

Han je spodbudil nekaj besnih reakcij iz Levice. Trčkova o “scanju”, ki jo je pozneje popravil v “lulanje” drug po drugem, ki bi se ga morali izogibati, še malo ni bila edina, ki jo je Trček izrekel tako:

“Glejte, saj če bi se poslušali, zlasti stara in nova Levica onkraj tega, kdo bo po kom scal, kolega Matjaž, bi ugotovili zakaj ima 17 držav to urejeno tako, kot mi predlagamo.”

Miha Kordiš (Levica) pa je denimo ocenil, da je Erjavec politični »survivor«, pragmatik in da “če želimo od gospoda Erjavca pravo stvar, moramo zgolj poskrbeti, da bo dovolj močno pihalo iz leve, ne iz desne, pa se bo zgodilo tisto kar mislim, da se mora”. O SD pa je Kordiš dejal, da “precej dvolično v resnici po tiho podpira ameriški imperializem, podpira interese Zveze Nato, samo za razliko od recimo SDS, ki to pove naglas, SD poskuša opravi svoje roke in svoj obraz pred slovensko javnostjo z raznimi retoričnimi piruetami.”

Zanimivo stališče pa je ob predlogu, da bi o napotitvah vojakov odločal DZ predstavil za NSI Jožef Horvat:

“Izkušnje so takšne, da smo vedno zelo previdni, ko gre za predloge s področja obrambe, poslanske skupine Levica. Ne smemo pozabiti, da je lansko leto, na Odboru za zunanjo politiko prav poslanska skupina Levica, bilo je 17. avgusta, na dan državnega praznika, ko je državni zbor kasneje volil predsednika Vlade, blokirala nabavo opreme, prepotrebne za Slovensko vojsko. Kasneje je Vlada to nekako morala požreti, je morala sprejet. Sicer vemo, da je podpisana pogodba o sodelovanju med Levico in Vlado in Vlada je potem z različnimi manevri razlagala, na kak način pač ni nujno, da se ta oprema nabavi, kot je bila v planu in že potrjena s sklepi Odbora za obrambo, s sklepi Vlade in tako naprej. Tako da, v tem kontekstu smo glede tovrstnih predlogov zelo previdni, tega identičnega pa smo že videli pred tremi leti.”

Obrambni minister Karl Erjavec, za katerega je vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec ocenil “nekam molčeči ste danes, ni to v vaši naravi, tako da me preseneča”, je na koncu opozoril, da je DZ od leta 2010 vključen v odločanje o napotitvah, odbor za zunanje zadeve praviloma tudi odloča, ali se strinja z namero napotitve. To odločanje poteka tajno. Erjavec je opozoril, da primera, da bi kdaj DZ rekel: »Mi pa dajemo negativno mnenje, mislimo, da ne bi šli v to misijo«, še nismo imeli. In dodal: “Prepričan sem, da bi vlada gotovo spoštovala takšno mnenje, ker če bi ne glede na negativno mnenje DZ šli v takšno misijo, bi bilo tveganje, če bi se karkoli zgodilo, za vlado in za ministra previsoko.”

Predlog Levica za drugačno odločanje o napotitvah vojakov pa je po tem propadel.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu