Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec o anšlusu Primorske, čaka ga še Kordiš

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/04/2019)

O preimenovanju praznika vrnitve Primorske v priključitev Primorske, bo danes premiera Marjana Šarca (LMŠ) spraševal kandidat za evropskega poslanca Zmago Jelinčič (SNS). Opoldne se bo začela aprilska seja državnega zbora, ki bo trajala le do torka. Jelinčiča bo zanimalo, zakaj spreminja internacionalno pravno določene termine v mednarodni pogodbi na škodo Slovenije. Preimenovanje Jelinčič ocenjuje za izdajo države, ker bomo s tem trdili, da Primorska v preteklosti ni bila naša in da smo jo nekomu vzeli.

Praznik SFRJ ali Slovenije?

Preimenovanje s skupino koalicijskih poslancev predlaga kandidat SD na evropskih volitvah Matjaž Nemec. Jutri bo o spremembi imena odločal tudi državni zbor in to bo tudi najpomembnejše odločanje na prazni seji, ker vlada ni predlagala drugih res pomembnih sprememb zakonov. Drugačno poimenovanje najbrž izvira iz logike, ki jo je imel partijski vrh socialistične Jugoslavije: v Jugoslaviji Primorske res nikoli ni bilo in so jo je SFRJ priključila. S slovenskega vidika pa so v času avstro ogrske Primorci živeli v isti državi kot so Štajerci. S slovenskega vidika smo pravzaprav z vrnitvijo le dala ozemelj s slovenskim življem celo izgubili, Hrvaška je dobila Istro in otoke, Slovenija pa izgubila Trst, Gorico… Nemec se, ko predlaga spremembo, celo sklicuje na medvojne sklepe jugoslovanske partije, ki je bila za anšlus ali aneksijo, ki ima dvojno neroden prizvok. Najprej, ker so anšluse izvajali nacisti, dodatno pa, ker po tem zadnje čase s Krimom slovi še Rusija. V času pred evropskimi volitvami si Nemec in vladni poslanci z burkanjem nacionalističnih čustev najbrž nabirajo točke. Enak predlog so poslanci z leve ponudili že lani pred volitvami poslancev. Drugam, bolj na zahod in v prihodnost bo obrnjeno vprašanje iz največje opozicijske stranke. Anže Logar (SDS) bo šefa vlade spraševal o načrtih za predsedovanje EU, ki Šarca čaka čez dve leti, če bo njegova vlada vzdržala do takrat.

Dvakrat koalicijsko zdravje

Kar dva koalicijska vprašanja bosta o zdravstvu. Enega bo postavil Miha Kordiš, ki mu prejšnji mesec premier o višanju pokojnin ni odgovoril. “Dvojko” je Kordiš dobil, ker je pred tem nepartnersko komuniciral po spletnih omrežjih z opisom, zakaj bo Levica za še eno leto podpisala sporazum o sodelovanju z vladno koalicijo. Opis je bil takšen:

“Ni mi sicer jasno zakaj, a kot kaže bodo koalicijski liberalci to podpisali in zasoljeno ceno poravnali. Najbrž ne gre toliko samo za proračun – tu bi glasove lahko dobili tudi ceneje. Domnevam, da je po sredi prej nelagodje ob misli na razvoj dogodkov, če tega ne storijo. Razmeroma upravičeno: lahko bi kar začeli z odštevanjem do interpelacij. A če dam na eno stran tehtnice ministrske pavlihe (kot sta to Cerar in Erjavec) in serijo badass ukrepov za delavski razred na drugo stran…ajde, naj jima bo še to eno leto, vzamem.”

Kordiša bodo zanimali problemi privatizacije zdravstva. O zdravstvu pa bo premiera, ki je bil prejšnji mesec, ko je odstopil Sama Fakina, krajši čas tudi začasni minister za zdravje, spraševal še poslanec njegove stranke Robert Pavšič, ki je imel, kot kaže posnetek iz seje odbora za zdravje prejšnji teden najbrž tudi osebno srečanje z zdravstvom:

Robert Pavšič (LMŠ) Foto: DZ/Matija Sušnik

Iz NSi pa bo Aleksander Reberšek vpraševal o izgradnje 3. razvojne osi na odseku severnega dela od Velenja. Tako je napovedal vprašanje:

“Združene civilne iniciative Spodnje Savinjske doline, župani, številni strokovnjaki, predvsem pa prebivalci Spodnje Savinjske doline opozarjajo, da je predvidena trasa izgradnje F2-2 daljša, za več kot 200 milijonov evrov dražja od različice trase F6, obenem pa uničuje najboljšo kmetijsko zemljo, razseljuje 150 prebivalcev in je prometno neučinkovita. Trasa F2-2 ni skladna s strategijo prostorskega razvoja, ker ne povezuje regionalnih središč in pa s strategijo razvoja prometa, ker ustvarja nov prometni koridor, ne da bi izkoristili starega. Izgradnja hitre ceste na tem območju je izjemno pomembna za tamkajšnje prebivalce in verjetno se vsi strinjamo, da jo potrebujemo takoj. Potrebujejo jo ljudje, prav tako tudi gospodarstvo. Spoštovani predsednik vlade, ko vidim, da so izčrpane vse možnosti, sem se primoran obrniti tudi na vas. Zanima me vaše stališče glede izgradnje hitre ceste skozi Savinjsko dolino po izbrani trasi F2-2 in razlogih, zakaj se ne izbere mnogo cenejša, prometno učinkovitejša in okoljsko sprejemljivejša trasa F6? Kako boste kot predsednik vlade zagotovili, da bo projekt tretje razvojne osi izveden transparentno, racionalno, okoljsko sprejemljivo in v korist državljanom, prebivalcem, ki tukaj živimo?”

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu