Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Finančni polom SD in SMC v Ljubljani, Levica krepko boljša brez kampanje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:41 dop

Hudo sta SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana v Ljubljani lani zavozili županske kampanje Dragana Matića (SMC) s 23.675 evri in Marka Koprivca (SD) s 19.432 evri Stranki sta za svoja zvezdniška županska kandidata porabili več kot SDS za kampanjo Anžeta Logarja s 17.573 evri. Volil ju pa ni skoraj nihče. Druga skrajnost je bila Levica Luke Meseca, ki je porabila le 781 evrov za kampanjo Milana Jakopoviča.

SMC že katastrofalno slabo

Jakopoviča je, čeprav kampanje finančno praktično ni imel, volilo več volivcev kot Koprivca in Matića v seštevku. Razred zase sta bila v prestolnici seveda Zoran Janković in Anže Logar (SDS). Janković je 50.069 evrov porabil za župansko kampanjo in še 80.109 evrov za kampanjo za ljubljanski mestni svet in na obeh volitvah dosegel zmago. Podatki, koliko so vsi županski kandidati za kampanje porabili, koliko volivcev so prepričali in kako učinkovite so bile kampanje (porabljen denar za dobljenega volivca) so takšni (s klikom lahko grafiko povečate) :

Podatki so povzeti iz poročil o lokalnih kampanjah, ki jih je objavil Ajpes. Za SMC šele včeraj. Podobna slika porazov in zmag je pri svetniških kampanjah, za katere sta Janković in SDS porabila krepko več denarja. Strankam se ta del splača, ker jim po rezultatu pripadejo mesečne dotacije. Jankovićeva lista in SDS sta dobila daleč največ volivcev in zato sedežev v mestnem svetu. Po učinkovitosti kampanje (koliko je stal dobljen sedež) je vrstni red: Lista Zorana Jankoviča, Levica in SDS. Najbolj neučinkovite so bile SD, SAB Alenke Bratušek in že katastrofalno slabo SMC. Lista Marjana Šarca, ki si je priborila en sedež v ljubljanskem mestnem svetu s 6.960 evri za kampanjo, je po številu volivcev prehitela SMC, ki je porabil 25.844 evre. Podatki za vse stranke, ki so dobile sedeže, (s klikom lahko grafiko povečate) so takšni:

Grafika prikazuje le stranke, ki so dobile sedeže v mestnem svetu Ljubljane. Med večjimi strankami se DeSUS Karla Erjavca se ni uspelo prebiti vanj, za kampanjo v prestolnici so porabili le 693 evrov. Ker jim je zmanjkalo le nekaj sto glasov je skoraj mogoče reči, da so ob sedež, ker so preveč škrtarili. Krepko pa je celo za DeSUS zaostala SNS Zmaga Jelinčiča, ki je v kampanjo investirala 1.629. Dodatnih tisoč evrov jih najbrž ne bi rešilo.

Koliko stranke dobijo vsak mesec

Erar pokaže, da od volitev SDS mesečno dobiva iz mestnega proračuna po 2108 evrov dotacije, pred volitvami je bilo 1399 evrov. Levica je za ta mesec dobila 945 evrov, lani mesečno 481 evrov. Nova Slovenija ta mesec 558 evrov, lani 722 in SD 464 evrov, lani je bilo 524 evrov mesečno. Podatki za vse stranke, kolikšne dotacije bodo mesečno dobivale iz ljubljanske mestne občine in v kolikšnem času s tem povrnejo prijavljene stroške kampanj, so takšni:

Lista Zorana Jankovića, ker ni registrirana kot stranka, dotacij ne dobi. Lista kolesarjev in pešcev je registrirana stranka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu