Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preložili odstavljanje Antona Gašperja Frantarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:21 dop

Državni zbor prihodnji teden ne bo odstavil predsednika državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja. Poslanci v mandatno volilni komisiji so na predlog Anje Bah Žibert (SDS) danes soglasno izglasovali, da želijo pred odločanjem mnenje zakonodajno pravne službe o pravilnosti ravnanja. Po tem pa so na predlog predsednika komisije Ivana Hrška (DeSUS) vse skupaj prestavili nekam v prihodnost.

Izvolitev in takoj odstavitev

To že pomeni, da DZ prihodnji teden ne bo glasoval o odstavitvi šefa DVK. Frantar je bil na sejo mandatno volilne komisije danes vabljen, a se je zaradi zdravstvenih težav opravičil. S predčasnim odstavljanjem se ne strinja, ker je bil izvoljen za štiri leta, državni zbor je takrat vedel, da bo pred koncem mandata dopolnil 70 let, a so ga izvolili. Da ga bodo predčasno odstavili zaradi starosti, so poslanci nekoliko po tihem uzakonili kmalu za tem, ko so ga izvolili za štiri leta. Pravzaprav se je takojšnji odstavitvi Frantarja Hršak odrekel že pred današnjo sejo, ker je predsednik republike Borut Pahor razpisal evropske volitve, za katere že potekajo volilna opravila, ki jih Frantar vodi. To je čas, ko se še članov volilne komisije ne sme odstavljati. Kaj šele predsednika. Zakon določa, da se jim v času volitev podaljšajo mandati. Hršak je zato že pred sejo predlagal, da bi Frantarja prihodnji teden državni zbor odstavil, a bi ta odločitev obveljala šele po evropskih volitvah, da odstavitev šefa DVK ne bi ogrozila izvedbe volitev. Če bi morebiti zbolel ali bi se kaj zgodilo še njegovemu namestniku Petru Golobu, nihče več ne bi mogel voditi volilnih postopkov.

Vsaj do junija ne bo

Frantarja so za predsednika DVK poslanci izvolili pred slabimi tremi leti, štiriletni mandat se mu izteče prihodnje leto. Da bi ga lahko predčasno odstavili, so določili pred dvema letoma, ko so zaradi sodbe ustavnega sodišča popravljali volilni zakon, da bi omogočili dostop do volišč invalidom. Takrat so po tihem dodali odstavitev predsednika DVK, ko dopolni 70 let in se upokoji kot vrhovni sodnik. Dodano je bilo to kot dopolnilo v odboru, brez razprav in razlag, zakaj je takšna predčasna odstavitev nujna.

Za zdaj ni uspelo in vsaj do konca izvedbe evropskih volitev, torej do junija, ne bo.

Predsednik DVK Anton Gašper Frantar, ob njem direktor službe Dušan Vučko Foto: P. J.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu