Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Porazne kampanje: Bernardka Krnc kar sedemkrat prebila limit

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 12/03/2019)

Bernardka Krnc, ki je za pičla dva glasova izgubila županski mandat v Šmarjeških toplicah, je doslej najbolj dramatično prebila omejitev najvišje dovoljene porabe za kampanjo: kar za sedemkrat. A je kljub temu izgubila. Za Marjana Hribarja, ki o ceni svoje kampanje še ni poročal, je glasovalo 1017 volivcev, za Krnčevo 1015.

Sok ni več največji kršitelj

Koliko smejo kandidati največ porabiti je odvisno od števila volilnih upravičencev v občini. Zakon določa, da sme za kampanjo kandidat (v dveh krogih) porabiti največ 40 centov na upravičenca, če je le en krog pa 25 centov. Ker je v Šmarjeških toplicah 2.692 volilnih upravičencev, bi Bernardka Krnc smela porabiti le dobrih tisoč evrov. A porabila jih je 7.230. To je kar sedemkrat več od dovoljenega in med vsemi nekdanjimi župani, ki so po lokalnih volitvah doslej poročali, popoln rekord. Ker se mi je zdelo neverjetno, sem o tem, ali sem prav preračunaval, povprašal tudi na računsko sodišče. Od tam so mi potrdili, da vse kaže, da je bivša županja res za sedemkrat prebila omejitev. Zaradi kršitve zakona bi jo lahko doletela precejšnja globa, a so možnosti majhne, ker revizorji računskega sodišča lokalnih kampanj ne preverjajo in se lahko zgodi, da nihče ne bi sprožil postopkov. Da je prebila vse omejitve, je kandidatka priznala tako:

Bernardka Krnc Poročilo o kampanji

Med štirimi znanimi župani, ki so izgubili volitve in že poročali, koliko jih je to stalo, se je podobno, a v krepko manjši meri, pregrešil še nekdanji župan Ormoža Alojz Sok. Po treh županskih mandatih je tega nekdanjega poslanca NSi premagal kandidat SDS Danijel Vrbnjak. Soku ni pomagalo, da je za župansko kampanjo s 6.400 evri porabil krepko več kot je največ dovoljeval zakon s 4.151 evri. Limitu v večji Novi Gorici pa se je s porabljenimi več kot deset tisoč evri zelo približal tudi drugi županski osmoljenec Matej Arčon. Relativno varčen pa je bil, ker je ostal dalče od limita, čeprav je porabil največ od vseh, Boris Popovič (KJN) v Kopru, kjer je bilo največ volivcev. Podatki za vse štiri so takšni:

Preračune, koliko je bilo največ dovoljeno porabiti, sem po podatkih o številu volilnih upravičencev na dan volitev državne volilne komisije naredil sam.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu