Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

EU napoved: SDS in LMŠ tri sedeže, SD in Levica enega

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd februar 2019, 08:59 dop

Skoraj hkrati, ko je javna televizija objavila rezultate raziskave Ninamedie, po katerih z velikansko prednostjo pred vsemi drugimi strankami vodi LMŠ Marjana Šarca, je evropski parlament objavil prvo projekcijo, kako kaže pred majskimi volitvami, ki vsebuje tudi rezultate meritev v Sloveniji, ki jih je opravila agencija Mediana. Po tej raziskavi SDS Janeza Janše z več kot četrtino vseh glasov še rahlo vodi pred LMŠ. Sta pa ti stranki daleč pred drugimi. Grafično so dogajanje ponazorili tako:

Tudi raziskava, katere rezultate je objavil evropski parlament, napoveduje precejšen pretres in premik proti levi sredini. Na zadnjih volitvah so desno sredinske stranke (SDS, NSi in SLS), dobile pet sedežev, levosredinske (SD, Verjamem, Desus) pa tri. Po raziskave evropskega parlamenta bi bilo zdaj razmerje obrnjeno. SDS bi ohranila tri sedeža, LMŠ dobila tri, SD Dejana Židana bi ohranila en sedež, zadnjega bi dobila Levica Luke Meseca. NSi Mateja Tonina in SLS Marjana Podobnika bi izgubili oba sedeža. Izven pa bi ostala tudi Igor Šoltes in Ivo Vajgl (DeSUS). Strankam, ki bi dobile sedeže (SDS, LMŠ, SD, Levica) kot najmočnejša in torej najbližje mandatu po tej raziskavi sledi SNS Zmaga Jelinčiča.

A to je le raziskava volilnih namenov, ki ne vsebuje najpomembnejšega: imen kandidatov, ki bodo na listah, ker še niso znana. Na evropskih volitvah se imena pomembna, rezultatov pa ni preprosto napovedati, ker je udeležba praviloma tudi zelo nizka. Celotna analiza za vse evropske države je dostopna na povezavi tukaj.

Rezultati, ki so jih za izračun upoštevali iz Slovenije na evropski ravni so bili takšni:

Rezultati raziskav, ki sta jih letos objavili POPTV, za katero meri Mediana in TVS, za katero Ninamedia, in ki se krepko razlikujejo, so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu