Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša Pahorja obvestil, da v prvem krogu ne bo vlade

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th julij 2018, 07:38 pop

V državnem zboru ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade, je predsednika republike Boruta Pahorja obvestil predsednik na volitvah najuspešnejše stranke SDS Janez Janša, ki pa ocenjuje, da bo v prihodnjih tednih do vlade morebiti še mogoče priti, ker si večina strank ne želi že četrtih zaporednih predčasnih volitev. Pahor se je po tem že pogovarjal tudi z Marjanom Šarcem, ki mu je tudi povedal, da nima zagotovljene večine, zato je predsednik republike že odločil, da bo v ponedeljek prihodnji teden DZ obvestil, da za šefa vlade ne predlaga nikogar.  Janši zadnje tedne ni uspelo zagotoviti si dovolj glasov za sestavljanje vlade, ker se stranke iz leve sredine, ki so zadnja leta vladale, a so dramatično izgubile volitve, niso bile pripravljene niti pogovarjati o sodelovanju, ki bi omogočilo, da bi vlado prevzel šef desnosredinske stranke. A težave imajo stranke leve sredine tudi same, ker so jim volivci dramatično zmanjšali število sedežev v državnem zboru. Koalicija SMC Mira Cerarja, Desus Karla Erjavca in SD Dejana Židana ima od volitev namesto več kot 50 le še 25 sedežev, torej toliko kot jih ima Janševa SDS sama. Celo s 13 glasovi LMŠ Marjana Šarca niso niti blizu večine za prevzem oblasti.

Bo šibka vlada za tajkune?

Pismo pomeni, da Janša ne soglaša s kandidaturo za mandatarja, kar mu jo je ponujal Pahor.  Pahor je prejšnji teden napovedal da bo do ponedeljka prihodnji teden zdaj preverjal, ali bi lahko predlagal še koga drugega. Marjan Šarec, ki vodi na volitvah drugo najuspešnejšo stranki, ki pa jo je volilo skoraj pol manj volivcev kot SDS, je doslej zavračal možnost, da bi sam prevzel kandidaturo, češ da je prvi na vrsti Janša.

Danes pa je Pahor že sporočil, da mandatarjev ne bo več iskal in da bo v ponedeljek le še uradno seznanil državni zbor, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade, ker nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev za predsednika vlade, Pahor je to sporočil po tem, ko je danes govoril še s predsednikom LMŠ Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija Šarec pridobi potrebno parlamentarno podporo. Šarec je predsednika seznanil, da ne bo imel zagotovljene potrebne večine.

V pismu Pahorju je Janša ocenil, da do “resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko očitno pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade, ki pa bi ustrezala tajkunskim omrežjem”.

Pahorja je Janša v pismu zaprosil za podporo pobudi za spremembo volilnega sistema SDS in NSi, ki bi volivcem omogočila vpliv na izvolitev poslanca, kar bi volilni sistem po besedilu ustave volivcem moral zagotavljati že od leta 2000, ko je večina s spremembo ustave zavrnila večinski sistem volitev, a ta večina (stranke leve sredine in SLS) pozneje tega vpliva volivcem nikoli ni omogočila.

O pismu Pahorju je Janša javnsot obvestil na spletnem omrežju tako:

Na zanimiv način se je odzval predsednik SD Dejan Židan, ki je sporočil, da si je Janša sam kriv, da se z njim niso hoteli niti pogovarjati, ker se je opozicijski voditelj zadnja leta grdo obnašal do vladajočih politikov. Tako je to zapisal Židan:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu