Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Marakeški sporazum, kanclerka Angela Merkel in dizel škandal

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2019, 07:18 pop

Glede na to, da se je o Marakeškem sporazumu marsikaj pisalo za in tudi proti, je vendar treba razjasniti nekatere stvari. Kajti v Sloveniji so večino ljudi, ki so temu sporazumu nasprotovali, ožigosali za ksenofobe in še kakšne druge oznake so jim prilepili. Našli so se tudi lažni strokovnjaki, ki so ta sporazum razlagali po svoje in seveda, da je ta sporazum odličen. V Nemčiji se je oglasilo veliko znanih politikov, doktorjev in profesorjev, ki trdijo, da ta sporazum ni dober. Vsekakor je večina členov, ki so v sporazumu v Nemčiji že dalj časa uveljavljenih in zato tega sporazuma sploh ne bi bilo treba sprejeti. Pisan je na kožo migrantom in državam, iz katerih prihajajo migranti. Za verodostojne Evropejce, ki se bodo tega sporazuma držali je kot kaže vsaj na papirju zadeva rešena. Vprašanje je, kako bodo reagirale države od koder prihajajo migranti v primerih, ko jih bodo začele zahodnoevropske države vračati nazaj v domovine? Jih bodo sprejeli kot piše v marakeški deklaraciji ali se bodo požvižgali na sprejet dokument?

Četudi je v Nemčiji ta sporazum naletel na številne kritike tudi med poslanci vlade, je to demokratično in nikogar niso linčali ali kako drugače zmerjali. Javno je bilo napisano tako v tiskanih medijih kot prikazano na različnih TV programih, da ta sporazum ni idealen in tudi dvomi v to, da se bo s tem rešil problem migrantov. Vendar, če ga ni treba podpisati in je bi sprejet z aklamacijo, se ne more zgoditi nič hudega. Številni nemški vladni politiki so popustili kanclerki Merkel, ki je ta sporazum zagovarjala. Vidni člani njene stranke so ji ugodili in sprejeli ta dokument. Kajti kanclerka Merkel se je odpovedala ponovni kandidaturi za vodstvo stranke CDU.

Odpotovala je tudi v Marakeš, kjer je bil ta sporazum sprejet. Gospa Merkel je še vedno kanclerka Nemčije, vodstvo stranke CDU je po volitvah na kongresu CDU predala Annegret Kramp – Karrenbauer. Kot nova predsednica stranke CDU nima vpliva na delo vlade, saj nima mandata poslanke nemškega parlamenta. Tako v Nemčiji še vedno vlada Angela Merkel, ki ji mandat poteče jeseni leta 2020. Kako bo prebrodila to obdobje, ki je zelo negotovo bomo še videli.

Že v sami Nemčiji je polno zadev, ki jih bo potrebno rešiti. Zgleda, da je za prebivalce Nemčije trenutno najbolj pereč problem »avtomobilov na dizel«. Govori se, da bo od jeseni v določenih nemških mestih prepovedano voziti z avti na dizel, če ne bodo imeli dizelskih motorjev Eurodizel 6. Če je še lani spomladi kanclerka Merkel govorila, da se bo morala vlada dogovoriti s proizvajalci avtomobilov, da bodo s skupnimi močmi posodobili dizel avtomobile, se je to razblinilo. Proizvajalci avtov ponujajo lastnikom dizel avtov popust 3000 do 4000 € v primeru, da kupijo nov avto, kar je ugodno za lastnike starejših dizel avtomobilov. To, da nemške avte namenjene ameriškemu trgu že od leta 2008 opremljajo z ustreznimi katalizatorji za zmanjšanje izpušnih plinov je bilo dolgo zamolčano. Takšen katalizator stane v ZDA z vgraditvijo 1200 do 1400 €. V Nemčiji bi pa želela avto industrija od potrošnikov za isto storitev pokasirati od 3000 do 4000 € in še več..

Po drugi strani smo v dokumentarni oddaji na nemški TV videli, da pravzaprav avtomobili na dizelski pogon niso največji onesnaževalci okolja. Številne trditve v medijih so se izkazale za fake news. Strokovnjaki so se vozili po različnih nemških mestih in postavljali merilne naprave. Ugotovili so, da so rezultati merjenja izpušnih plinov v mestih veliko manjši kot so izmerile naprave različnih nemških dežel. To pomeni, da ne bi nič škodilo, če bi se dizel avtomobili vozili skozi različna nemška mesta. Zdravniki specialisti za pljučne bolezni so izjavili, da ni res, da bi zaradi izpušnih plinov avtomobilov ljudje zbolevali in tudi umirali.

Gospo Angelo Merkel so vprašali od kod je predpisana vrednost 40 mikrogramov dušikovega oksida v zraku? Odgovorila je, da je to iz raziskovalne študije Združenih narodov. Zakaj je pa potem v ZDA dovoljena količina 100 mikrogramov dušikovega oksida.

Piše se, da bo s 1.septembrom avtocesta A40, ki povezuje Gelsenkirchen in Essen zaprta za dizel vozila, ki ne bodo imeli motorjev Euro dizel 6. Dežela Severno Porenje se je pritožila na to odločbo upravnega sodišča iz Gelsenkirchna. Leto, ki se je pred kratkim začelo bo zelo razburkano in pestro.

Dušan Čegovnik iz Essna.

ŠIŠKO OVADIL ŠEST SODNIKOV, PREDLAGA TUDI PRIPOR ZANJE

V Mariboru je še iz časov pred lokalnimi volitvami, na katerih je kandidiral za župana, s svojo listo pa tudi v občinski svet, še priprt Andrej Šiško, ki so ga državni tožilci po objavi videoposnetkov paravojaške formacije Štajerska varda, ki jo je vodil, osumili, da je nameraval izvesti državni udar. Kot županski kandidat je Šiško iz pripora zbral 641 glasov in se uvrstil na enajsto mesto med 18 kandidati. Ni veliko zaostal za kandidati strank, ki imajo poslance. Kandidata Levice Vladimirja Šego je, denimo, volilo 670 volivcev, premeirovega državnega sekretarja in v prejšnjem mandatu poslanca DeSUSa Uroša Prikla pa 671. V času kampanje Šega in Prikl nista bila priprta. Nekaj informacij, kaj se dogaja v priporu, je medijem danes poslala sopredsednica Šiškovega Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar. Pismo objavljam v celoti:

ANICA BIDAR: “ŠIŠKO OVADIL ŠEST SODNIKOV”

“Andrej Šiško, ki se v priporu nahaja že več kot tri mesece in pol, je med nedavnimi prazniki Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru kazensko ovadil tri sodnike okrožnega sodišča in tri sodnike višjega sodišča v Mariboru. Ovadil jih je zaradi suma storitve kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja po 2. odstavku 288. člena Kazenskega zakonika. Gre za sodnike senata Okrožnega sodišča v Mariboru, v sestavi Iva Srednik, prof. dr. Zlatko Dežman in Tomaž Grmovšek, ter za sodnike Višjega sodišča v Mariboru, v sestavi Zdenka Klarič, mag. Aleksander Karakaš ter Melita Puhr. Vsem šestim sodnikom Šiško očita, da so se v svojih sodnih odločbah (podaljšanje pripora obdolženemu Šišku) v obrazložitvi sklicevali na lažne in izmišljene trditve. Med drugim so vsi zapisali tudi sledeče: »Uporniški duh pa je Andrej Šiško izražal tudi s pesmijo Mileta Klopčiča-Puntarska. Andrej Šiško pa je celo posnel videospot, na katerem vehementno prepeva to pesem s poudarkom: » iz grajskih kvedrov teče vino…naj še teče kri…,« pa tudi sicer je uporabljal izraze, ki sodijo v srednjeveško puntarsko izrazoslovje.« (sklep, 24.10.2018, str. 6, točka 26 in sklep 11.12.2018, str. 15, točka 68)

Da so si sodniki to res izmislili, se lahko na lastne oči in ušesa prepriča vsak, ki si ogleda »inkriminirani videospot« na spletnem naslovu https://www.youtube.com/watch?v=JL4L0cy7Mts , kjer je lepo vidno, da Šiško sploh ne poje o tem, da naj teče kri, temveč o tem, da bo politikom sodil narod. Kakšno sodstvo in sodnike imamo v Mariboru, da za utemeljevanje svojih odločb uporabljajo laži in izmišljena, neobstoječa dejstva?!? Kaj bo v zvezi s kazensko ovadbo sodnikov storilo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru? Šiško je namreč za vseh šest sodnikov zaradi utemeljenega suma ponovitvene nevarnosti predlagal zanje takojšen pripor. Ali bo pravosodje v tem primeru spoštovalo 14. člen ustave RS, ki se v 2. odstavku glasi: »Pred zakonom smo vsi enaki.« Tudi sodniki?”

Anica Bidar, sopredsednica Gibanja Zedinjena Slovenija, Maribor

ALI RES DANES SAMI ODLOČAMO O SVOJI USODI?

Danes praznujemo izjemen dogodek. Državljani Republike Slovenije smo se množično na plebiscitu 23. decembra 1990 odločili, da želimo živeti v samostojni državi in Skupščina Republike Slovenije je 26. decembra 1990 svečano razglasila izid plebiscita. Ta dan je postal eden najpomembnejših državnih praznikov Republike Slovenije.,

Politiki radi take jubileje izkoriščajo za javne nastope. Poglejmo izjavo predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja ob dnevu samostojnosti in enotnosti: »Danes sami odločamo o svoji usodi!« Koliko je resnice v tej izjavi?

  1. Republika Slovenija se je priključila leta 2003 Evropski uniji in nanjo prenesla del svoje samostojnosti. To pomeni, da nimamo samostojnega monetarnega sistema, nimamo samostojnosti na področju sprejemanja zakonodaje in nimamo pravice samostojno odločati še o številnih drugih zadevah. EU nam redno dostavlja Direktive, ki jih moramo vnašati v naš pravni sistem.
  2. Poseben problem je zunanja politika Republike Slovenije. Ker smo integrirani v EU in vojaško organizacijo NATO, bi morali spoštovati vse odločitve, ki se sprejemajo na teh nivojih. Postali smo torej član Evropske družine, vendar radi bi se družili tudi z vsemi ostalimi državami, ki niso članice te družine. Predvsem levičarske vlade veže zgodovina na Rusijo. Pogosti obiski Vlade v Moskvi so nas oddaljili od EU in še posebej Združenih držav Amerike. Posledica: nimamo nikogar, ki je naš zaveznik, kar se je izrazito pokazalo v primeru uresničevanja odločbe mednarodnega tribunala o meji s Hrvaško.
  3. NATO naj bi organiziral varnost držav članic. Odločitve koga in kdaj bo NATO raketiral ne sprejemajo države članice NATA in tudi ne Organizacija združenih narodov. Odločitve sprejemajo ZDA same, oziroma mogotci svetovne vlade v senci. Cilji so jasni, priti do še večjega bogastva. Praviloma je v ozadju nafta in druge surovine.
  4. Na koncu pa je dejstvo, ki ga je najbolje razkrila o (ne)samostojnosti držav Nemška novinarka Friedericke Beck v svoji knjigi: Tajna migracijska agenda. Svetu vlada tajna svetovna vlada, ki odloča o vseh problemih posameznih držav. Posebej je izpostavila Petra Denisa Sutherlanda kot enega najpomembnejših organizatorjev globalizacije in svetovnega kaosa in Džordža Soroša kot mogotca, ki je pripravljen vložiti milijarde dolarje v ta sistem. Predvsem v sistem migracij, ki naj bi spremenile Evropo. Kako se je na tem področju odločila Slovenija? Sprejela je Marakeško deklaracijo, ker je tako zahtevala EU. Je to dejanje samostojne odločitve Vlade slovenskega naroda?

Ivan Tomše
Brežice

Kdo skrbi, da je delo opravljeno pošteno?

Pisma Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev. Poslana morajo biti po elektronski pošti. Načeloma, razen pri tipkarskih napakah, v vsebino ne posega.

Leta 2014 je izvajalec del CM Celje med gradnjo vrtca na Dobrni (VG5) poškodoval izolacija kompenzatorja tlaka v kineti, ki poteka od objekta Dobrna 7b do objekta Dobrna 5b. Omenjena poškodba je najbolj očitna pozimi, ko se iz neizoliranih jaškov izgublja največ toplote; nad jaški sneg zelo hitro skopni in tudi sicer je uhajanje mogoče videti s termo kamero.

Naj je za poškodbo kriva nestrokovnost ali površnost, do nje ne bi smelo priti. Težav tudi ne bi bilo, če bi izvajalec na svoje stroške popravil storjeno škodo, tako pa se odgovornosti izmika in stroške prelaga na lastnike poškodovanega ogrevalnega sistema

Da se iz jaškov izgublja toplota, je dobro vidno in razumljivo vsakemu laiku. Razumljivo je tudi to, da so prebivalci objekta Dobrna 5a in 5b vsako kurilno sezono neposredno oškodovani zaradi povečane porabe kurilnega energenta oškodovani za precejšen znesek.
Poleg dobro opaznega uhajanja toplote zunaj je v kotlarni v objektu Dobrna 7b še ena napaka, katere posledica je nepravilno merjenje porabe toplote za objekt Dobrna 5b. Kalorimeter je namreč vgrajen na napačnem mestu, tako da posledično izmeri porabo tudi kadar je mešalni ventil zaprt (ko objekt na Dobrni 5b ne odjema toplote), ko pa je mešalni ventil odprt (objekt na Dobrni 5b odjema toploto) izmeri več, kot pa je dejanska poraba toplote. Za to napako je kriv izvajalec CMC Celje in VG5.
Kot sem že omenil, napaki obeh izvajalcev vodita v povečano porabo kurilnega energenta, s tem povečane stroške ogrevanja, povrhu vsega pa je poraba še nepošteno obračunana. Glede napak sem najprej obvestil izvajalca, ki se na pritožbe ni odzival. Glede na njihov (ne)odziv sem se obrnil na Inšpektorat RS za infrastrukturo, kjer pa sem dobil odgovor, da moramo spore reševati etažni lastniki, ravno tako pa tudi nositi stroške popravila oziroma obnove poškodovanih delov. V upanju na ugodnejši in tudi pravičnejši razplet sem se obrnil tudi na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, kje sem dobil enak odgovor – da je v tem primeru možna le zasebna tožba proti izvajalcu.

Tu se sprašujem, od kdaj izvajalcu ni več potrebno delati strokovno in paziti na lastnino oziroma stvari povrniti v prvotno stanje. Kdo bdi nad strokovnostjo izvajalcev in izvajanih del? Kdo skrbi, da je delo opravljeno strokovno in pošteno, ne le med pogodbenimi partnerji ampak pošteno tudi do ostalih, ki so lahko tako ali drugače vpleteni.
Občutek imam, da je v naši državi postalo splošno pravilo, da se velika podjetja lahko izogibajo odgovornosti. Če gre kaj narobe, se vse rešuje preko tožb, za katere pa običajni ljudje nimajo niti denarja niti volje niti časa, če hočejo preživeti iz dneva v dan. Vprašam se na primer tudi, kaj vse je še šlo narobe pri gradnji vrtca in je bilo zamolčano. Običajno je vse v najlepšem redu, dokler ni večje nesreče. Ko pa se kaj zgodi, meni nič tebi nič hitro zapremo podjetje in odpremo novega. Kazni tako ali tako ni… Razen za male ljudi.

Srečko Pečnik

Ljubljančani, pojdite na volitve in volite za spremembo

V imenu 16 civilnih iniciativ iz Ljubljane mi je Marinka Kurilić poslala poziv Ljubljančanom, naj gredo na volitve in volijo za spremembe. Pismo pred volitvami, ker je lahko v pomoč volivcem pri odločanju, objavljam. Spletni časopis bo praviloma le v tej rubriki objavljal tudi vsa druga podobna pisanja, ki ji prejme od bralcev ali posameznih organizacij pred in ob volitvah. Pisanja, za katerimi ni jasnega imena in priimka pošiljatelja, ne bodo objavljena. Sporočilo 16 civilnih iniciativ je takšno:

Ljubljančani, pojdite na volitve in volite za spremembo

“Spoštovani Ljubljančani,
vaši someščani, ki se v Ljubljanski občini v 16 civilnih pobudah že leta borimo proti kršenju svojih in vaših temeljnih pravic, vas pozivamo da greste v nedeljo, 18. novembra 2018 na volitve in volite za spremembo.

Člani civilnih pobud na žalost že dolga leta zelo dobro poznamo tudi temno plat »zelene prestolnice«. Dobro vemo, kako je, če se vam slabša bivalna kakovost ali pa vam takšno poslabšanje grozi, če ste podnevi in ponoči izpostavljeni prekomernim okoljskim obremenitvam, ki resno načenjajo vaše zdravje, če vaše premoženje zaradi nestrokovnih posegov izgubi vrednost itd. Številni projekti, ki jim nasprotujemo in katerih skupni imenovalec je predvsem nestrokovno ter škodljivo umeščanje v prostor, ne pomenijo nobene rešitve težav prebivalcev, pač pa nasprotno ustvarjajo nove probleme: prometne zamaške praktično povsod, onesnažen zrak, prekomerno obremenjevanje z okoljskim hrupom, nočno osvetljevanje, poplavljene kleti, poškodovane temelje stavb, obremenjevanje s smradom, neurejeno odvažanje odpadkov itd. Najnovejši tak projekt je t.i. kanal C0, v okviru katerega MOL v nasprotju s strokovnimi argumenti, na silo gradi ogromno kanalizacijsko cev preko vodonosnika z najbolj kakovostno ljubljansko pitno vodo. Mediji pa o tem sploh ne poročajo ali poročajo zelo selektivno. Ta projekt po mnenju številnih neodvisnih strokovnjakov pomeni, da se lahko Ljubljančani v nekaj letih dokončno poslovimo od neoporečne pitne vode.

Za prav vsakega od spornih in vsiljenih projektov, proti katerim se borimo, tudi za kanal C0, obstaja pametnejša, cenejša in bolj trajnostna rešitev, za katero pa na MOL sploh nočejo slišati, ampak nadaljujejo z vsiljevanjem svojih neprimernih in dolgoročno škodljivih projektov. Namesto, da bi bil v ospredje postavljen javni interes, je delovanje MOL-a pogosto usmerjeno k realizaciji dobičkov za privilegirane posameznike ali gospodarske družbe na račun našega okolja, zdravja in kulturne dediščine. Še posebej sprevrženo je, da to prizadeti meščani kot davkoplačevalci še sami financiramo.

Naše pripombe in predlogi, ki jih podajamo v javnih razpravah, so praviloma prezrti, strokovni argumenti niso upoštevani, sodelovanje javnosti pa je na MOL povsem izvotljeno in namenjeno zgolj formalni zadostitvi predpisov. Naše zahteve, ki ne pomenijo zahtev za privilegije ali drugačno obravnavo, ampak so največkrat zgolj pozivi, da se upoštevajo okoljski in prostorski predpisi ter pravila stroke, so večinoma ignorirane tako s strani investitorjev kot tudi s strani MOL.

Rešitev za ta položaj je samo ena: sprememba pri vodenju in odločanju na MOL. To demokratično pravico Ljubljančani še imamo, zato je zelo pomembno, da jo tudi izkoristimo. Nihče Ljubljančanom odločanja o Ljubljani ne bo vrnil, če se za to ne bomo potrudili sami. Če menite, da to ni pomembno, in da se s tem ne želite ukvarjati oz. da se vas to ne tiče, potem se zavedajte, da s tem prepuščate odločitve drugim, in to tistim, ki svoje interese že zdaj brezobzirno uveljavljajo na vaš in naš račun. V takšnem primeru se nam v mestu obetajo novi nakupovalno-zabaviščni centri s podzemnimi garažami, pozidave zelenih območij, podiranje individualnih hiš v ljubljanskih četrtih, zato da bi poselitev gostili s stolpnicami, uničenje kulturne dediščine. Prometni zamaški bodo še večji, pitno vodo bomo kupovali, zaradi onesnaženega zraka in drugih okoljskih obremenjevanj bo življenjska doba v Ljubljani krajša še za več kot kažejo sedanje statistike, zdravstvene posledice pa bodo čutili tudi vaši otroci. Če vam vsaj malo ni vseeno, v kakšnem okolju boste živeli, vzgajali svoje otroke, delali, se vozili itd., potem pridite 18. 11. 2018 na volitve.

Demokracija zahteva budne in aktivne državljane, v nasprotnem primeru postane lahek plen pohlepa in nasilja. Čas je, da se tudi v Ljubljano vrne demokratično soodločanje, dostojno komuniciranje in ustvarjanje ter uveljavljanje najbolj kakovostnih trajnostnih rešitev za prihodnost vseh.

Ljubljančani, izkoristite svojo pravico do demokracije! Prepričanje, da s tem, če ne greste na volitve, izrazite svoje nasprotovanje sedanjemu položaju, ne drži. Resnica je prav nasprotna: če ne greste volit, s tem podprete obstoječe stanje. Število aktivnih podpornikov obstoječe politike se je namreč ob prejšnjih in predprejšnjih volitvah močno zmanjšalo, žal pa se je močno zmanjšala tudi volilna udeležba, tako da so ti volivici še vedno predstavljali večino. Zato ne pozabite: ključ do spremembe je v vaših rokah. Ljubljana je vedno imela pogumne ljudi, ki so na koncu sprejeli prave odločitve, verjamemo, da bo tako tudi zdaj.

Preberite si volilne programe strank in kandidatov za župane in na volitvah izberite spremembo, ki vam je najbliže, četudi se vam morda ne zdi idealna. Prihodnost Ljubljane je le v naših rokah in samo vsi skupaj lahko dosežemo, da bo razvoj našega mesta potekal trajnostno ter da bo prinesel izboljšave tudi za nas, prebivalce Ljubljane.

Civilne iniciative Ljubljane:
1. Civilna družba Zg. Kašelj
2. Civilna iniciativa Polje
3. Civilna iniciativa Zadobrova
4. Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki
5. Društvo DUO
6. Društvo za koheziven razvoj Šentvida
7. Državljanska pobuda Vevče
8. Iniciativ PO 843
9. Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš
10. Neformalna civilna iniciativa za zmanjšanje prekomernega hrupa, ki ga povzročajo Slovenske železnice z ranžirno postajo in s prometom
11. Tržnice ne damo
12. Uredimo Bežigrad
13. Vaški odbor Slape
14. Vaški odbor Vevške ceste
15. Za staro Ljubljano
16. Združenje krajanov Sp. Kašelj – Podgrad – Zalog Ljubljana, 7. 11. 2018″

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu