Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tramte izpustil, da je bil v New Yorku ob Pahorju, Cerarju in Fakinu še Türk

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2019, 08:07 dop

Odgovor vlade, da je pot naših politikov na generalno skupščino OZN septembra v New Yorku stala državo 106.427 evrov, ni bil popoln. Niso bili upoštevani vsi. Že s temi stroški se je ta obisk, kot sem poročal, skoraj približali znamenitemu dvodnevnemu obisku trinajst članske delegacije v BiH, ko jo je le najem letala stal 89.100 evrov. Urad predsednika Danila Türka je za letalo takrat plačal 63.643 evrov, preostalo pa vlada. Zaradi nerazumne cene je Türku takrat odstop ponudil njegov tedanji generalni sekretar Stojan Tramte. A Türk odstopa ni sprejel. Je pa Tramteta zamenjal pozneje, ko je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti. Tokrat glavni strošek niso bila letala. Veliko je stalo, ker je v ZDA potovala številčna delegacija. Generalni sekretar vlade, kar je danes nekdanji Türkov sekretar Tramte, je v odgovoru Jožetu Tanku (SDS) prejšnji mesec o naših politikih v ZDA zamolčala zanimivo podrobnost. Dodatno osebo, če sem natančen: Danila Türka.

Zamolčal Danila Türka

Pot v ZDA ni bila poceni, ker je tja potovala množična delegacija.  Z upoštevanjem varnostnikov in predstavnika protokola osemnajst oseb, je zatrdil Tramte prejšnji mesec. A  iz vlade so enega potnika na septembrskem zasedanju OZN zamolčali. V ZDA je iz Slovenije potovalo devetnajst oseb. Nekaj stroškov za to potovanje je država namreč plačala tudi nekdanjemu predsedniku Danilu Türku. To je po dodatnem vprašanju Jožeta Tanka ta teden priznal Tramte. Tako je odgovoril o pomembnem slovenskem politiku, ki je bil tudi v ZDA: 

“Na povabilo in v organizaciji Madridskega kluba je bil v času visokega segmenta 73. zasedanja GS OZN v New Yorku prisoten bivši predsednik Slovenije Danilo Türk, ki pa ni bil član uradne delegacije Slovenije. V skladu z določili Zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike (ZZPOFPR) je Stalno predstavništvo Slovenije pri OZN bivšemu predsedniku zagotovilo prevoz z letališča in na letališče, in z izjemo omenjenega za Republiko Slovenijo ni bilo drugih proračunskih posledic.”

Koliko je ta lokalni prevoz Türka državo stal, iz vlade v odgovoru Tanku niso številčno pojasnili. Kaže pa odgovor, da država nekdanjemu predsedniku Türku plačuje določene stroške. So pa vsem bivšim predsednikom v času druge vlade Janeza Janše zaradi varčevanj ukinili privilegij, da jim do smrti pripada 80 odstotkov predsednike plače ali pokojnina v tej višini. Edini, ki je ta dodatek ohranil, je Milan Kučan, ker je bilo s pičlo večino izglasovano dopolnilo Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, da se že dodeljenega dodatka k pokojnini Kučanu ne odvzame. Precejšnje težave, ker je to podprl, je imel v stranki takrat današnji predsednik NSi Matej Tonin. Lani je zaradi tega vsak mesec Kučan dobil okoli dva tisoč evrov predsedniškega dodatka k pokojnini. 

Stroški za preostale potnike v ZDA so bili septembra, kot sem že poročal, takšni:

Stroški potovanja slovenske delegacije v ZDA
Stroški potovanja New York septembra 2018

Zaradi odpoved jutranjega poleta med Frankfurtom Ljubljano in čakanja do popoldneva je naša delegacija za 3.354 evrov najela VIP salon.

Koliko so stali lokalni prevozi?

Stroški lokalnih prevozov v New Yorku so bili za delegacijo predsednika republike Pahorja in zunanjega ministra Cerarja 9.484 evrov, Fakinovo “zdravstveno” delegacijo pa so te poti stale 544 evrov. V “pravi” delegaciji države so bili: vodja delegacije Borut Pahor, minister Miro Cerar, vodja Pahorjevega kabineta Alja Brglez, vodja Cerarjevega kabineta Gregor Krajc, predsednikov svetovalec nekdanji predsednik ustavnega sodišča in veleposlanik v ZDA Ernest Petrič, direktorica za multilateralo na MZZ Sabina Stadler Repnik, Pahorjeva svetovalka Špela Vovk, Cerarjeva svetovalka Tadeja Forštner Perklič in vodja sektorja za mednarodne organizacije MZZ Blažka Kepic.  Minister za zdravje Fakin je bil hkrati v Ameriki (nekoliko ločeno) s šefico direktorata za zdravje Mojco Gobec in šefico sektorja za zdravje Vesno Kerstin Petrič. V ZDA pa je šlo še pet varnostnikov in svetovalec za protokol predsednika republike Klemen Horvat.

Celotno dopolnilo odgovora Tanku o naših politikih, ki so bili septembra v ZDA, je takšno:

Dodaten odgovor Jožetu Tanku iz vlade
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu