Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Simonovič se je opravičil za preklinjanje ob Möderndorferju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd november 2018, 03:23 pop

Poslancem in javnosti se je podpredsednik državnega zbora Branko Simonovič (DeSUS) danes opravičil, ker mu je ob zapletih ob poslancu Janiju Möderndorferju, ki predsedujočim povzroča precej sivih las, včeraj ušla kletvica. Möderndorferju je pred tem dvakrat opomnil  podpredsednik Jože Tanko (SDS), mu odvzel besedo in celo zahteval, da se odstrani iz dvorane. Že septembra je po sporu s podpredsednico Tino Heferle (LMŠ), ki mu je odvzela besedo, Möderndorfer sam protestno odkorakal. Po dogovoru vodij poslanskih skupin je Möderndorfer kljub odločitvi Tanka, da se mora odstraniti, včeraj lahko ostal v dvorani, a dogovorjeno je bilo, da bo besedo dobil šele na koncu seje.

Simonovič nekoliko ob živce

A je nekdanji vodja poslanske skupine PS in ZAAB, ki je danes član SMC, Möderndorfer že prej zahteval repliko, ker je Žan Mahnič (SDS) govoril o tem, za kako visoko ceno bi naj Möderndorfer oddajal stanovanje v Ljubljani, kamor bi lahko  človekoljubno naselil migrante. Simonovič je Möderndorferju, ker ni edini zahteval replike, najprej predlagal, naj se umiri. Pozneje, ko je Möderndorferju še bolj glasno protestiral in mu je predsedujoči le dal možnost odgovoriti, pa je Simonovič ogorčeno po tihem pripomnil z nekoliko primorskim naglasom: “Ma mislim, ma p…m… Ker je imel vklopljen mikrofon, se je slišalo.

Posnetek dogajanja javne RTV, v tistem delu, ko Simonoviču povsem na koncu dobro minuto trajajočega posnetka uide kletvica, je takšen:

 

 

Branko Simonovič je danes sporočil:

“Se opravičujem spoštovanim poslankam in poslancem ter javnosti za neprimerne besede izrečene med mojim vodenjem 13. izredne seje Državnega zbora, ki je potekala v sredo, 21. 11. 2018. Ob tem bi rad opozoril na to, da v skladu s 75. členom Poslovnika Državnega zbora z razlagami, za red na seji Državnega zbora skrbi predsedujoči. Na seji Državnega zbora ne sme nihče govoriti, dokler mu predsedujoči ne da besede. Le tega se nekateri poslanci niso držali, kar pa seveda ni opravičilo za moj odziv.”

Konflikt tudi že s Heferlejevo

Doslej se, ko gre za vrh DZ, Möderndorfer ni resno sprl le še s predsednikom Dejanom Židanom (SD). S podpredsednico Tino Heferle je počilo že septembra, ko je z razlago “zapirate usta poslancu”  Möderndorfer sam protestno odkorakal iz državnega zbora, v katerem je bil v preteklosti glavni pobudnik odvzema mandata predsedniku SDS Janezu Janši, ki ga je ustavno sodišče soglasno odpravilo kot zlorabo oblasti vladnih poslancev in kršitev ustave. Za Möderndorferjem je septembra odšla še celotna poslanska skupina SMC, ki  je Möderndorferja prijavila kot govornika dan pred sejo zbora, na kateri je šele postal nadomestni poslanec namesto Mira Cerarja, ki je prevzel položaj zunanjega ministra. Strokovne službe so ga po predlogu SMC pomotoma uvrstile na spisek poslancev. Vrh državnega zbora pa je pozneje ugotovil napako in se dogovoril, da tako ne gre in da bo Möderndorfer kot novi poslanec dobil besedo šele proti koncu seje, ko se deli neporabljen čas poslanskih skupin. Möderndorfer pa se je odzval izjemno borbeno in celo živčno, da nikakor ne pristane na “odvzem besede” in status “ostanka”. Tino Heferle (LMŠ), ki je vodila sejo, je “prepričeval” s: “Na to vas bom opominjal cel mandat in boste s tem tudi končali mandat. Verjemite mi. Me še ne poznate… Me boste spoznali.” Heferlejeva je mirno in z nasmeškom odgovorila: “Me veseli, da sva se spoznala tudi na tak način.”

Na posnetku je Möderndorfer, ko so ga nedavno v DZ cepili proti gripi:

 

Poslanec Jani (Janko) Möderndorfer na cepljenju proti gripi Foto: DZ/Borut Peršolja
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu