Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdo izgublja z nastankom vlade Marjana Šarca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th avgust 2018, 08:33 dop

Ker je včeraj (v soboto) svoje kandidate uradno razkrila tudi SMC,  je znano, koga politične stranke, ki se dogovarjajo o prevzemu oblasti, mandatarju Marjanu Šarcu predlagajo za ministre. Največ bosta z nastankom nove vlade izgubili SMC in Desus, ki sta zadnja leta vladali. Položaje so si razdelili po dogovoru petih strank, s katerimi se je Levica Luke Meseca (kot šesta) obvezala, da bo vlado podpirala in omogočala na hibriden način, ko ne bo imela ministrov in jo bodo vladne strank razglašale za opozicijo.

SMC in DeSUS s pol manj

V primerjavi z dosedanjo vlado največ ministrskih mest izgubita SMC in DeSUS, ti stranki sta bili tudi največji poraženki volitev. A SMC Mira Cerarja se je v pogajanjih o položajih v vladi dobro odrezala, če upoštevamo, da se ji je število poslancev od leta 2014 znižalo iz 36 na deset (ali celo devet po prestopu Milana Brgleza k SD) . Dobila je enako število resorjev kot LMŠ. A ta ima dodatno še premiera. Delitev položajev v vladi, ki kaže tudi spremembo v primerjavi z dosedanjo strukturo delitve ministrskih mest, je takšna:

SD Dejana Židana, ki je krepko popravila volilni rezultat, število poslancev se ji je iz šest povečalo na deset (z Brglezom enajst) je ohranila enako število ministrov kot doslej. Je pa dobili šefa DZ. Obeta se jim pa tudi finančno (za ministrstvom za finance, ki dela za vse) najtežje ministrstvo: za izobraževanje. Za ministra predlagajo Jerneja Pikala. Šarec ministrstvo za izobraževanje prepušča stranki, ki je v preteklosti najostreje nasprotovala spoštovanju sodbe ustavnega sodišča, da morajo odpraviti diskriminacijo pri financiranju osnovne šole Alojzija Šuštarja (in še nekaj podobnih).  Ostali pa bodo v SD brez ministrstva za delo, ki je po finančni teži takoj za izobraževanjem in daleč pred drugimi. Predlogi strank Šarcu, kdo bi postali ministri, in kakšni so proračuni teh ministrstev, so takšni:

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu