Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Konstruktivni Mesec rešuje Cerarjeve grehe

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st avgust 2018, 07:13 dop

“Bomo zmanjšali škodo, ki bo nastala zaradi penalov ali zaradi kapric stvari vlekli naprej?” je predsednik Levice Luka Mesec vodje poslanskih skupin z lastnim vzgledom pozval, naj potrdijo nagli postopek odločanja o paketu finančnih zakonov, ki bi jih parlament moral z evropskim pravom uskladiti že lani, a jih je vlada pozabila predlagati.

Mesec: To ni NLB, ni razlogov

Predsednik DZ Matej Tonin Foto: DZ/Barbara Žejavac

Glas in konstruktivni ton Luke Meseca je bil odločilen, da je večina v kolegiju predsednika DZ Mateja Tonina (NSi) nujni postopek na koncu izglasovala. Prepričal je Franca Juršo (DeSUS), da si je premislil. Zaradi že dosedanje zamude, ki jo je povzročila cagavost prejšnje vladne koalicije pri usklajevanju zakonodaje z evropsko, bo državo doletelo vsaj 750.000 evrov kazni, ki bo do uzakonitve verjetno narasla do milijona evrov. Mesec je ocenil še: “Tukaj ne gre za stvari, kot so prodaja NLB, kjer sem jasno povedal, da je treba Evropsko komisijo opozarjati na demokratično legitimnost prodaje največje banke, ampak gre v bistvu za več ali manj tehnične popravke treh finančnih zakonov, zaradi katerih na funkcioniranje te države ali pa življenje nekega povprečnega državljana večjih učinkov ne bo.” Kot je pred tem opozoril predsednik zbora Matej Tonin je finančno ministrstvo spremembe prejšnji vladi predlagalo pravočasno leta 2016, a se je potem ustavilo, ker se v koaliciji SMC, Desus in SD niso mogli dogovoriti, kaj bi. Vlada je zato parlamentu spremembe zakonov o trgu finančnih instrumentov.  o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in o investicijskih skladih in družbah za upravljanje predlagala šele februarja letos, obveljati pa bi morale za novo leto, torej krepko pred predlogom DZ, ki ga tudi ni uzakonil, ker je po tem razpadel zaradi odstopa premiera Mira Cerarja. Evropska komisija je pred nekaj tedni napovedala tožbi proti Sloveniji in Španiji zaradi kršitve evropskega reda, del spora so tudi kazni za zamudo, ki bodo državo doletele, ko sodišče odloči, da zakoni niso bili pravočasno sprejeti, česar ne bo težko dokazati.

Golubovič: Takšno ravnanje do DZ ni sprejemljivo

Brane Golubović (LMŠ) in Luka Mesec (Levica) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Tonin je opozoril, da bi bilo po rednem postopku te zakone mogoče popravljati konec septembra ali oktobra, nujni postopek pa ne pomeni, da bo to že avgusta, tako hitro bo izredna seja državnega zbora le, če to zahteva 23 poslancev, kar pa ne kaže. Nujni postopek so na koncu izglasovali predstavniki Desusa (5), NSi (7), Levice (9), LMŠ (13), SAB (5) in SMC (10). Skupaj 49 poslancev, zadoščalo bi 46. Za niso bili iz SDS (25), SD (10) in SNS (4). Kakšno je bilo vzdušje, je pokazal nastop vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Goluboviča, ki je dejal: “Gremo malo nasproti vlade, ki pa je ravnala, če mene vprašate, neodgovorno. Za nas je sprejemljivo, če gre po nujnem postopku, a šele konec septembra, da pridobimo čas, da lahko predelamo te stvari… Se pa strinjam, da smo pod pritiskom, za katerega je odgovorna vlada. In to kaže neko nespoštovanje do državnega zbora. Podobne stvari se bodo dogajale in so se dogajale in tu je treba presekati včasih in tudi prevzeti odgovornost. Dati to državnem zboru in reči, sedaj ste pa vi odgovorni, če bo Slovenija plačevala kazen, ni sprejemljivo, vsaj za našo poslansko skupino.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu