Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bohotenje vlade: Cerarjevemu “trojčku” bi Šarec še dodal ministra

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th avgust 2018, 08:05 pop

“To je bil osnutek osnutka, zaupen dokument, ki je ušel v medije,” so v Listi Marjana Šarca včeraj zanikali informacije, da namerava Šarec s koalicijo množice stranke, s katero se dogovarja o vladanju, za kar tri ministrstva povečati že zelo obsežno vlado, ki jo je zadnja leta vodil Miro Cerar (SMC).  Dodatno bi ustanavljali ministrstva za digitalizacijo, energetiko in regionalni razvoj. Za tri ministre je vlado pred štirimi leti, ko je prevzel oblast, povečal Miro Cerar. Šarec je včeraj povedal, da bo k temu dodal kvečjemu le eno dodatno ministrstvu: za digitalno družbo.

Realnost, da se vlade bohotijo

Kar imamo državo, velja za cilj, ki ga dobri premieri neuspešno poskušajo doseči, da bi ministrstev ne bilo več kot deset. Ker pa so zaradi volilnega sistema koalicije vedno sestavljene iz številnih strank in kompromisov, so rezultati praviloma daleč od tega cilja. Število ministrov v vladah (z ministrstvi ali brez listnice) je v zadnjih desetletjih nihalo tako:

 

Na grafiki ni narisanega števila ministrov za morebitno vlado Marjana Šarca. Šarec še nima dogovora strank LMŠ, SD, SMC, NSi, Desus in SAB, ki bi omogočal spremembo ureditve. Če bodo res želeli dodatno ministrstvo, bodo morali v prihodnjih tednih na hitro spremeniti zakon o vladi.  V LMŠ upajo, da jim bo dogovor o koaliciji uspeli doseči do petka, ko bo predsednik republike Borut Pahor opravil drugi krog posvetov s predstavniki strank. V prvem krogu zadnje dni je Pahor ugotovil, da Janez Janša ali Marjan Šarec nimata 46 glasov. Pahor je napovedal, da bo kot kandidata za predsednika vlade v tem primeru predlagal relativnega zmagovalca volitev, torej predsednika SDS Janeza Janšo. A še pred tem se je za še drugi krog posvetovanj v petek Pahor odločil na pobudo predsednika državnega zbora Mateja Tonina (NSi) in na prošnjo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića.

Cerar si je priboril tri ministre več

Koalicija SMC, Desus in SD je pred štirimi leti s hitrim popravkom zakona o vladi takoj po volitvah ustanovila dva dodatna ministra in si omogočili še imenovanje dodatne ministrice brez listnice.  Število ministrov je torej povečalo za tri. Ta struktura vlade, ki jo je predlagal Cerar, je bila skoraj kopija sestave prve vlade Janeza Janše ali vlade Boruta­ Pahorja. Po padcu Pahorjeve vlade je desno sredinska koalicija (SDS, DL, SLS, NSi, Desus) pred sedmimi leti število ministrstev s 15 znižala na 11, ministrov pa z 18 na 12. Takšna vlada bo bolj operativna in bo stala manj, že zato, ker bo manj ministrov, njihovih tajnic in fikusov, so pojasnili. Najbolj je javno odmevala ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo, ki je razbesnela kulturnike, da so precej nekulturno zmerjali takratnega super ministra Žigo Turka. Manj je odmevala ukinitev posebnega ministrstva za javno upravo. Borut Pahor, ki je bil premier pred Janšo, je razmišljal, da bi število ministrstev celo prepolovil. A ni zares poskusil, je pa njegova vlada padla, ko je skoraj pol ministrov odstopilo. Alenka Bratušek, ki je prevzela oblast po padcu druge Janševe vlade, je spet ustanovila samostojno ministrstvo za kulturo. Miro Cerar pa je ponovno ustanovil ministrstvo za javno upravo, vodenje je prevzel Boris Koprivnikar in samostojno ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen, v vladi pa so ob ministru brez listnice za Slovence po svetu, ki so ga imele že prejšnje vlade, dodatno imenovali še ministrico brez listnice  za razvoj, strateške projekte in kohezijo: vlogo trenutno še opravlja Alenka Smerkolj. Na začetku pa jo je današnja evropska komisarka Violeta Bulc.

Tretjina ministrov precej “začasnih”

Da vladanje ni preprosto kaže, ker da je več kot tretjina ministrov vlade Mira Cerarja odletela že v prvi polovici mandata, čeprav je vlada imela velikansko večino v državnem zboru. Na vrhu ministrstva za izobraževanje so se v tem času zamenjale kar tri dame. Predčasno sta se poslovili Stanislava Setnikar Cankar in Klavdija Markež. Podatki so takšni:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu