Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

In zmagovalec je Matej Tonin

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/06/2018)

»Za je glasovalo 80 poslancev in devet jih je glasovalo proti,« je najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik (SAB) razglasil, da je predsednik NSi Matej Tonin izvoljen za predsednika državnega zbora. Prvič, kar imamo državni zbor, je predsednik DZ iz majhne stranke. Podpora, ki jo je Tonin dobil, pa je bila skoraj neverjetno visoka. Proti so bili le iz levice Luke Meseca, ki je pa za to imela tehten razlog: izviseli so. Šef LMŠ Marjan Šarec se je odločil za igro, ki ni njihova in za kader, ki jim ni všeč. Ne za Milana Brgleza. Med prvo sejo zbora se niso nič oglašali iz SDS Janeza Janše, svojo težo je stranka z daleč največ poslanci pokazala pri glasovanju o Toninu.

Bo Tonina Šarec sestrelil če…

Foto: DZ/Borut Peršolja

Tonin je spreten  mlad politik, ki je vodenje NSi prevzel po presenetljivem odstopu Ljudmile Novak tik pred volitvami, rezultat stranke je v primerjavi z dosežkom pred štirimi leti popravil, v parlament se je prebil iz “peklenskega” okraja, v katerem je bil kandidat tudi župan Kamnika Šarec. Pri ocenjevanju, kaj pomeni prevzeti vodenje državnega zbora, je dobro biti previden: ta funkcija ne prinaša političnih točk, pogosto so šefi parlamentov svojim strankam bolj škodili kot koristili. Povrhu pa še to ni jasno, kako dolgo bo Tonin predsednik. Kot je pojasnil Šarec so ga iz majhnih strank iz leve in leve sredine predlagali in podprli kot začasnega predsednika. Komično je to zaradi tega, ker je prav Tonin v začetku tedna novinarje korektno opozoril, da funkcije začasnega predsednika državnega zbora ni, oziroma je to pač najstarejši poslanec. Začasnost po Šarčevo pomeni, da lahko Tonin hitro odleti, če pozneje ne bo šlo vse po Šarčevih načrtih ali pa če bodo načrti pač drugačni. Pred štirimi leti je takoj po izvolitvi za podpredsednika državnega zbora, ker so se načrti spremenili,  odletel Janko Veber v vlado za obrambnega ministra. Pozneje je odletel tudi od tem. Na koncu pa še iz SD. V politiki funkcije niso za nedoločen čas. Vse so začasne.

Šarec stran od Meseca

Smer, ki ni všeč Levici je nakazal Šarec Foto: DZ/Borut Peršolja

Prehitro je reči, da smo z izvolitvijo Tonina dobili kakšno novo vladno koalicijo ali, da bo to koristilo Šarcu. Še mandatarja, ki bi sestavljal vlado nimamo.  Pahor je pred odločanjem o Toninu povedal, da je njegov namen še vedno prvo možnost ponuditi relativnemu zmagovalcu volitev Janezu Janši. Ne bo pa ponovil napake nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je pred sedmimi leti pri kandidaturi takrat relativnega zmagovalca Zorana Jankovića vztrajal, čeprav je bilo jasno, da ima večino Janša, ki na volitvah takrat ni veliko zaostajal kot tokrat Šarec.

Pa je državni zbor po tem izglasoval nezaupnico Jankoviću in Türku. Z Janšo se je Pahor dogovoril, da bo tokrat, če bo slabo kazalo, prvi strel dobil konkurent Šarec, čeprav je LMŠ volilo skoraj pol manj volivcev kot SDS. Šarec tega ne zahteva, po javnih izjavah primat celo prepušča Janši, se pa trudi s pogovori, da bi Janšo onemogočil. Z bolj leve so Pahorja, ker je povedal, da je njegova prva izbira relativni zmagovalec, posamezniki ostro kritizirali, a to so najbolj ekstremni strankarski vojščaki, ki funkcijo predsednika republike razumejo izključno kot služenje interesom levice, o politiki pa ne vedo kaj veliko in jih tudi ne zanima.

Je pa s kandidaturo Tonina Šarec prvič po volitvah bolj jasno nakazal, v katero smer bo šel, izbir pa nima veliko. Ker se noče pogovarjati z relativnim zmagovalcem volitev Janšo, kjer ne bi bil prva violina, mu preostane le možnost, da poskusi nadaljevati politiko dosedanje koalicije, ki je izgubila večina, z novimi partnerji. Dilema pri tem je le, ali bo šel skrajno levo s povezavo z Levico, ki je na njegovi strani v vsakem primeru, tudi zdaj, ko ga so menda jezni in ga kritizirajo ali pa bo pretežno že levi koaliciji skušal priključiti desno sredinsko NSi. S Toninom se je nagnil k slednjemu, kar je pričakovani razjezilo Levico. Ni pa s tem Šarec še dobil mandatarstva in vlade in Levice tudi ni izgubil. So pač tajni zaveznik proti pravi nevarnosti, kar je za leve seveda Janša in ne Tonin. S Toninom se pogovarjajo, z Janšo si javno niti ne upajo.

Vse skratka ostaja odprto. Je pa na volitvah izvoljena nova elita, z Janezom Janšo in Marjanom Šarcem na čelu, vsaj pokazala, da se je spodobna dogovoriti o predsedniku državnega zbora. Pa čeprav le o začasnem, ki je iz majhne desne NSi in ne nekoč velike SMC.

A v politiki so povsem na vrhu tako ali tako zadnje čase vsi začasni.

izjema sta Borut Pahor in Janez Janša. Ali bo Tonin kaj več, bomo še videli.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu