Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zavožena kampanja: Janković tokratnih volitev je Erjavec

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th junij 2018, 01:10 pop

Rezultat predčasnih volitev v državni zbor danes potrjuje državna volilna komisij. Ker so znani končni rezultati, koliko volivcev je glasovalo za katero stranko, je mogoče izračunati, kakšna povračila stroškov kampanj bodo dobile stranke in vsaj približno tudi, kako učinkovite so bile kampanje in kdo je najbolj zavozil.

Erjavec precej blizu Jankoviću

Pred štirimi leti je kampanjo z naskokom najbolj zavozil Zoran Janković, ki je v propagando za Pozitivno Slovenijo investiral 243.976 evrov, a s tem prepričal le 25.975 volivcev, kar je bilo manj kot tri odstotke glasujočih. Vsak glas ga je stal skoraj deset evrov. Letos je njegovo vlogo prevzel Karl Erjavec, ki je s poražencem prejšnjih volitev pred odločanjem ljudi sklenil celo koalicijo. Razglasila sta, da je to koalicija proti Janezu Janši. A volivci tega levičarskega sektašenja niso nagradili.  Iz DeSUS so pred volitvami napovedali, da bodo za kampanjo porabili 265.000 evrov, s to vsoto pa so se komaj prebili v državni zbor. Volilo jih je 4,9 odstotka glasujočih. Vsak volivec jih je stal okoli šest evrov. Zdi se torej, da je Erjavec pogorel nekoliko manj močno kot Janković. A to še ni zanesljivo. Povsem točne ocene bodo mogoče šele, ko bodo stranke pripravile uradna poročila, koliko so porabile za kampanje in ko jih bo preverilo še računsko sodišče. Pred volitvami številne stranke praviloma napovedo krepko nižje stroške kot so jih pozneje dejansko imele. Pred štirimi leti je SD Dejana Židana za kampanjo napovedal 120.000 evrov stroškov, porabila pa 246.954 evrov, NSi, ki jo je takrat vodila Ljudmila Novak je napovedala proračun sto tisoč evrov, porabili so 172.957, SDS pa je napovedala 170.000, porabila pa 168.945 evrov.

Podatki za letos so takšni:

Ker so znani rezultati, koliko glasov je dobila katera stranka, je jasno tudi, kolikšno delno povrnitev stroškov kampanj bodo dobile stranke. Tega denar stranke ne dobijo takoj. Najprej morajo v štirih mesecih zaprti posebne račune, denar pa bodo dobili, ko poslovanje pregleda in oceni računsko sodišče. Že prej (že za ta mesec) pa bodo dobili spremenjene mesečne dotacije. Kolikšne so na letni ravni, je izračunano približno, prave vsote bodo do konca meseca izračunali v državnem zboru, ki zadnjih pet let iz svojega proračuna to tudi izplačuje. Dotacije dobijo vse stranke, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev. Delna povračila stroškov kampanj, v višini 33 centov za vsakega volivca, pa le stranke, ki imajo poslance. Stranke med dvema in štirimi odstotki, to sta SLS in Pirati,  dobita manjše povračilo stroškov kampanj: 17 centov za vsak glas volivca. Stranke z nižjimi deleži ne dobijo nič.  Številke so takšne:

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu