Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šefic o vse več migrantih z veleposlanico Srbije in makedonsko sekretarko

Print Friendly, PDF & Email

“V zadnjih mesecih lanskega leta se je odprla nova migracijska pot, ki vodi iz Grčije prek Albanije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine v Hrvaško in Slovenijo. Kljub večjemu številu nezakonitih prehodov slovenske meje, slovenska policija razmere obvladuje, pripravljene imamo načrte za ravnanje v primeru velikega povečanja prihodov migrantov. V primerjavi z migracijami v letih 2015 in 2016 je zdaj struktura migrantov bistveno drugačna, saj prevladujejo državljani Alžirije, Pakistana in ostalih severnoafriških držav, so iz notranjega ministrstva javnost danes obvestili o pogovoru državnega sekretarja  Boštjana Šefica ta teden z veleposlanico Srbije  Zorano Vlatković.  Po telefonu je Šefic govoril tudi z državno sekretarko na notranjem ministrstvu Makedonije Magdaleno Nestorovsko.

Iranski državljani iz Srbije?

“Čeprav Slovenija ni ciljna država, večina migrantov pri nas zaprosi za mednarodno zaščito, kar predstavlja pritisk na slovenski azilni sistem,” so iz notranjega ministrstva povzeli vsebino pogovora z veleposlanico Srbije, ki jo je Šefic opozoril, da se v zadnjem obdobju povečuje število iranskih državljanov pri nezakonitih prehodih slovenske meje, na kar vsekakor vpliva brezvizumski režim Srbije z Iranom. Veleposlanica je situacijo v Srbiji ocenila kot stabilno, še vedno beležijo poskuse nezakonitega prečkanja meje, čeprav v manjšem obsegu, kot je bilo to v preteklih letih. Pohvalila je sodelovanje z agencijo Frontex, ki srbskim organom pomaga pri nadzoru meje z Bolgarijo. Državni sekretarki na ministrstvu za notranje zadeve Makedonije Magdaleni Nestorovski pa je Šefic predstavil situacijo na področju migracij v Sloveniji, rezultate pogovorov z državami v regiji v zadnjem obdobju in prizadevanja Slovenije. Šefic si želi sodelovanje Makedonije na področju migracij. Državna sekretarka Nestorovska je potrdila pripravljenost Makedonije za aktivno sodelovanje.

V skrajnem primeru: Zaprtje meje

Kot sem poročal je ta teden o položaju v Sloveniji, ker je migrantov vse več, od tod pa seveda bežijo proti Avstriji, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar govorila z avstrijskem ministrom za notranje zadeve Herbertom Kicklom. Ministrica je v telefonskem pogovoru opozorila – so danes sporočili iz notranjega ministrstva – tudi, da lahko država ukrepa po dopolnjenem zakonu o tujcih (10. a in 10. b člen) iz začetka lanskega leta, ki omogoča, da lahko v primeru velike stiske državni zbor omeji možnosti vstopa v državo migrantom, tiste, ki so že vstopili, pa po naglem postopku vrne sosednji državi, to je Hrvaški.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu