Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rupel o ruskem vmešavanju v volitve: “Škandal je, ker je Erjavec to kar sprejel”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th april 2018, 02:00 pop

“Seveda je šel predaleč,” je nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel ocenil, da je veleposlanik Rusije Doku Gapurovič Zavgajev s predvolilno podporo Desusu Karla Erjavca kršil dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih.  Podobno je opozoril, da česa podobnega še ni videl tudi Jožef Horvat, ki vodi poslanski klub NSi in odbor za zunanjo politiko v državnem zboru.

MZZ: Podpora Erjavcu ni vmešavanje v notranje zadeve

“To ni vmešavanje v notranje zadeve v smislu določb Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih,” pa so mi iz zunanjega ministrstva danes odgovorili na vprašanje, kako razumejo izjave veleposlanika Rusije Dokuja Gapurovič Zavgajeva.

Konec prejšnjega tedna je ob podpisu pogodbe Geoplina z Gaspromom o nakupu plina iz Rusije, ko je predsednik republike Borut Pahor že odločal o razpisu predčasnih volitev, Zavgajev z javno izjavo neposredno podprl stranko Desus, ki jo vodi zunanji minister Karl Erjavec. Da je bilo to nenavadno so se  konec prejšnjega tedna začudili na javni televiziji, kjer so tudi predvajali izjavo, ko Zavgajev pove, da bi rad dodal  nekaj pomembnega, ker v Sloveniji poteka predvolilna kampanjam in potem dodal: Stranka Desus, ki jo vodi Karl Erjavec ima kaj pokazati, ima konkretne dolgoročne programe…

Dunajska konvencija, o kateri govorijo iz zunanjega ministrstva, diplomatske predstavnike obvezuje, da:

“Ne glede na privilegije in imunitete morajo vse osebe, ki jih uživajo, spoštovati zakone in druge predpise države sprejemnice. Prav tako se ne smejo vmešavati v njene notranje zadeve.”

Podpora enemu od politikov in njegovi stranki v času pred volitvami je – se zdi – precej očiten primer vmešavanja v notranjo politiko.

Rupel: Je vmešavanje, pa če se na glavo postavijo

Dimitrij Rupel, ob njem Matej Tonin, Jožef Horvat, desno Ernest Petrič Foto: DZ/Borut Peršolja

Za mnenje o zapletu sem vprašal večkratnega zunanjega ministra, ki je zunanje ministrstvo ob osamosvojitvi tudi ustanavljal, Dimitrija Rupla. O tem, ali je šel Zavgajev predaleč, je Rupel dejal:

“Seveda je šel predaleč. Marsikomu je žal, da nismo izgnali kakšnega ruskega diplomata. Denimo, tega nesrečnega veleposlanika. Dovolil si je preveč. Še bolj problematično pa je, da je zunanji minister Karl Erjavec to sprejel. Zunanji minister bi moral braniti principe mednarodnega sodelovanja in konvencij. Seveda je to, kar je storil Zavgajev, kršitev Dunajske konvencije… Pa če se na ministrstvu za zunanje zadeve postavijo na glavo.  Vprašajte poznavalce mednarodnega prava. Ravnokar sem bil na sestanku, na katerem je bil tudi profesor Ernest Petrič in sva govorila tudi o tem… Glavni problem je zame, da si Erjavec gospodarsko diplomacijo predstavlja tako, da si zagotovi volilno podporo s tem, ko je podpisana pogodba o tem, da nam bodo Rusi dobavljali plin. To je škandal.” Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) pa je povedal, da še razmišlja, kako bi reagiral, verjetno bo od zunanjega ministrstva zahteval pojasnila kot vodja poslanske skupine NSi. Dejal je: “Še nisem videl, da bi kak veleposlanik eksplicitno podprl eno politično stranko in to tik pred volitvami. To je hudo. Če bi to naredil nekdanji ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli, bi ga za dalj časa zaprli v Mladiko (stavba zunanjega ministrstva – opomba novinarja), če se pošalim.”

Podobno so se odzvali tudi iz največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše:


Celoten odgovor zunanjega ministrstva, kako ocenjujejo ravnanje Zavgajeva je tak:

“Izjavo ruskega veleposlanika v RS Zavgajeva razumemo kot podporo ministru Erjavcu za njegova prizadevanja pri podpori krepitve gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo. Izjava je bila podana v kontekstu udeležbe ministra Erjavca na dogodku ob podpisu komercialne pogodbe med slovenskim in ruskim podjetjem.

Pohvala dela ministra Erjavca s strani veleposlanika Zavgajeva na dogodku, ki pomeni krepitev gospodarskih vezi med državami, ni vmešavanje v notranje zadeve RS v smislu določb Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.”

 

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu