Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nacionalistična kampanja: Bo DZ za več pravic narodov socialistične Jugoslavije?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2018, 12:17 dop

Državni zbor bo na zahtevo poslancev SMC in Levice jutri več kot štiri ure razpravljal o zakonu o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje socialistične Jugoslavije (SFRJ). Večino časa za razprave so rezervirali iz SMC. Vlada je napovedala vsega pet minut. Dodatno (finančno) skrb države za narode socialistične Jugoslavije je ta mesec nenadoma predlagalo 24 poslancev SMC Mira Cerarja (od 35), dva iz Desus Karla Erjavca (od 11) in po vseh pet iz SD Dejana Židana in Levice Luke Meseca. Glavna novost bi bila, da bi za narode nekdanje SFRJ ustanovili nov državni urad, ki bi skrbel za njihove kolektivne kulturne pravice. V parlamentu bo prvo branje, splošna razprava o tem, kaj bi z zakonom urejali, ki jo običajno preskočijo. Ker smo tik pred volitvami je precej jasno, da gre za uporabo parlamenta za kampanjo in ne za resne spremembe.

Za urad vladajočih za SFRJ narode ni skoraj nihče

Kaj menite o predlogu, da bi vladajoči ustanovili poseben urad za pravice narodov bivše SFRJ, ste številni bralci Spletnega časopisa ta mesec odgovarjali v anketi. Odgovori so bili grafično povzeto takšni:

Krepko več kot polovica od več kot osemsto bralcev, je na vprašanje, kdo bi si najbolj zaslužil nov državni urad, odgovorila, da nihče.

Povezan članek, ki je nastal ob vložitvi predloga za dodatno urejanje položaja narodov SFRJ

Verjetno, ker je uradov v državi že preveč in so številni le tratenje denarja. Na drugem mestu je odgovor, da bi ustanovili urad za otroke iz O.Š. Alojzija Šuštarja.

Koalicija, ki poskuša tik pred volitvami nenadoma urediti kolektivne pravice narodov države, ki že skoraj tri desetletja ne obstaja, je ta teden ponovno zavrnila spoštovanje sodbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo diskriminacijo pri financiranju osnovnega šolanja otrok v osnovni šoli Alojzija Šuštarja. To šolo obiskujejo pretežno otroci iz katoliških družin. Država obvezni program osnovnega šolanja tam financira le 85 odstotno. Po sodbi ustavnega sodišča bi ga že več kot dve leti morala sto odstotno. A poslanci z leve sodbo zavračajo.

Relativno visoko je odgovor, da bi urad morali ustanoviti za nemško narodno skupnost, ki jo predlagatelji spregledajo na celi črti, čeprav glede na zgodovinska dejstva ta izpolnjuje pogoje za posebno obravnavo in varovanje v Sloveniji.

Daleč najmanj bralcev, le deset, kar je manj kot odstotek, jih je bilo za nov urad za narode bivše SFRJ, ki si ga tik pred volitvami izmišlja leva večina poslancev v DZ.

Glasovati je mogoče še vedno:

Kdo bi po vašem mnenju potreboval nov urad?

View Results

Loading ... Loading ...

Nacionalistična kampanja v državnem zboru

V spletnem časopisu sem že opozoril, da gre za zakon, katerega namen je predvolilna kampanja z burkanjem nacionalističnih čustev, da bi si predlagatelji zagotovili dodatne glasove volivcev, saj bi sicer spremembo predlagala vlada in to ne tik pred volitvami. Če bi resno mislili, bi ta urad že ustanovili in uredili morebitne kolektivne pravice Srbov, Hrvatov, Bosancev, Albancev, Makedoncev in drugih, če je kakšne res treba urediti.

V koalicijski pogodbi, ki jo je za SMC Miro Cerar na začetku mandata podpisal z DeSUS Karla Erjavca in SD Dejana Židana so se tako zavezali k urejanju pravic narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji:

“Nadaljevali bomo prizadevanja za ureditev kolektivnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v RS…”

Tik pred volitvami so se nenadoma spomnili.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu