Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Požar po poti Slivnika, Vilfana, Biziljeve in Jankovića

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th februar 2018, 08:31 pop

Bojan Požar je na spletnih omrežjih sprožil obsežne polemike, ko je ob prevzemu Liste za Maribor in napovedi kandidature na parlamentarnih volitvah, sporočil, da ostaja novinar. Številni so upali, da se ga bodo končno znebili. Podobno je v preteklosti ravnal Zoran Janković, ki je odločno zavračal, da bi bil politik celo, ko je že opravljal politične funkcije. Ima se za podjetnika. Tajkuna. Se mu je kar obneslo. Ni pa še jasno, ali se bo obneslo tudi Požarju, ki nikakor ni prvi novinar, ki se poskuša v politiki. Je pa med bolj ambicioznimi, ker je za pohod na oblast ta teden postal kar šef lastne stranke. Pozornost pa je Požar pritegnil že poleti, ko je ustanavljal svoje gibanje, kar je bil korak, ki je kazal podobno smer.

Pogosti prestopi novinarjev v politiko

Eden od novinarskih dvobojev na spletu Darijan Košir: Bojan Požar

Požar danes še ni politik in povsem legitimno trdi, da je in še nekaj časa bo novinar. Za zdaj politik šele želi biti. Namerava kandidirati. Trenutno ne more, ker predsednik Borut Pahor volitev še ni razpisal. Če uporabim njegov besednjak, je Požar trenutno “wannabe” politik.  Takšnih, ki so kot novinarji kandidirali za politične funkcije, je bilo v zgodovini države že veliko in to ni nič posebnega. Ni pa vsem uspelo. Pokojnemu Danilu Slivniku, ki je bil na nek način politik že kot član centralnega komiteja Zveze komunistov, ni uspelo leta 1996, ko je neuspešno kandidiral za poslanca na listi SDS. A vrsti novinarjev je prestop med politike uspel. Novinar je bil Roberto Battelli (poslanec narodnosti), ki je bil ob Janezu Janši (SDS) doslej za poslanca edini izvoljen na čisto vseh volitvah, kar ljudje po propadu socializma spet relativno svobodno volimo oblast. Za poslanki sta bili izvoljeni novinarki TV Slovenija Danica Simšič in Ljerka Bizilj. Simšičeva je pozneje postala županja Ljubljane, Biziljeva pa te dni odstopa kot direktorica javne televizije. Za poslanca je bil izvoljen tudi nekdanji novinar Večera Miro Petek (SDS), ki je bil pozneje nekaj časa odgovorni urednik Nove24TV. V politične vode je zašel tudi nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir, ki je iz vrha časopisa prestopil za šefa komuniciranja vlade Boruta Pahorja, kjer je plačal zanimive spote z Urško Čepin. Te dni, ko je ustavno sodišče razveljavilo člen zakona, ki je bil uzakonjen v času Pahorjeve vlade in je omogočil privilegij plačevanja Čepinove, je Košir urednik na Dnevniku. Podobno je v politiko prestopil nekdanji odgovorni urednik Dela Mitja Meršol, ki je bil še kot novinar izvoljen za mestnega svetnika liste Zorana Jankovića, pozneje pa je ta sodelavec obveščevalne službe prejšnjega sistema  postal celo poslanec Jankovićeve stranke PS. Prestopi iz novinarstva v politiko in nazaj v velike medije, so precej običajni. A bolj uspevajo novinarjem z leve, ki imajo več svojih medijev, v katere je mogoče “prestopati”. Te težave Bojan Požar ne bo imel, ker je eden redkih, ki ima svoj lasten medij in se lahko vanj kadarkoli vrne brez pomoči “svoje politične opcije”.

Je Požar lahko hkrati poslanec in novinar?

Pri Vilfanu smo izvedeli, da poslanci dodatno lahko delajo kot novinarji Foto: DZ

Dilema je pravzaprav, ali mora res opustiti novinarsko in uredniško delo, če bo morebiti izvoljen za poslanca. A tudi ta dilema je razčiščena, a se to javnosti te dni nekoliko prikriva. Lahko bo hkrati opravljal delo poslanca in novinarja, če bo to želel. O tem je državni zbor odločal, ko je poslanec Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića zaprosil, ali sme ob poslanskem delu komentirati velike košarkarske dogodke. To je novinarsko delo. Po nekaj začetnih pomislekih so Petru Vilfanu dodatno novinarsko delo v DZ dovolili. V zaprosilu je Vilfan zapisal, da bo opravljal »zahtevnejše strokovno, znanstveno in pedagoško delo s področja komentiranja velikih košarkarskih dogodkov kot so evro liga, evropska prvenstva, svetovna prvenstva, olimpijske igre.« Opozoril je, da bi večletna prekinitev pomenila konec možnosti opravljanja dela komentatorja športnih dogodkov. Poslanka Eva Irgl (SDS) je takrat opozorila, da se je delu na javni televiziji morala sama odpovedati, ko se je odločila za politiko in da je podobno storila tudi poslanka Melita Župevc (PS), ki je bila nekoč novinarka komercialne televizije. Po mnenju Irglove bi Vilfanovo delo za javno RTV lahko pomenilo tudi zlorabo medija za utrjevanje ugleda tega politika med volivci. Za nabiranje političnih točk zanj in za njegovo stranko.

Na koncu je večina dodatno delo ob poslanskem Vilfanu dovolila. Kar velja za Vilfana, velja tudi za Požarja. Vilfan je postal prestopnik tudi na druge načine. Tik pred volitvami leta 2014 je celo odstopil kot poslanec. Iz stranke Zorana Jankovića je najprej prestopil k novi stranki Alenke Bratušek, ko je Janković odmrznil svoj status predsednika in sprožil padec vlade Alenke Bratušek . Zatem je Vilfan odstopil še kot poslanec, ker je 10. maja 2014 povozil 84 letnega pešca. »To sem naredil zaradi sebe. To sem naredil zaradi ljudi, ki me poznajo in so to od mene tudi pričakovali,« je povedal ob odstopu in zagotovil, da poslej pred vožnjo ne bo več spil enega, dveh ali treh piv. Uradno testiranje je pozneje pokazalo, da je imel Vilfan v krvi še dovoljeno količino alkohola. Je pa kljub odstopu kandidiral za evropskega in slovenskega poslanca. Za evropskega poslanca ni bil izvoljen, mu je pa na parlamentarnih uspelo priti v parlament za stranko Zaab, iz katere pa je po volitvah izstopil in prestopil v Desus Karla Erjavca.

Med Jankovićem in Šarcem
Marjan Šarec lani med potovanjem z avtobusom po državi

Ali bo Požar res politik, bomo izvedeli junija. Odločali bodo volivci in ne ljudje na spletnih omrežjih. Nekaj vpliva pa bodo imeli tudi mediji. V velikih tiskanih Požar ni najbolj priljubljen, čeprav je bil v preteklosti v službi pri največjih tiskanih medijih in jih torej precej osebno pozna. V podjetju Delo je pisal za Slovenske novice, pri Dnevniku pa je vodil tabloid Direkt.  Da bo Požar vedno lahko objavljal svoja mnenja, celo če se odreče hkratnemu uredniškemu in novinarskemu delu, pa ni nič sporno. Smo svobodna država. Številni politiki imajo kar uspešne bloge. Denimo, Vinko Gorenak, ki pa se po branosti Pozareportu ne približa.

Pred predsedniškimi volitvami je imel na nek način svoj blog (predvolilni dnevnik) tudi Marjan Šarec, ki se, podobno kot Požar, namerava podati na parlamentarne volitve. A Šarec bo, če bo izvoljen za poslanca, avtomatično izgubil župansko funkcijo. To hkratnost pa so poslanci prepovedali. Ne bo pa za Šarca to velika katastrofa, ker bodo čez nekaj mesecev itak še lokalne volitve in se lahko, podobno kot nekoč Zoran Janković, na svojo staro funkcijo tudi vrne, če z morebitno novo poslansko ne bo zadovoljen.

Janković je nekoč to že storil, ker ga je zanimalo le vladanje. Bolje vladati Ljubljani kot biti v opoziciji na državni ravni.

Kje bo Požar, pa bomo že še videli. Glede na 33 točk, ki jih je razglasil, pa je že mogoče reči, da je dovolj velik populist. Škoda, ker se ni nekoliko bolj poglobil v ustavno ureditev, po kateri marsikaj ni mogoče. Nekoliko pa je vprašljivo tudi, ali se mu s projektom legalizacije marihuane res splača spopadati za primat z Levico, SD, Pirati in nazadnje še SMC.

A vsaj dolgčas ni in ne bo. To pa Požar jamči.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu