Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo (II. del)?

(Last Updated On: 05/01/2018)
image_pdfimage_print

Pojasnila, zakaj so šefici uprave slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidiji Glavina za štirideset odstotkov povišali plačo, je na seji vlade zahteval kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan. A odgovorov Židan še ni dobil. Kot je sporočil v spletni komunikaciji bo vlada o tem razpravljala čez teden, ko bo na sejo vlade prišel tudi šef nadzornega sveta SDH Damjan Belič.

Po Logarju in Muršičevi še Židan

Plače je Glavini za 40 odstotkov povišal nadzorni svet. V nadzornem svetu je ob Beliču še njegov namestnik Duško Kos, člani so Igor Kržan, Andrej Bertoncelj in Janez Vipotnik. Da je nenadno povišanje plače sprožilo veliko čudenje, sem poročal že pred novim letom, ker sta kar dva poslanca v času praznikov od vlade zahtevala pojasnila o tej nenadni velikodušnosti.  Ob Anžetu Logarju iz opozicijske SDS je pojasnila, zakaj njena vlada nenadoma krepko viša plače šefici Glavina in članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič, zahtevala še Bojana Muršič iz vladne SD. Židan je že pred novim letom napovedal, da bo na vladi zahteval odgovore in takrat dodal: “Sem pa zaskrbljen. Število zadev, ki jih bo naslednja vlada morala sanirati, se povečuje. Pa lep pozdrav.”

Danes je nekdanjemu ministru Mateju Lahovniku Židan po seji vlade tvitnil to:

Iz vlade so dogajanje pojasnili s takšnim sporočilom:

Višino prejemkov uprav mora SDH razkriti v letnih poročilih. Zadnje je bilo objavljeno za leto 2016, takrat je sredi leta Glavina vodenje SDH šele prevzela. Podatki o plačah in drugih ugodnostih uprave za leto 2016 so  bili takšni:

V parlamentu je, a že po novem letu, na vladni naslov odpotovalo še tretje zaporedno poslansko vprašanje o višanju plač. Tokrat sprašuje še poslanec SDS Franc Breznik, ki podobno kot že prej Logar in Muršičeva pove, da je v medijih zasledil, da je nadzorni svet SDH 22. decembra 2017 povišal osnovno plačo predsednici uprave Glavini na 15.500 eurov, s tem pa tudi drugi članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič.

Breznik: Je Vipotnik primeren?

Nadzorni svet je – trdi Breznik – osnovno plačo predsednici uprave zvišal manj kot teden dni po imenovanju Janeza Vipotnika za člana Nadzornega sveta SDH.

Breznik o tem vladi piše:

“Janez Vipotnik, ki živi in dela v Londonu, je po nekaterih informacijah opravil izpit za nadzornika šele nekaj mesecev pred imenovanjem za člana Nadzornega sveta SDH in do imenovanja ni nadzoroval poslovanja katerekoli večje družbe, ki bi bila primerljiva s SDH. Znan pa je po tem, da je v času pred in po osamosvajanju opravljal direktorske funkcije v podjetjih tik pred njihovim propadom. To velja za takratno družbo Iskra in kasneje tudi za NLB d.d., ko je bil član upravnega odbora pred prvo dokapitalizacijo, ki je preprečila stečaj NLB d.d. Oseba, ki je z njim sodelovala je o njemu in njegovi vlogi po osamosvojitvi povedala sledeče: »Enkrat je prišel Gosar, nekdanji direktor Mercatorja, Nano Vipotnik (Janez Vipotnik) iz Iskre, pet jih je bilo, velikih direktorjev. In je rekel, da bi naredili tako, kot je rekel Mencinger, da bi pet odstotkov podjetja podarili direktorjem, potem bi pa oni v petih, desetih letih iz dobička izčrpavali podjetje in bi ga na koncu privatizirali, posojilo bi pa dala Ljubljanska banka ali pa Mariborska banka.« Bil je in je še vedno kader tranzicijske levice, ki naj bi po mnenju vlade učinkovito opravljal funkcijo nadzornika, čeprav ne živi v Sloveniji in takšne funkcije do tega imenovanja sploh še ni opravljal.”

Breznik sprašuje vlado ali bo, ker je leta 2015 zamenjala upravni odbor DUTB zaradi previsokih plač, enako ravnala tokrat in ali držijo navedbe, da je Janez Vipotnik opravil izpit za nadzornika šele nekaj mesecev pred imenovanjem za nadzornika SDH in to celo preko predsednice uprave SDH Lidije Glavina. Vlado sprašuje tudi, ali je prav, da državni SDH nadzorniku Vipotniku za vsako udeležbo na nadzorni seji plačuje potne stroške iz Londona, ki so višji kot nadomestilo za udeležbo na sejah.

Celotno že tretje poslansko vprašanje je takšno:

de6150da56c9ed2dc697

 

(Visited 1.113 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: