Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo (II. del)?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th januar 2018, 07:45 dop

Pojasnila, zakaj so šefici uprave slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidiji Glavina za štirideset odstotkov povišali plačo, je na seji vlade zahteval kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan. A odgovorov Židan še ni dobil. Kot je sporočil v spletni komunikaciji bo vlada o tem razpravljala čez teden, ko bo na sejo vlade prišel tudi šef nadzornega sveta SDH Damjan Belič.

Po Logarju in Muršičevi še Židan

Plače je Glavini za 40 odstotkov povišal nadzorni svet. V nadzornem svetu je ob Beliču še njegov namestnik Duško Kos, člani so Igor Kržan, Andrej Bertoncelj in Janez Vipotnik. Da je nenadno povišanje plače sprožilo veliko čudenje, sem poročal že pred novim letom, ker sta kar dva poslanca v času praznikov od vlade zahtevala pojasnila o tej nenadni velikodušnosti.  Ob Anžetu Logarju iz opozicijske SDS je pojasnila, zakaj njena vlada nenadoma krepko viša plače šefici Glavina in članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič, zahtevala še Bojana Muršič iz vladne SD. Židan je že pred novim letom napovedal, da bo na vladi zahteval odgovore in takrat dodal: “Sem pa zaskrbljen. Število zadev, ki jih bo naslednja vlada morala sanirati, se povečuje. Pa lep pozdrav.”

Danes je nekdanjemu ministru Mateju Lahovniku Židan po seji vlade tvitnil to:

Iz vlade so dogajanje pojasnili s takšnim sporočilom:

Višino prejemkov uprav mora SDH razkriti v letnih poročilih. Zadnje je bilo objavljeno za leto 2016, takrat je sredi leta Glavina vodenje SDH šele prevzela. Podatki o plačah in drugih ugodnostih uprave za leto 2016 so  bili takšni:

V parlamentu je, a že po novem letu, na vladni naslov odpotovalo še tretje zaporedno poslansko vprašanje o višanju plač. Tokrat sprašuje še poslanec SDS Franc Breznik, ki podobno kot že prej Logar in Muršičeva pove, da je v medijih zasledil, da je nadzorni svet SDH 22. decembra 2017 povišal osnovno plačo predsednici uprave Glavini na 15.500 eurov, s tem pa tudi drugi članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič.

Breznik: Je Vipotnik primeren?

Nadzorni svet je – trdi Breznik – osnovno plačo predsednici uprave zvišal manj kot teden dni po imenovanju Janeza Vipotnika za člana Nadzornega sveta SDH.

Breznik o tem vladi piše:

“Janez Vipotnik, ki živi in dela v Londonu, je po nekaterih informacijah opravil izpit za nadzornika šele nekaj mesecev pred imenovanjem za člana Nadzornega sveta SDH in do imenovanja ni nadzoroval poslovanja katerekoli večje družbe, ki bi bila primerljiva s SDH. Znan pa je po tem, da je v času pred in po osamosvajanju opravljal direktorske funkcije v podjetjih tik pred njihovim propadom. To velja za takratno družbo Iskra in kasneje tudi za NLB d.d., ko je bil član upravnega odbora pred prvo dokapitalizacijo, ki je preprečila stečaj NLB d.d. Oseba, ki je z njim sodelovala je o njemu in njegovi vlogi po osamosvojitvi povedala sledeče: »Enkrat je prišel Gosar, nekdanji direktor Mercatorja, Nano Vipotnik (Janez Vipotnik) iz Iskre, pet jih je bilo, velikih direktorjev. In je rekel, da bi naredili tako, kot je rekel Mencinger, da bi pet odstotkov podjetja podarili direktorjem, potem bi pa oni v petih, desetih letih iz dobička izčrpavali podjetje in bi ga na koncu privatizirali, posojilo bi pa dala Ljubljanska banka ali pa Mariborska banka.« Bil je in je še vedno kader tranzicijske levice, ki naj bi po mnenju vlade učinkovito opravljal funkcijo nadzornika, čeprav ne živi v Sloveniji in takšne funkcije do tega imenovanja sploh še ni opravljal.”

Breznik sprašuje vlado ali bo, ker je leta 2015 zamenjala upravni odbor DUTB zaradi previsokih plač, enako ravnala tokrat in ali držijo navedbe, da je Janez Vipotnik opravil izpit za nadzornika šele nekaj mesecev pred imenovanjem za nadzornika SDH in to celo preko predsednice uprave SDH Lidije Glavina. Vlado sprašuje tudi, ali je prav, da državni SDH nadzorniku Vipotniku za vsako udeležbo na nadzorni seji plačuje potne stroške iz Londona, ki so višji kot nadomestilo za udeležbo na sejah.

Celotno že tretje poslansko vprašanje je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/01/de6150da56c9ed2dc697.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu