Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS predlaga ustavno obtožbo, Cerar trdi, da ni utemeljeno

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th november 2017, 08:26 pop

Foto: DZ/Barbara Žejavac

»Dejanje predsednika vlade pomeni neposreden poseg v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je po našem mnenju s tem storil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja za to, da je dosegel neizročitev in neizvršitev zakonske odločbe,« je poslanec SDS Vinko Gorenak pojasnil, zakaj se je SDS odločila za vložitev ustavne obtožbe proti premieru Miru Cerarju (SMC).

Premier: Neutemeljeno, politizacija….

Povsem neutemeljeno, poskus politikantskega ravnanja Janeza Janše in SDS, se je v vladni palači na napoved odzval premier Cerar, ki pa je opozoril, da ima le medijske informacije, besedila predloga ustavne obtožbe pa še ni videl. Objavljeno je to besedilo na koncu tega članka.

Na spletnih omrežjih je premier to ponovil tako:

 

Možnosti, da bi bil postopek proti Cerarju tudi sprožen je zelo majhna. Za to bi namreč moralo glasovati 46 poslancev. Zdi se, da jih glede na strankarska razmerja sil SDS nikakor ne bo mogla zbrati.

Cerarju iz SDS očitajo zlorabo pooblastil in s tem kršitev ustave, ker je preprečil izročitev sirskega begunca Ahmada Shamieha Hrvaški. Ta država bi, tudi po odločitvi evropskega sodišča,  morala odločati o njegovi prošnji za azil. Cerar je izročitev ustavil zaradi ostrih pritiskov koalicijskih poslancev in poslancev opozicijske Levice

Predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD) je Shamieha pred premierom Cerarjem in notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar (SMC) včeraj “reševal” celo tako, da mu je zatočišče zagotovil v prostorih parlamenta, kamor sta tujca prišla pozdravit šef SD Dejan Židan in predsednik DZ Milan Brglez (SMC).

Ponuditi zatočišče v DZ tujcu pred izgonom, ki ga je poskušala izpeljati vlada, je popolna novost. Kaj podobnega se v zgodovini države še ni zgodilo.

Je premier kršil ali ne?

MNZ je izdalo dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti nezakoniti sirski migrant včeraj deportiran na ozemlje Republike Hrvaške, je opozoril Gorenak in dodal, da je bil akt izvršljiv in ga ne more odpraviti nihče več. “Akt je bil zakonit, preizkušen tudi na vrhovnem sodišču, evropskem sodišču in ustavnem sodišču,« je še opozoril Gorenak.

“Nisem kršil ne ustave in ne zakonov, zato odločno zavračam tak predlog ustavne obtožbe kot povsem neutemeljen,” se je na predlog SDS odzval Cerar in ocenil, da gre za nov politikantski manever Janeza Janše in SDS. “Ko v desetih interpelacijah ni bil uspešen, zdaj poskuša še z ustavno obtožbo diskreditirati vlado in mene, ovirati delo vlade v sklepnem delu mandata,” je dejal premier in dodal, da pa bo “delo vlade teklo nemoteno”.

Na bolj konkretna vprašanja, kako so bili postopki izročanja tujca Hrvaški ustavljeni in kako bo ravnala vlada, pa ni podrobneje odgovarjal ali povedal kaj novega.

Kaj menite o predlogu in ravnanju premiera lahko odgovorite v spletni anketi

SDS predlaga, naj DZ obtoži premiera Mira Cerarja kršitve ustave, ker je preprečil izročitev Ahmada Shamieha Hrvaški. Kaj menite o tem?

  • Premier je prekoračil svoja pooblastila in kršil ustavno ureditev (96%, 1.110 Votes)
  • Premeir ni prekoračil svojih pooblastil in ni kršil ustavne ureditve (4%, 46 Votes)

Total Voters: 1.156

Loading ... Loading ...

Celoten predlog ustavne obtožbe je tak:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/11/Ustavna-obtožba-Predsednika-vlade-RS.pdf” title=”Ustavna obtožba Predsednika vlade RS”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu