Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor vladajočim: Odločitve sodišč je treba spoštovati, če pa…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th april 2018, 07:33 dop

Borut Pahor Foto DZ/Barbara Žejavac

Odločitve sodišč je potrebno spoštovati. Če se vlada že odloča drugače, pa mora to prepričljivo utemeljiti, da ne ustvari precedensa.

Tako se je predsednik republike Borut Pahor odzval na nenavaden preobrat tik pred današnjo vrnitvijo Ahmada Shamieha Hrvaški, ker je po presoji sodišče ta država dolžna izpeljati postopek za priznanje azila. Hkrati se je s tem odzval na pozive tudi iz vladajoče SMC, da se mora poslej večkrat oglašati kot moralna avtoriteta.

Zatočišče tujcu kar v DZ

Foto: SD

Shamieha je vlada nameravala vrniti na Hrvaško po dolgem pravdanju med državo in tujcem, ki je v Slovenijo vstopil nezakonito, ustavil pa ga je avstrijski mejni nadzor, ki ga je sosednja država vzpostavila, ker je naš sistem v času množičnih migracij povsem odpovedal. Avstrijci mejo še vedno nadzorujejo. Kar kaže, da tukajšnji vladi ne zaupajo, da je sposobna obvladovati razmere, če se z migranti ponovno kaj zaostri.

Danes zjutraj sta predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD) in opozicijski poslanec Miha Kordiš (Levica) prosilca za azil iz Sirije izpred azilnega doma pripeljala v državni zbor, kjer je dobil zatoščišče v poslanski skupini SD.

Da bo zadržal izročitev, je dan prej napovedal premier Miro Cerar, a zjutraj to ni imelo kakšnega učinka.

Premier Miro Cerar pa se je na burno dogajanje zadnje dni, ki so ga zaznamovali protesti koalicijskih poslancev proti lastni vladi in množično podpisovanje peticije proti vračanju tujca, podpisal jo je tudi predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez, nazadnje odzval tako, da je danes sporočil, da bo vlada dovolila začasno bivanje tujcu in ga torej ne bo več vračala Hrvaški.

Je to že predvolilni čas?

Hkrati je Cerar kritiziral ravnanje SD, ki je zatočišče tujcu ponudila kar v svojih prostorih v parlamentu. Ocenil je, da nanje vplivajo bližajoče se volitve.

“Predsednik Borut Pahor je o primeru prosilca za azil Ahmada Shamieha že avgusta in novembra letos naslovil pismi na direktorat za upravne zadeve, migracije in naturalizacijo ministrstva za notranje zadeve in prosil za skrbno preučitev, glede na posebno občutljivost tematike,” so sporočili iz njegovega urada in dodali:

“Po tem so v zadevi odločila sodišča, nazadnje s pravnomočno sodbo konec oktobra tudi ustavno sodišče. Predsednik republike poudarja, da je potrebno odločitve sodišč spoštovati. V kolikor se bodo pristojni odločili drugače, mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera.”

Po zakonu o mednarodni zaščiti je ministrstvo za notranje zadeve za nagrade in povračila stroškov svetovalcem za begunce, ki prosilcem za mednarodno zaščito zagotavljajo podporo in pravno pomoč v postopkih pred upravnim in vrhovnim sodiščem  v tem primeru  izplačalo 322 evra. Stroški v postopku pred sodiščem Evropske unije pa niso nastali, so pojasnili iz državnega pravobranilstva in pojasnili še:

“Postopek pred Sodiščem EU ni nujni del postopka v zvezi z izročitvijo v drugo državo, ampak se postopek, kot je bil v konkretnem primeru (tj. postopek za sprejem predhodne odločbe, v katerem Sodišče EU odloča o razlagi prava EU) zgodi zelo redko, in sicer le, če se v postopku pred nacionalnim sodiščem postavi vprašanje v zvezi z razlago prava EU, o katerem se Sodišče EU še ni opredelilo. V konkretnem primeru se je to zgodilo, odločitev, ki jo je Sodišče EU sprejelo glede pravne razlage pa je sedaj zavezujoča za vse. Postopek pred Sodiščem EU je torej izjema in ne pravilo.”

Gorenak: ilegalni migrant

Na svoji spletni strani dogajanje ocenjuje tudi nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS). Tako zapiše:

“Za začetek nekaj dejstev za tiste, ki primera »Ahmed Scamieh« ne poznajo. Gre za sirskega ilegalnega migranta, poudarjam ilegalnega migranta, ki je v Slovenijo dokazano ilegalno vstopil iz Hrvaške februarja lani. Ker ga je že obravnavala Hrvaška, ki ga je tudi popisala, je naše notranje ministrstvo že lani izdalo odločbo o njegovi vrnitvi na Hrvaško. Ker se je pritožil, je naše Vrhovno sodišče zaprosilo za stališče Evropsko sodišče, kako ravnati v takih primerih. Evropsko sodišče je odločilo, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška in da ga Slovenija lahko vrne na Hrvaško. Sledila je sodba našega Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločitev notranjega ministrstva, da se ilegalnega migranta deportira na Hrvaško.  To bi se moralo zgoditi danes dopoldan. Toliko o dejstvih. Včeraj so nekateri vidni politiki in poslanci zagnali vik in krik, da se deportacija ne sme zgoditi. Patetično so jim pritrjevali seveda vsi dominantni mediji. Sledil je nedopusten poseg Mira Cerarja, ki je organe odločanja pozval naj začasno zadržijo izvedbo deportacije. Poudarjam, da za kaj takega Cerar nima ne pravne podlage ne pravice in da to njegovo početje predstavlja najnevarnejši napad na odločitev Vrhovnega sodišča in neposreden poziv k nespoštovanju sodne odločitve, kar pa pomeni seveda odprtje vrat kaosu in anarhiji v državi.”

Gorenak je zapisal še:

“Situacija je popolnoma jasna, si predstavljate, da bi poslanci SDS Janeza Janšo, ko je konec junija 2014, moral v zapor na Dobu, prepeljali v Državni zbor in sporočili, da ne dovolimo izvrševanja sodne odločitve. Bi policija preplavila Državni zbor? Zagotovo bi in prav bi bilo tako. Zato policijo pozivam, da spoštuje zakon, prepreči izvrševanje kaznivih dejanj in takoj ukrepa zoper vse vpletene poslance in Cerarja.”

Več lahko preberete na povezavi:

http://www.vinkogorenak.net/2017/11/14/ahmad-shamieh-poslanci-in-cerar-s-kaznivim-dejanjem-nad-vrhovno-sodisce/

SMC: Premier se je odločil ustaviti

Celotna odločitev premiera Mira Cerarja, da ustaviti postopek vrnitve na Hrvaško, je – predstavljeno je vse in brez popravkov, kar so sporočili iz SMC – takšna:

“V današnji izjavi za javnost v zvezi s primerom Ahmada Šamija je predsednik vlade poudaril, da se je po preučitvi vseh z vsemi pravnimi in drugimi okoliščinami tega primera odločil ustaviti postopek vrnitev na Hrvaško. Poudaril je, da gre za izjemen primer, za usodo begunca, ki se je dobro vključil v našo skupnost in si aktivno prizadeva, da bi postal njen del.

V nadaljevanju izjave je podrobneje predstavil primer in spomnil, da tudi ta primer izvira iz jeseni 2015, ko je Slovenijo v približno šestih mesecih prečkalo okoli pol milijona migrantov. S pomočjo civilne družbe in nevladnih organizacij jih je država oskrbela s hrano, medicinsko oskrbo, z drugimi oblikami pomoči, ustreznimi prostori in jim omogočila dostojno obravnavo. Ob tem je Slovenija spoštovala vso evropsko zakonodajo, ki velja za tiste, ki so pri nas zaprosili za mednarodno zaščito.

»Ahmad Šami je iz Srbije vstopil v EU preko Hrvaške.«, je nadalje pojasnjeval predsednik vlade, »Iz Hrvaške je prišel v Slovenijo, kjer pa najprej ni zaprosil za azil, ampak je nadaljeval v Republiko Avstrijo. Ob zavrnitvi vstopa s strani Avstrije se je odločil, da februarja 2016 zaprosi za mednarodno zaščito v Sloveniji. Na ministrstvu za notranje zadeve so njegovo prošnjo obravnavali ažurno in jo junija 2016 zavrgli, saj je bilo v postopku in na podlagi vseh razpoložljivih dejstev ugotovljeno, da je skladno z določili Dublinske uredbe za obravnavo njegove prošnje odgovorna Republika Hrvaška in ne Slovenija.« V nadaljevanju postopka je Ahmad Šami uveljavljal pravico do sodnega varstva. Njegovo pritožbo so obravnavala vsa redna sodišča v Sloveniji, pa tudi sodišče EU Luksemburgu, ki je na koncu pritrdilo stališčem Republike Slovenije. Nazadnje je zadevo obravnavalo tudi naše Ustavno sodišče in jo zavrglo. Uporaba vseh pravnih sredstev je sam postopek seveda precej zavlekla.

»Moram poudariti«, je dejal predsednik vlade v izjavi za javnost, »da je bila odločitev sodišča EU za našo vlado in državo zelo pomembna, saj je potrdila, da smo kljub izjemni situaciji ravnali skladno s pravili Evropske unije. Menim pa tudi, da so torej po izrabi vseh pravnih sredstev in pritrditvi sodišč ministrstvu za notranje zadeve okoliščine primera v pravnem pogledu jasne. Ker je bil dublinski postopek končan s pravnomočno odločitvijo vrhovnega sodišča, da je z obravnavo tujca pristojna Hrvaška, MNZ in ministrica v tem pravnomočno končanem postopku kljub različnim pozivom nista mogla, ne moreta in ne smeta odločiti drugače«. Ob tem je izpostavil, da je v pravni državi treba spoštovati odločitve sodišča EU in odločitve naših sodišč.

Predsednik vlade se je s primerom podrobneje seznanil in se zaradi posebnih okoliščin primera odločil, da bo vlada na eni od prihodnjih sej na podlagi predloga vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov obravnavala obstoj interesa RS za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje. Na tej podlagi bo MNZ lahko izdal dovoljenje, za začasno prebivanje. Kot je dejal premier, izvedbo takšnega postopka omogoča 51. člen zakona o tujcih.”

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu