Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Lahko Pahor tokrat zmaga tudi na tujem?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th oktober 2017, 11:36 pop

Če bi pred petimi leti slabih sto tisoč volivcev, ki živijo v 140 državah po svetu, imelo odločilno besedo, Borut Pahor ne bi bil v drugem krogu volitev in ne bi postal predsednik republike.

A volivci v Sloveniji so jih preglasovali.

Večina v Nemčiji, na Hrvaškem in Avstriji

Za odločanje, kdo bo predsednik republike, je državna volilna komisije glasovnice tudi za tokratne volitve že poslala okoli 91.500 volivcem na tujem. Daleč največ državljanov, ki stalno živijo na tujem, je v Nemčiji, na Hrvaškem in v Avstriji. V seštevku je v teh treh državah več kot 42.000 volilnih upravičencev.

71.423 volivcev v evropskih državah bo po pošti dobilo glasovnice z imeni devetih predsedniških kandidatov.

Okoli 20.000 volivcev v bolj oddaljenih državah pa bo namesto običajne glasovnice dobilo le prazen list, na katerega morajo ime svojega kandidata vpisati sami. Še prej pa ugotoviti, kdo sploh kandidira. Te glasovnice so bile natisnjene, ko še ni bilo znano, kdo so kandidati.

15 držav z največ volivci predstavljam v preglednici:

 

Za morebitni drugi krog vsi volivci na tujem (vseh več kot 90.000) dobijo prazne glasovnice. V treh tednih med prvim in drugim krogom ne bi bilo mogoče natisniti in po pošti dostaviti glasovnic z imenoma najuspešnejših v prvem krogu.

Tujina praviloma ne vpliva na razplet

Rokovanje ob razpletu drugega kroga volitev. Foto: DVK/Janez Platiše

Udeležba iz tujine je praviloma nizka in glasovi iz tujine tudi ne vplivajo zelo na rezultat. Vsaj del teh glasov, ki so poslani po pošti, praviloma konča v koših za smeti, ker pripotujejo prepozno.

Država na glasove po pošti čaka teden dni po volitvah. Kar pride pozneje, ne velja. Za nekoliko bolj varno velja glasovanje na ambasadah, ki so pa praviloma le v glavnih mestih velikih držav in ne vedno blizu volivcem.

Po glasovih iz tujine je bil Borut Pahor pred petimi leti celo na zadnjem tretjem mestu. Kako malo so glasovi iz tujine vplivali na rezultat, prikazujem grafično:

 

[table id=23 /]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu